Kolínská automobilka Toyota zastavuje výrobu. Firmě chybí komponenty z Číny

Toyota v Kolíně zastaví výrobu (zdroj: ČT24)

Továrna automobilky Toyota v Kolíně ve středu zastaví výrobu. Důvodem odstávky je nedostatek výrobních dílů od dodavatelů. Počítá se s tím, že výroba bude stát zatím do konce února, dotkne se to asi tří tisíc zaměstnanců. Pro automobilku, která denně produkuje přes tisíc aut, to bude znamenat velké ztráty. Očekává se i dominový efekt, kdy zastavení výroby v Toyotě zasáhne i firmy, které jí dodávají díly.

V kolínském závodě se zastaví celá výroba – od lisovny plechů až po finální montáž. Poslední auto sjede z linky v úterý večer, na noční směnu už zaměstnanci nenastoupí. Neznamená to však, že by pracovníci firmy zůstali po celou dobu doma. Automobilka pro ně chystá školení a různé tréninky. Mzdu mají dostávat v téměř plné výši. 

„Máme podepsanou kolektivní smlouvu, v ní máme konto pracovní doby, zaměstnanci tak přijdou jenom o příplatky,“ popsala předsedkyně zaměstnaneckých odborů Martina Klausová. 

Výrobní linky Toyoty se zastaví kvůli tomu, že na trhu chybějí potřebné komponenty. Čínské továrny je totiž kvůli pandemii covidu nevyráběly. „Tentokrát je to bohužel na dva modely, které vyrábíme tady. Komponenty, které chybí našemu dodavateli, mají výpadek, ten bude zřejmě i během větší části února,“ popsal mluvčí závodu Tomáš Paroubek.

Dopady na tuzemské firmy

O tom, jaké díly automobilce chybí, vedení společnosti hovořit nechce. Odstávka ale výrazně zasáhne i další tuzemské dodavatele dílů, například plastů nebo gumového těsnění. Největší problém budou mít zřejmě menší firmy do padesáti zaměstnanců, pro které je Toyota hlavním odběratelem.

„Ta situace je pro ně (dodavatele) samozřejmě extrémní. Není tam možnost nějakým způsobem přeplánovat směny. V extrémních případech může docházet i k propouštění zaměstnanců, ale spíše těch agenturních,“ míní výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl. 

Výrobu nyní omezuje i společnost Škoda Auto. Kvůli nedostatku dílů, zejména čipů, zrušila od pondělí některé směny v mladoboleslavském závodu a také ve Vrchlabí.