TÉMA

Turistická stezka

V Ústeckém kraji mají problém s turistickým značením. Může za to loňský požár národního parku i kůrovec

V Ústeckém kraji se potýkají s problémy v označování turistických cest. Značky poškodil nejen loňský požár v Národním parku České Švýcarsko, ale také přetrvávající kůrovcová těžba. Navíc zásadně ubylo vhodných míst, kam nové značky udělat. Klub českých turistů (KČT) a Lesy ČR proto musely zavést nové a méně obvyklé způsoby, jak turistické trasy v krajině vyznačit, což je náročné a finančně nákladné.
18. 5. 2023|

V Moravském krasu se zavřely tři turistické trasy, hrozí tam pád stromů

Lesníci dočasně uzavřeli tři turistické trasy v Moravském krasu na Blanensku. Hrozí tam pád stromů. Vlastník, kterým je Školní lesní podnik Křtiny, teď hledá cesty, jak problémy na stezkách vyřešit. Poškozené stromy je nutné vytěžit, jsou ale v těžko přístupném terénu a nedostane se k nim technika.
15. 9. 2022|

V Českém Švýcarku se v září otevřou další stezky. Vstup do míst požáru bude dál omezen

V září se v Českém Švýcarsku otevřou další turistické stezky a silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou. Omezen bude pravděpodobně dál vstup do míst, ve kterých hořelo. Správa národního parku požádá ministerstvo životního prostředí o prodloužení platnosti omezení vstupu na požářiště a jeho úpravu. Platné je do 31. srpna.
26. 8. 2022|

Lesníci na Šumavě potřebují těžit kůrovcové dřevo, žádají o částečné uzavření oblíbených tras

Lesníci žádají o částečné uzavření turistických stezek k ledovcovým jezerům u Železné Rudy na Šumavě. Potřebují kolem nich bezpečně odtěžit stromy, které devastuje kůrovec. Omezení má platit do konce září. Úřady by ho měly povolit během pátku. K jezerům ročně míří kolem 100 tisíc lidí.
5. 8. 2022|

Šumava uzavřela kvůli nebezpečí pádu suchých smrků část turistické trasy

Kvůli stovkám smrků, které odumřely po napadení kůrovcem a hrozí pádem, uzavřel Národní park Šumava část zelené turistické trasy od Paštěckého mostu u Rejštejna k zaniklé osadě Přední Paště. Trasa bude uzavřena zřejmě několik let.
1. 7. 2022|