TÉMA

Vagony

Bez pendolina. Dráhy nasadily na trasu Ostrava–Praha starší vagony, části pasažérů se to nelíbí

Od 10. prosince, kdy se měnily jízdní řády, vozí cestující v sedm i v devět hodin ráno na trase Ostrava–Praha spoj InterCity Ostravan místo dosud nasazovaného pendolina. České dráhy vlaky vyměnily mimo jiné i kvůli poškození jedné z těchto souprav při loňské havárii v Bohumíně. Části pasažérů se ale cestování staršími vagony nezamlouvá.
14. 12. 2023|

Armáda využije navýšení výdajů na obranu, musí zalepit díry z minulosti, řekl Řehka

Armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně zákonem stanovené navýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) k realizaci dohodnutých nebo dojednávaných projektů. Nutná je modernizace infrastruktury například pro přemisťování vojenské techniky, uvedl Řehka v pořadu Otázky Václava Moravce.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 16:30|

Obžalovaný z dubnového útoku v newyorském metru přiznal vinu

Frank James, který je obžalovaný z útoku v newyorském metru z loňského dubna, u soudu uznal vinu, pokud jde o obvinění z terorismu a nelegálního použití střelné zbraně. James se přiznal, že v metru odpálil dýmovnici a začal střílet do lidí. Při útoku nikdo nezemřel, několik desítek lidí ale utrpělo zranění. Prokuratura pro něj navrhne až 37 let odnětí svobody.
3. 1. 2023|

V Íránu vykolejil vlak, zahynulo nejméně 21 lidí. V Pákistánu sjel autobus z horské silnice, nikdo nepřežil

Nejméně 21 lidí zemřelo a dalších 47 utrpělo těžká zranění, když ve středu ráno na východě Íránu částečně vykolejil osobní vlak. Počet obětí může dále stoupat, protože část zraněných je v kritickém stavu a záchranáři stále prohledávají vykolejené vagony. Ve vlaku cestovalo asi 350 lidí, informovala agentura Reuters. Tragická nehoda se stala také na jihozápadě Pákistánu. V provincii Balúčistán sjel rychle jedoucí autobus z úzké horské silnice a zřítil se ze srázu. Podle místních úřadů neštěstí nikdo z 22 lidí nepřežil.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 13:36|

Policie přestala šetřit prodej vagonů ČD Cargo, podle znalce byl výhodný

Policisté odložili případ údajně nevýhodných smluv nákladního dopravce ČD Cargo o pronájmu a prodeji vagonů se slovenskou firmou SMK. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Boris Havel s tím, že vyšetřovatelé v případu nezjistili žádný trestný čin. Policisté začali smlouvy prověřovat před dvěma roky na základě trestního oznámení, které podala firma Rail Invest. Podle ní byl prodej nevýhodný, s tím ale nesouhlasil znalec.
8. 6. 2022|

Hasiči odstranili všechny vagony havarovaného vlaku u Mariánských Lázní

Hasičům se ve středu odpoledne podařilo odstranit z železničního náspu poslední vagony nákladního vlaku, který v neděli vykolejil u Mariánských Lázní. Může tak začít prohlídka tratě, která má zjistit, jestli lze opravit poškozené koleje a trakci.
31. 7. 2019|