Nerušit, tetřevi. Správa šumavského parku zavřela některé turistické cesty

Správa šumavského parku začala uzavírat některé cesty v okolí Prášil. Kvůli hnízdění tetřeva se tam turisté nedostanou až do července příštího roku. O dalších možných uzavírkách bude park jednat při sestavování plánu klidových území.

Pro pěší turisty je uzavřena cesta z Frantova mostu na rozcestí pod rozhlednou Poledník po zelené značce a odtud směrem na Javoří slať a rozcestí Tmavý potok po červené. Cyklisté nesmí na trasu Horní Ždánidla – jezero Laka. Od března tam nesmí ani pěší nebo běžkaři.

Důvodem je ochrana tetřevů. „Problém ochrany tetřeva je komplexní. Ale nejvíc jej ohrožuje rušení nebo zabírání vhodných biotopů. Tetřev je nejcitlivější přes zimu, kdy šetří energii a minimálně se pohybuje. Pokud jej turista nebo lyžař několikrát vyplaší, může to vést až k jeho úhynu,“ uvedl ornitolog šumavského národního parku Aleš Vondrka.

Uzavřená cesta
Zdroj: ČT24

Správci národních parků Šumava a Bavorský les provedli na přelomu let 2016 a 2017 monitoring tetřeva a napočítali 605 jedinců. To znamená mírný nárůst, při posledním sčítání v letech 2009 až 2011 bylo tetřevů v obou národních parcích 556.

Nejvíc se populace rozrostla po orkánu Kyrill v roce 2007. Tetřevům totiž vyhovuje rozvolněný les, v němž se daří borůvkám nebo brusinkám. Na nich se objevuje hmyz, který je potravou pro mláďata.

Podle dochovaných údajů tetřev žil v největší míře na Šumavě na začátku 20. století. Naopak kritickým obdobím pro něj byla éra na přelomu 80. a 90. let, kdy se počet populace dostal pod hranici 200 kusů.

Luzenské údolí

Celoročně je kvůli výskytu tetřeva uzavřena cesta do Luzenského údolí směrem na Modrý sloup. „Správa národního parku se snaží turistům alespoň částečně zpřístupnit Luzenské údolí mimo období hnízdění,“ řekl redaktor ČT Zdeněk Mlnařík. Jednání zatím nejsou u konce.

Uzavření cesty je předmětem ostrých sporů. „V minulosti jedna z místních organizací nelegálně otevřela cestu pro turisty. Těch tam vstoupilo několik stovek. Organizace si za to vysloužila pokutu ve výši asi sto tisíc korun,“ popsal Mlnařík.