Praha 3 má nového starostu, Vronský povede radu s těsnou většinou

Michal Vronský (TOP 09) je novým starostou Prahy 3. Na volbu rady došlo na Žižkově až dva měsíce po komunálních volbách. Dlouho trvalo, než se strany dohodly na koalici. Nakonec ji sestavily TOP 09 a STAN, jejichž společná kandidátka volby vyhrála, s Piráty, Prahou 3 sobě a Zelenými. V 35členném zastupitelstvu má devatenáct hlasů.

Starosta Michal Vronský je v radě Prahy 3 nováčkem. I když jeho strana vládla městské části i v minulém období, byl předsedou výboru pro výchovu a vzdělávání. Nyní bude mít jako starosta v gesci například krizové řízení a bezpečnost, vnější vztahy a komunikaci nebo zahraniční vztahy. „Vynasnažím se být dobrým starostou,“ řekl po svém zvolení.

Před volbou Vranský představil šest priorit nové koalice. Slíbil vstřícnou a otevřenou komunikaci, udržitelné hospodaření a efektivní správu majetku. Zaměřit se chce i na energetiku, životní prostředí, zlepšení kvality života obyvatel a plánovanou výstavbu v areálu bývalého Nákladového nádraží Žižkov.

Opoziční zastupitel Mojmír Mikuláš (Patrioti pro Prahu 3) řekl při volbě rady, že považuje za nešťastné, že opozice nedostala předem k dispozici programové prohlášení koalice, a neúspěšně navrhl přerušení jednání na týden, aby měla opozice čas si jej prostudovat. 

Koalice má nakonec jen těsnou většinu

Kandidátka TOP 09 a STAN sice dosáhla v Praze 3 docela výrazného vítězství, zdaleka však nedosáhla na většinu v zastupitelstvu a sestavit koalici bylo pro její představitele komplikované. Do zastupitelstva se dostalo dalších sedm uskupení, z nich čtyři mají jen po dvou zastupitelích.

Teoretický minimální počet stran k sestavení většinové koalice byly tři, ale to by byla nepravděpodobná varianta spolupráce vítězného uskupení s Koalicí pro Prahu 3 (ODS, KDU-ČSL) a ANO.

Michal Vronský coby lídr TOP 09 a Starostů od začátku vyjednával s Piráty, Prahou 3 sobě a Zelenými, s nimiž koalici nakonec dohodl. Dával však najevo, že by preferoval ještě širší koalici, která by měla výraznější většinu. Tato čtyři uskupení mají devatenáct zastupitelů, tedy jen o jednoho více, než je nezbytné k nejtěsnější většině.

Jenomže spolupráci s ODS, respektive Koalicí pro Prahu 3, která by přinesla šest zastupitelských hlasů, odmítli Piráti, Zelení i Praha 3 sobě. Nakonec tedy občanští demokraté v radě Praze 3 nejsou a stejně jako v minulém období skončili v opozici. V ní jsou také ANO, Trikolora s SPD a Patrioti pro Prahu 3.

V minulém volebním období vládla v Praze 3 podobná koalice jako nyní, ovšem užší a zároveň s nepatrně silnější většinou – s TOP 09 a STAN spolupracovali Piráti a Zelení. Dohromady měli dvacet hlasů. Starostou byl Jiří Ptáček (TOP 09), který v nynějších volbách již post neobhajoval.

Praha 3 byla předposlední městskou částí bez nové rady. Nyní už zbývá pouze Praha 11, kde je složité sestavit většinovou koalici kvůli poměrům v zastupitelstvu i složitým vztahům, které se přenesly z minulého období. Starostou tedy stále zůstává Jiří Dohnal (Piráti), přestože jeho strana skončila až pátá a má jen tři mandáty. Novou radu nemá ani celá Praha, kde vítěz SPOLU vyjednává o koalici na vládním půdorysu, v níž chce mít Piráty a STAN. Dohoda však stále není.