Nový lék na rakovinu prostaty funguje tam, kde chemoterapie selhala. Brzy může být dostupný

Česká chemička Martina Benešová spolu se svými kolegy objevila lék proti rakovině prostaty, který dává naději spoustě onkologických pacientů. Radioaktivní léčivo už schválila americká léková agentura, nyní se testuje v Olomouci. Dosavadní výsledky jsou povzbudivé, ukazují, že léčivo může prodloužit život mužům, u kterých jiná léčba, jako je například chemoterapie, selhala.

„Na povrchu buněk rakoviny prostaty se nacházejí jakési zámečky, které mají speciální tvar. Naše farmakum bylo vyvinuto tak, že má prakticky tvar klíče, který přesně pasuje do tohoto zámečku. Navíc má další vlastnost, že ho může otevřít a vstoupit přímo do buňky,“ popsala jaderná chemička z Německého centra pro výzkum rakoviny.

Nové léčivo se v buňce usadí. „S sebou si nese radioaktivní nuklid, který se rozpadá, a tím dodává neskutečné množství energie, která ničí tyto rakovinné buňky,“ řekla s tím, že látka se však nedostane do buněk zdravých. 

Přínos je podle Benešové v tom, že nové farmakum často působí i v případech, kdy chemoterapie působit přestala. „Dalším velkým rozdílem je fakt, že chemoterapie působí systémově, což znamená, že ovlivňuje i jiné části těla. Naše farmakum je specifické, cílí převážně na rakovinné buňky a téměř žádnou měrou na ostatní buňky,“ řekla. 

Nadějný lék na rakovinu prostaty (zdroj: ČT24)

Chemička upozornila, že nový lék je stále experimentální. Právě proto se nyní používá převážně u pacientů v terminálním stadiu nemoci, těch podle Benešové mohly být už desítky tisíc. „Vznikly i další klinické fáze, které testují možnost aplikovat toto radiofarmakum ještě před použitím chemoterapie nebo hormonální terapie,“ řekla s tím, že v blízké budoucnosti by mohlo být pacientů léčených novým přípravkem mnohem více. 

Tisíce metastáz a padesát chemoterapií. Zabral až nový lék

Chemička si vzpomněla například na pacienta, který měl za sebou asi padesát cyklů chemoterapie, která neměla vůbec žádný efekt. „Měl velmi krátkou dobu dožití, velké bolesti prakticky v celé kostře, protože měl několik tisíc metastáz rakoviny prostaty. Získal naše radiofarmakum. Další obrázek diagnostického zobrazování ukázal tohoto pacienta prakticky úplně bez jakékoliv zbývající metastáze,“ popsala úspěch nového léku vědkyně. 

Nové farmakum by se podle Benešové mohlo využívat i u rakoviny slinných žláz, teoreticky i na léčbu rakoviny močového měchýře. „To ale samozřejmě vyžaduje další vědecké experimenty a výzkumy,“ dodala. 

Léčivo už schválila Americká léková agentura, podle Benešové by mohla totéž učinit brzy i ta evropská. Konkrétně by to mělo být do konce letošního roku. „Poté by v řádu několika týdnů až měsíců bylo teoreticky možné aplikovat toto radiofarmakum i v České republice,“ uvedla Benešová s tím, že by léčbu mohli dostávat pacienti ve velkých městech – v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě nebo Českých Budějovicích. 

Budoucnost léčby rakoviny

Momentálně probíhá v Olomouci další klinická fáze, kdy se radiofarmakum testuje před chemoterapií. Právě v rámci této studie by se k léčivu mohli pacienti z Česka dostat, další možností je pak získat terapii v Německu. Této možnosti podle Benešové využila už řada pacientů z Česka a Slovenska. 

Pokud jde o léčbu rakoviny obecně, je podle Benešové největší důraz kladen na prevenci. „Velmi velké úspěšnosti se těší i vylepšená diagnostika, která je soustředěna na zjištění rakoviny v dřívějším stadiu. Já věřím, že se diagnostika a terapie různých druhů rakoviny bude soustředit na takzvané kombinace, tedy že se bude kombinovat vícero druhů terapií,“ uvedla.