Bez pendolina. Dráhy nasadily na trasu Ostrava–Praha starší vagony, části pasažérů se to nelíbí

Události v regionech: InterCity Ostravan místo pendolina (zdroj: ČT24)

Od 10. prosince, kdy se měnily jízdní řády, vozí cestující v sedm i v devět hodin ráno na trase Ostrava–Praha spoj InterCity Ostravan místo dosud nasazovaného pendolina. České dráhy vlaky vyměnily mimo jiné i kvůli poškození jedné z těchto souprav při loňské havárii v Bohumíně. Části pasažérů se ale cestování staršími vagony nezamlouvá.

Stejný je čas i nástupiště, ale pro cestující na nádraží ve Svinově přijíždí jiný vlak. Místo pendolina Ostravan. Na změnu si zvyká i Lucie Červenková, která dojíždí do Olomouce do školy. „Tenhle vlak má výhodu v tom, že je o něco levnější než pendolino, ale zároveň v něm není bistro, chybí ten servis, který je v pendolinu,“ popisuje mladá žena. Jedním dechem ale dodává, že jí osobně je vlastně jedno, jakým vlakem cestuje.

Nižší cenu za starší vlak ale neuvítali všichni cestující. „Není tam stabilní připojení, tím pádem tam nelze pracovat. Kvalita vozu a sedadel je neporovnatelná s pendolinem,“ zní jeden z kritických komentářů na Facebooku.

Pendolina se ale na ranní spoje vrátí nejdřív v roce 2025. O jedno přišly České dráhy po loňské nehodě v Bohumíně. Další vlak teď zároveň zůstává v dílnách kvůli instalaci nového zabezpečovacího systému.

Nové soupravy v létě

„Denně tak plánujeme provoz maximálně pro čtyři jednotky pendolino, které jsou k dispozici, a tomu odpovídá úprava rozsahu provozu. Nadále platí standardní přepravní podmínky pro odškodnění cestujících, pokud nejsou k dispozici příslušné služby nebo není zařazen příslušný vůz,“ upozorňuje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. V létě plánuje národní dopravce zároveň na linku nasadit nové soupravy ComfortJet.

Spoje mezi Ostravou a Prahou přitom patří dlouhodobě mezi nejvytíženější. Například podle společnosti RegioJet se obsazenost jejich vlaků na této trase letos pohybuje okolo 90 procent. Zájem o jízdenky dlouhodobě stoupá i podle Leo Expressu. Oba dopravci změny ve složení souprav neplánují.

„Vytíženost spojů se odvíjí od času a dne odjezdu. Tradičně nejvyšší zájem zaznamenáváme před víkendem, proto cestujícím doporučujeme včasný nákup,“ nabádá mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík. Především teď před Vánoci dopravci obecně doporučují jízdenky nakoupit co nejdřív – většina spojů je už totiž vyprodaná teď.