Policie navrhla obžalovat muže ze založení požáru, při kterém uhořelo osm koní

Pražští kriminalisté podali návrh na obžalobu třicetiletého muže, který podle nich v dubnu založil požár stájí na Císařském ostrově v Praze. V ohni zahynulo šest velkých koní a dva poníci. Policie o tom informovala na sociální síti X. Za spáchání trestných činů obecné ohrožení, poškození cizí věci a týrání zvířat hrozí muži v případě odsouzení až patnáctileté vězení. Koně patřili jezdecké škole, předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.

„Návrh na podání obžaloby třicetiletého muže byl podán na Městské státní zastupitelství v Praze, kdy podle kriminalistů podezřelý založil ještě další čtyři požáry,“ uvedli policisté. Obvodní soud pro Prahu 7 muže v dubnu poslal do vazby.

K požáru na Císařském ostrově ležícím mezi Stromovkou a Trojou vyjížděli hasiči 11. dubna po poledni, oheň likvidovaly tři profesionální a tři dobrovolné jednotky. Hořely stáje o rozloze zhruba 20 krát deset metrů.

Ve stájích uhořelo šest velkých koní a dva poníci, nikdo z lidí se nezranil. Hasiči už u stájí na Císařském ostrově zasahovali podle médií na konci března, tehdy likvidovali požár slámy u výběhu.

Peníze na vybudování nové stáje se vybrat nepodařilo

Stáje patří Jezdecké škole Praha 7, která organizuje jízdy na koních a ponících pro děti od tří let i dospělé a pořádá příměstské letní tábory. Škola po požáru založila transparentní účet a vybrané peníze chtěla využít na vybudování nové stáje, pořízení poníků a zajištění letních příměstských táborů pro děti. Majitel stáje Josef Koudela řekl, že se potřebné peníze vybrat nepodařilo.

„V současné době jednáme s magistrátem o náhradním pozemku, na kterém bychom chtěli vybudovat nové boxy, “ uvedl Koudela. Jednání se ale podle něj protahují, trvají už několik měsíců. Škola nyní funguje na zhruba 50 procent, a to díky přátelům, kteří jí zapůjčili dva malé a dva velké koně.