V Ústeckém kraji mají problém s turistickým značením. Může za to loňský požár národního parku i kůrovec

V Ústeckém kraji se potýkají s problémy v označování turistických cest. Značky poškodil nejen loňský požár v Národním parku České Švýcarsko, ale také přetrvávající kůrovcová těžba. Navíc zásadně ubylo vhodných míst, kam nové značky udělat. Klub českých turistů (KČT) a Lesy ČR proto musely zavést nové a méně obvyklé způsoby, jak turistické trasy v krajině vyznačit, což je náročné a finančně nákladné.

Během loňského požáru v Národním parku České Švýcarsko plameny schvátily na tisíc šest set hektarů lesa. A s lesním porostem zmizela i část turistického značení. V kombinaci s pokračující kůrovcovou těžbou tak vznikly problémy se značením na lesních stezkách a pěšinách.

„V důsledku zániku lesa vzniká nedostatek objektů vhodných pro běžné způsoby značení tras. Musíme v daleko větší míře využívat méně obvyklé a také finančně náročnější způsoby značení tras,“ sdělil České televizi předseda Rady značení KČT Pavel Přílepek.

„Řada míst je chráněna ze zákona a těží se opravdu jen tam, kde to dovolují ochranářská opatření nebo kde je rozšířený turismus,“ řekl Jan Eichler, předseda KČT pro Ústecký kraj

Alternativní značení se prodraží

V praxi tak chybí místa, kam mohou značkáři značku umístit. V některých případech lze použít dvou až třímetrové pahýly nebo pařezy, jinde ale musí KČT umisťovat speciální plechové tabulky a šipky. Ty se v případě krajní nouze připevňují na zvláštní trubkové držáky. „Na významných křižovatkách umísťujeme značkařský kolík s plechovými šipkami, které označují směr trasy,“ doplnila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Tato opatření a technická řešení se oproti běžnému způsobu několikanásobně prodraží. Podle KČT to ale na počet turistických tras ani kvalitu značení dopad mít nebude, náklady pokryje Ústecký kraj ve spolupráci s místními obcemi.

Po loňském požáru jsou stále některé turistické trasy v NP České Švýcarsko uzavřeny. Hrozí tam zřícení skal a stromů. Během roku 2023 plánují Lesy ČR celorepublikově obnovit 16 tisíc hektarů a vysadit až 68 milionů sazenic. Ze zákona jsou totiž povinni vytěžený porost obnovit. Mělo by tak postupně dojít k zalesnění míst, kde stromy vhodné pro značení chybí. Ve většině regionů už je kůrovcová kalamita na ústupu.