Lesníci na Šumavě potřebují těžit kůrovcové dřevo, žádají o částečné uzavření oblíbených tras

Události: Lesníci žádají o částečné uzavření stezek u jezer na Šumavě (zdroj: ČT24)

Lesníci žádají o částečné uzavření turistických stezek k ledovcovým jezerům u Železné Rudy na Šumavě. Potřebují kolem nich bezpečně odtěžit stromy, které devastuje kůrovec. Omezení má platit do konce září. Úřady by ho měly povolit během pátku. K jezerům ročně míří kolem 100 tisíc lidí.

V rezervaci u Čertova nebo Černého jezera jdou stromy k zemi každou chvíli. Z bezzásahové zóny se totiž v extrémním počtu a nárazově vyrojil kůrovec. „Letošní léto je velmi teplé a velmi suché, což tomu brouku svědčí,“ upozorňuje lesní správce z Lesů ČR Petr Najman.

Kůrovec napadl stromy v okolí, lesníci je tak těží, aby zabránili šíření škodlivého hmyzu. „Je to kousíček od turistické stezky a to je důvod, proč to zde budeme muset režimově v pondělí až ve středu zavřít, abychom mohli tyhle stromy bezpečně vytěžit,“ přibližuje Najman.

Stezky chtějí lesníci uzavřít od osmého srpna. Jednu úplně, většinu z nich na zmiňované tři dny v týdnu. Ledovcová jezera turisty lákají. Koupat se v nich ale nesmějí ani oni, ani jejich psi. 

Pokácet a odvézt je třeba z okolí oblíbené výletní destinace patnáct tisíc kubíků dřeva.