Cestou k vlčímu výběhu u Srní se turisté nově vyhnou silnici

Události: Cestou k vlčímu výběhu u Srní se turisté nově vyhnou silnici (zdroj: ČT24)

Správa Šumavského národního parku otevřela novou stezku. Vede mezi Srním a návštěvnickým centrem u vlčího výběhu. Za vybudováním cesty stála podle vedení parku hlavně bezpečnost – turisté se teď vyhnou trase po hlavní silnici. Podobný problém přitom už roky řeší i sousední Modrava, ta chce propojit cyklostezkou hradlový most přes Vydru s centrem obce.

Dříve část turistů parkovala už v obci Srní, do výběhu s vlky se pak vydala pěšky. Cesta po silnici měří kilometr a půl, navíc s několika zatáčkami. Teď už se výletníci hlavní silnici mezi Srním a Modravou vyhnou. Do návštěvnického centra se nově dostanou jinudy – navíc po trase, která byla navržena jako zážitková.

Lidé prochází jak vzrostlým, tak i částečně rozpadlým lesem. Musí překonávat i menší potok. Nová cesta navazuje na Mravenčí stezku, která má v Srní několik nástupních míst.

Nová stezka ze Srní do návštěvnického centra
Zdroj: Správa Národního parku Šumava

Pěšina není nijak upravená, turisté ji mají pouze značenou. „Oni si ji v podstatě vyšlapou sami,“ řekl ke stavu stezky mluvčí národního parku Šumava Jan Dvořák. Zatím je tak ve zkušebním provozu. „Kde bude potom nejmokřeji a bude nutné ještě třeba dát nějaká technická řešení typu poválkového chodníku, tak tam to budeme v průběhu dodělávat,“ dodal.

Cyklisté a Modrava

Podobně chtěla bezpečnost návštěvníků řešit i Modrava a z hlavní silnice odklonit cyklisty. Povolená cesta se ale bývalému vedení obce zdála příliš úzká a projekt zastavilo.

Teď se k němu chce radnice vrátit. „Byly tam dva návrhy a vždycky to vyšumělo. Za nás je stezka potřebná,“ myslí si starosta Modravy Jaroslav Doležal (nestr.).

Od hradlového mostu na Modravu sice stezka vede, ale jen pro pěší. Cyklisté nebo návštěvníci s kočárky místem neprojdou.