Dokončení protierozní vyhlášky se zpožďuje. Rybníky v Českém ráji mezitím ničí půda z polí

Události: Eroze ničí rybníky v Českém ráji (zdroj: ČT24)

Protierozní vyhláška s pravidly, jak ochránit půdu na polích, měla platit už před několika lety. Proti ale byla Agrární komora a ministerstvům životního prostředí a zemědělství se ji nepodařilo dokončit dříve, než případů eroze výrazně přibylo. Legislativa tedy vzniká až nyní.

Rybníky v údolí Plakánek, jednom z nejznámějších míst v Českém ráji, se postupně zanáší bahnem. Plní je půda z okolních sadů a polí a tam, kde by měla být voda dva metry hluboká, je hlína a roste rákosí. „Je to zhruba 400 tun bahna ročně. Pro představu, to je třicet tater každý rok,“ přibližuje vedoucí Správy CHKO Český ráj Jiří Klápště.

Vodní plocha ustupuje a mizí i koryto Klenice, která rybník Obora napájí. „Z pohledu podmínek, které musí plnit zemědělci, je všechno v pořádku, ale údolí je prostě jasně poškozované,“ míní Klápště.

Správce oblasti upozorňuje i na to, že pole jsou méně úrodná, a je potřeba do nich vnášet daleko víc hnojiv a dalších chemických látek. Místa, ze kterých se půda ztrácí, odborníci vyznačili na mapě. 

Místa, z nichž se ztrácí půda
Zdroj: ČT24

Případů erozních událostí v Česku přibývá

Vodní či větrnou erozí je ohrožena víc než polovina českých polí. Případů, kdy hlína z nich zaplaví silnice nebo obydlí, přibývá – i proto, že se více sledují. Zatímco v roce 2017 evidoval Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy 168 erozních událostí, loni už to bylo 465 případů.

Hospodaření měla vylepšit protierozní vyhláška už před třemi lety, podle ministerstva životního prostředí se ale teprve teď blíží dohoda se zemědělci.

„My bychom chtěli – a na tom je shoda všech – sankcionovat ty zemědělce, kteří se chovají macešsky k půdě. A naopak nezatěžovat byrokracií ty, kteří dělají protierozní opatření,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Se zemědělci, kteří hospodaří v okolí údolí Plakánek, se podle Klápště pokusila dohodnout i Správa CHKO Český ráj. „Můžou zatravnit pás kolem údolí tak, aby se bahno nedostávalo do rybníků,“ navrhuje.

Letos nebo příští rok se rybníky v přírodní rezervaci dočkají odbahnění. Jak dlouho vydrží voda v nich čistá, bude záviset na ochraně polí.