V malešické spalovně v Praze hořely technologie. Oheň způsobil škody za stovky milionů korun

V jedné z budov spalovny v pražských Malešicích hořely technologie. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, kouř byl vidět z velké dálky. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vzplanulo gumové těsnění, odpad nehořel. Spalovna zůstane mimo provoz nejméně do čtvrtka.

„Máme uhašeno, kontrolujeme prostor termokamerou,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka na Twitteru před 18:00. Oheň podle něj vzplál v pětipatrové budově o rozměru třicet krát čtyřicet metrů. Na další budovy se nerozšířil. „Na místě zasahovalo 98 hasičů v jedenácti profesionálních jednotkách (včetně tří podnikových) a sedmi dobrovolných jednotkách,“ doplnil Kavka.

Primátor Hřib na Twitteru vyzval obyvatele, aby nevětrali. „Naštěstí nehoří komunální odpad, ale gumové těsnění,“ napsal. Radní Jan Chabr (TOP 09) sdělil ČTK, že požár vznikl při opravě linky. Lidé by podle něj neměli v okolí spalovny ani vycházet. Zplodiny se ale už dál nešíří, chemici hasičů na místě měří koncentrace v ovzduší.

Police v souvislosti s požárem varovala řidiče před dlouhým zdržením v přilehlé Průmyslové ulici.

Spalovna zůstane nejméně den mimo provoz

Podle mluvčího Kavky oheň způsobil škodu odhadem za stovky milionů korun. „Můžu potvrdit, že predikce škody ve výši několik stovek milionů korun se bohužel zdá jako reálná,“ uvedl Radim Mana, mluvčí městské firmy Pražské služby, která zařízení v Malešicích provozuje.

Minimálně ve čtvrtek podle něj bude spalovna mimo provoz. „V dalších dnech se uvidí, ale řešíme to a jsme na to připraveni,“ řekl Mana. Doplnil, že příčina požáru je zatím neznámá a hořelo v technologické budově, kde je gumová nádrž.

Pražské služby mají na starost svoz a likvidaci odpadu v metropoli. Firmu vlastní hlavní město. Ve spalovně končí naprostá většina pražského odpadu.

iReportér: Dým z požáru v malešické spalovně byl vidět i z velké dálky (zdroj: ČT24/iReportér/Čestmír Kříž/Jan Sváček/Tomáš Antony)