Muž viněný z požáru na Císařském ostrově uzavřel dohodu o vině a trestu. Má jít na osm let do vězení

Třicetiletý muž, jehož obžaloba viní ze založení požáru stájí na Císařském ostrově v Praze, uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu. Podle ní by si měl odpykat osm let ve vězení, řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Soud bude podle něj schvalovat dohodu ve středu 20. prosince. V ohni zahynulo šest koní a dva poníci, kteří patřili jezdecké škole. Předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.

Muž se podle žalobkyně dopustil trestných činů týrání zvířat, obecné ohrožení a poškození cizí věci. „V rámci dohody byl sjednán trest osm let nepodmíněně a ochranné opatření ve formě zabezpečovací detence,“ uvedl Cimbala. Dohodu ještě musí schválit pražský městský soud.

K požáru na Císařském ostrově ležícím mezi Stromovkou a Trojou vyjížděli hasiči letos 11. dubna po poledni, oheň likvidovaly tři profesionální a tři dobrovolné jednotky. Hořely stáje o rozloze zhruba 20 krát deset metrů. Ve stájích uhořelo šest koní a dva poníci, nikdo z lidí se nezranil. Hasiči už u stájí na Císařském ostrově zasahovali podle médií na konci března, tehdy likvidovali požár slámy u výběhu.

Stáje patří Jezdecké škole Praha 7, která organizuje jízdy na koních a ponících pro děti od tří let i dospělé a pořádá příměstské letní tábory. Škola po požáru založila transparentní účet a vybrané peníze chtěla využít na vybudování nové stáje, pořízení poníků a zajištění letních příměstských táborů pro děti. Majitel stáje Josef Koudela ale na konci října řekl, že se potřebné peníze vybrat nepodařilo.