Papež jmenoval olomouckým arcibiskupem biskupa Josefa Nuzíka

Olomouckým arcibiskupem jmenoval papež František biskupa Josefa Nuzíka, administrátora olomoucké arcidiecéze. V katedrále svatého Václava v Olomouci to oznámil apoštolský nuncius v Česku arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Do úřadu bude Nuzik uveden v sobotu 13. dubna, oznámil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Místo metropolity moravského bylo uvolněné po odchodu Jana Graubnera, který se stal v polovině roku 2022 primasem českým.

Kandidáta na olomouckého arcibiskupa hledal mezi osobnostmi apoštolský nuncius se svými spolupracovníky, výsledky konzultací předával do Vatikánu. Celý proces byl až dosud vázán mlčenlivostí. Biskup Nuzík po jmenování poděkoval za důvěru Bohu, ale také papeži Františkovi a apoštolskému nunciovi i celé nunciatuře, která proces jmenování vedla.

„Děkuji i vám všem, milí bratři a sestry, kteří jste se více než rok a půl na tento úmysl modlili. Možná se vám ta doba zdála už i dlouhá, byla ale důležitá – prosili jsme za potřebné vlastnosti pro diecézního biskupa. Vím, že je nemám, ale chci do nich s Boží pomocí dorůstat,“ uvedl biskup Nuzík.

Inaugurace, tedy uvedení do úřadu, je chystána na sobotu 13. dubna, další podrobnosti o záležitostech souvisejících s převzetím arcibiskupského úřadu budou zveřejněny později, sdělil mluvčí arcibiskupství. Na počest jmenování nového olomouckého arcibiskupa byli požádáni duchovní správci farností, aby ve svých farnostech zajistili vyzvánění zvonů po dobu deseti minut, a to v pátek mezi 13:00 a 18:00. Jmenování budou oznamovat také vyvěšené diecézní prapory.

Ke jmenování Nuzíkovi blahopřál premiér Petr Fiala (ODS). „Přeji mu hodně úspěchů, moudrosti a Božího požehnání v jeho odpovědné a důležité službě v čele moravské církevní provincie,“ napsal předseda vlády na síti X.

Biskup Nuzík pochází ze Strání na Uherskohradišťsku a po maturitě pracoval jako soustružník v Uherském Brodě. Kněžské svěcení přijal roku 1995 a působil v Novém Jičíně. Jeho dalšími působišti byly Luhačovice, Nivnice a Štípa u Zlína, v tomto posledním období byl také děkanem vizovického děkanátu. Od roku 2005 sloužil jako vicerektor kněžského semináře v Olomouci a roku 2009 jej arcibiskup Graubner jmenoval svým generálním vikářem.

V červenci roku 2017 byl jmenován pomocným biskupem olomouckým, v létě roku 2022 byl po odchodu arcibiskupa Graubnera do Prahy zvolen administrátorem arcidiecéze.

Předchozí olomoucký arcibiskup Jan Graubner byl v polovině května 2022 jmenován 37. arcibiskupem pražským a 25. primasem českým. Pražským arcibiskupem se stal 2. července. Po jeho odchodu začal v olomoucké arcidiecézi zdlouhavý proces hledání jeho nástupce, který byl završen nynějším jmenováním biskupa Nuzíka do této funkce.