TÉMA

Vagony

České dráhy zkontrolují své lehátkové vozy Bcmz. RegioJet je po nehodě v Pardubicích radši vyřadil

České dráhy mimořádně prověří stav svých devíti lehátkových vozů řady Bcmz, napsal server Zdopravy.cz. Ve stejném vagonu společnosti RegioJet zemřely při nehodě v Pardubicích čtyři ženy. Při tragédii se ve středu kolem 23:00 srazil rychlík RegioJetu a nákladní vlak ČD Cargo. Zemřely dvě Slovenky a dvě Ukrajinky, dalších 27 lidí bylo zraněno.
8. 6. 2024|

Vlaky jezdí po tragické nehodě v Pardubicích bez omezení

Na trati v Pardubicích, kde se ve středu pozdě večer srazil rychlík s nákladním vlakem, se po více než 40 hodinách začalo odpoledne jezdit bez omezení. Novinářům to oznámil mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. Zbytek vraku osobního vagonu, který dosud po nehodě na trati zůstával, je posunutý stranou a bude se odklízet v pondělí, dodal. Plně se tak uvolnila cesta pro vlaky na hlavní koridorové trati mezi Prahou a Moravou.
7. 6. 2024Aktualizováno7. 6. 2024, 19:50|

Bez pendolina. Dráhy nasadily na trasu Ostrava–Praha starší vagony, části pasažérů se to nelíbí

Od 10. prosince, kdy se měnily jízdní řády, vozí cestující v sedm i v devět hodin ráno na trase Ostrava–Praha spoj InterCity Ostravan místo dosud nasazovaného pendolina. České dráhy vlaky vyměnily mimo jiné i kvůli poškození jedné z těchto souprav při loňské havárii v Bohumíně. Části pasažérů se ale cestování staršími vagony nezamlouvá.
14. 12. 2023|

Armáda využije navýšení výdajů na obranu, musí zalepit díry z minulosti, řekl Řehka

Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně zákonem stanovené navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) k realizaci dohodnutých nebo dojednávaných projektů. Nutná je modernizace infrastruktury například pro přemisťování vojenské techniky, uvedl Řehka v pořadu Otázky Václava Moravce.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 16:30|

Obžalovaný z dubnového útoku v newyorském metru přiznal vinu

Frank James, který je obžalovaný z útoku v newyorském metru z loňského dubna, u soudu uznal vinu, pokud jde o obvinění z terorismu a nelegálního použití střelné zbraně. James se přiznal, že v metru odpálil dýmovnici a začal střílet do lidí. Při útoku nikdo nezemřel, několik desítek lidí ale utrpělo zranění. Prokuratura pro něj navrhne až 37 let odnětí svobody.
3. 1. 2023|

V Íránu vykolejil vlak, zahynulo nejméně 21 lidí. V Pákistánu sjel autobus z horské silnice, nikdo nepřežil

Nejméně 21 lidí zemřelo a dalších 47 utrpělo těžká zranění, když ve středu ráno na východě Íránu částečně vykolejil osobní vlak. Počet obětí může dále stoupat, protože část zraněných je v kritickém stavu a záchranáři stále prohledávají vykolejené vagony. Ve vlaku cestovalo asi 350 lidí, informovala agentura Reuters. Tragická nehoda se stala také na jihozápadě Pákistánu. V provincii Balúčistán sjel rychle jedoucí autobus z úzké horské silnice a zřítil se ze srázu. Podle místních úřadů neštěstí nikdo z 22 lidí nepřežil.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 13:36|

Policie přestala šetřit prodej vagonů ČD Cargo, podle znalce byl výhodný

Policisté odložili případ údajně nevýhodných smluv nákladního dopravce ČD Cargo o pronájmu a prodeji vagonů se slovenskou firmou SMK. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Boris Havel s tím, že vyšetřovatelé v případu nezjistili žádný trestný čin. Policisté začali smlouvy prověřovat před dvěma roky na základě trestního oznámení, které podala firma Rail Invest. Podle ní byl prodej nevýhodný, s tím ale nesouhlasil znalec.
8. 6. 2022|

Hasiči odstranili všechny vagony havarovaného vlaku u Mariánských Lázní

Hasičům se ve středu odpoledne podařilo odstranit z železničního náspu poslední vagony nákladního vlaku, který v neděli vykolejil u Mariánských Lázní. Může tak začít prohlídka tratě, která má zjistit, jestli lze opravit poškozené koleje a trakci.
31. 7. 2019|