Vlaky jezdí po tragické nehodě v Pardubicích bez omezení

Události: Vyšetřování srážky vlaků v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Na trati v Pardubicích, kde se ve středu pozdě večer srazil rychlík s nákladním vlakem, se po více než 40 hodinách začalo odpoledne jezdit bez omezení. Novinářům to oznámil mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. Zbytek vraku osobního vagonu, který dosud po nehodě na trati zůstával, je posunutý stranou a bude se odklízet v pondělí, dodal. Plně se tak uvolnila cesta pro vlaky na hlavní koridorové trati mezi Prahou a Moravou.

Při srážce byly poškozeny obě lokomotivy i několik nákladních a osobních vagonů. Škody na obou soupravách a trati přesáhnou 110 milionů korun.

V noci na pátek Správa železnic zavedla na trati sedmihodinovou výluku kvůli odstraňování následků nehody. „Vrak vagonu byl přesunut na kusou kolej. Na trati se od 16:32 jezdí bez omezení,“ informoval Kavka.

Plné obnovení dopravy tak bylo rychlejší, než se předpokládalo. Ráno Kavka uvedl, že provoz vlaků na koridoru by se mohl rozšířit po 18:00. „Vrak se bude postupně odklízet v pondělí,“ dodal mluvčí.

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda na sociální síti X poděkoval za odstranění následků střetu vlaků hasičům a zaměstnancům Správy železnic a Českých drah. První vlak po plném obnovení provozu podle něj projel místem nehody sníženou rychlostí 50 kilometrů v hodině, další už mohou jet plnou traťovou rychlostí.

Jeden z vagonů ohledávají kriminalisté

Zdeformovaný osobní vagon, který byl v rychlíku zařazený za lokomotivou a na trati zůstával po nehodě jako poslední, prohledávali v pátek pardubičtí kriminalisté. Právě v tomto voze zahynuly čtyři cestující, dvě Slovenky a dvě Ukrajinky. Policie případ prověřuje jako obecné ohrožení a shromažďuje informace. Bude potřebovat množství posudků.


„Výslechy strojvůdců bezprostředně proběhly. My zkoumáme, jestli je za tím lidský faktor, nebo technická závada. Shromažďujeme všechny informace, zajišťujeme data, která se budou příslušným orgánem vyhodnocovat,“ řekl novinářům vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek z pardubického krajského policejního ředitelství.

Prověřování může podle kriminalisty trvat i několik měsíců. Na závěry je moc brzy. „My se případu musíme věnovat i z té stránky, že jsou tam pozůstalí, snažíme se je šetrným způsobem vyrozumět, nabízíme jim intervenční pomoc. Samozřejmě se mohou vyskytnout přímí svědci, kteří se přihlásí dodatečně, o ně určitě stojíme. Ale samozřejmě strojvedoucí jsou jedny z těch klíčových osob,“ uzavřel Šimek.

RegioJet vyřadí z provozu stejné vagony

Společnost RegioJet vyřadí z provozu všechny lehátkové vozy stejného typu, jako byl ten, ve kterém zemřely čtyři ženy. Firma má takových vagonů ještě třináct. Dopravce bude zřejmě muset kvůli tomu omezit provoz nočních spojů, uvedly Hospodářské noviny.

První vagon byl při nehodě zcela zdemolovaný. Stejné vozy společnost provozuje od roku 2013. Jedná se o její nejstarší lehátkové vagony. Kolem roku 1980 je vyrobila rakouská firma Jenbacher Werke. „Dnes je všechny stahujeme. U nás už nikdy nevyjedou,“ řekl HN majitel RegioJetu Radim Jančura.

Zpoždění a náhradní autobusy

Drážní hasiči ve čtvrtek večer s pomocí speciální techniky od sebe odtrhli obě lokomotivy a odstranili všechny vagony nákladního vlaku, které zůstaly po srážce nepoškozené.

Od rána už vlaky opět jezdily pomalu po jedné koleji. České dráhy na síti X upozorňovaly, že kapacita stanice Pardubice hlavní nádraží a rychlost při jízdě ve stanici byla omezená.

České dráhy v úseku nasadily pro přepravu cestujících také autobusy, případně vlaky vedly odklonem. Výluka se dotkla také nákladní přepravy, například jedenáct vlaků ČD Cargo jelo odklonem přes Hradec Králové. „Devět vlaků bylo ráno ještě odstaveno, ale postupně je oživujeme,“ uvedly ČD Cargo na síti X.

Nehodu nepřežili čtyři lidé

Náraz přišel několik minut před středeční 23. hodinou. První vagon za lokomotivou expresního vlaku vykolejil a částečně se převrátil, první vagon nákladního vlaku poničil jeho lokomotivu. Nákladní vlak převážel karbid vápenatý, ale v prvních dvou vagonech nebyl, takže obyvatelé ohrožení nebyli, uvedla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

V nemocnicích by po pátku měli zůstat dva zranění. Většina lidí, které po srážce dvou vlaků přivezly sanitky do nemocnic, byla propuštěna ve čtvrtek. Při nehodě utrpěli hlavně poranění hlavy, krční páteře, otřesy mozku a pohmožděniny.

Nikdo již není hospitalizovaný ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. „V průběhu dnešního dopoledne budou do domácího léčení propuštěni další pacienti. V péči lékařů zůstanou ještě dva, po jednom v Pardubické i Chrudimské nemocnici,“ uvedla mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. Nemocnice poskytla zraněným a jejich rodinným příslušníkům i psychologickou pomoc.

Policisté již zahájili úkony pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti, uvedla mluvčí pardubické policie. V sedm hodin skončilo ohledání místa nehody, uvedl ve vysílání ČT24 hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM).

Podle Drážní inspekce projel osobní expres v Pardubicích návěstidlo zakazující jízdu. Zda šlo o technickou závadu, nebo lidskou chybu, nyní vyšetřuje.

90′ ČT24: Vyšetřování srážky vlaků v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Pokračuje i vyšetřování

Z dosavadních zjištění Drážní inspekce vyplývá, že osobní expres minul v Pardubicích návěstidlo zakazující jízdu a vjel do postavené cesty pro nákladní vlak. „Vzhledem k tomu, že se jednalo o projetí návěsti zakazující jízdu, je pravděpodobné, že by systém ETCS vlak včas zastavil ještě před návěstidlem a nenechal by jej vůbec projet,“ uvedla mluvčí Drážního úřadu Pavlína Straková.

Přesná příčina nehody je podle experta Iva Drahotského z Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice předmětem vyšetřování. Poznamenal však, že to, že nebyl zapojen systém ETCS, neznamená, že v místě nehody nebyl řízen provoz. Vlak podle předpisů nemůže vjet na obsazenou kolej, pokud má na návěsti signalizaci „stůj“.

Dopravní expert Drahotský k odstraňování následků srážky vlaků (zdroj: ČT24)

Strojvedoucí RegioJetu stihl před nehodou zastavit, ukazuje video

Strojvedoucí RegioJetu stihl ještě před srážkou vlak zastavit. Ukazuje to video z průmyslové kamery umístěné v blízkosti mimořádné události.

Na videu je vidět nejprve přijíždějící nákladní expres ČD Cargo. Posléze jde vidět také osobní expres společnosti RegioJet. Server Zdopravy poznamenal, že kdyby bylo v Pardubicích aktivní kódování umožňující přenos informací o návěstidlech na stanoviště strojvedoucího nebo systém VNPN (výstraha při nedovoleném projetí návěstidla), oba strojvedoucí by prý mohli reagovat dříve.

Portál dále uvádí, že se strojvedoucí RegioJetu rozjel od nástupiště až na rychlost zhruba 60 km/h. Rychločinným brzděním zastavil na zhruba 160 metrech. Kdyby ve stanici existoval přenos kódu na lokomotivu, už po projetí návěstidla by zabezpečovač neumožnil rychlost vyšší než 40 km/h, a ještě by strojvedoucího upozornil dříve na chybu.

Nákladní vlak nemohl včas zastavit, tvrdí Federace strojvůdců

Fungující zabezpečovací zařízení by dalo strojvedoucím obou vlaků šanci včas zastavit, bez jeho výstrahy však nákladní vlak standardně pokračoval v jízdě. Tvrdí to prezident Federace strojvůdců Jaroslav Vondrovic. Oba strojvedoucí nehodu přežili.

„Jestli nestála výhybka nebo něco v jízdní cestě rychlíku a jeho strojvedoucí si to uvědomil, tak pochopitelně se snažil co nejdřív zastavit. Ten, který jel z druhé strany a vrazil do něj, měl postaveno regulérně a nečekal překážku v jízdní cestě,“ myslí si Vondrovic. Podle něj strojvedoucího nákladního vlaku nic neupozornilo, že by měl zastavit. Kdyby zabezpečovací zařízení fungovalo, o problému by se dozvěděl a mohl by reagovat. Vondrovic zdůraznil, že bez přesné znalosti zabezpečení místa nehody nelze spekulovat o její příčině.

Někteří experti vidí za železniční nehodou v Pardubicích systémové selhání, uvedly Seznam Zprávy. Podle webu byla zásadním důvodem srážky skutečnost, že v místě nefungoval žádný zabezpečovač. Při modernizaci železničního uzlu už nebyl obnoven národní zabezpečovač LS a nový, evropský ETCS, má na koridorových tratích začít fungovat od 1. ledna 2025.

Člen správní rady Správy železnic Michal Šimek tragédii vnímá jako chybu širšího rozsahu. „Ten problém se netýká jen Pardubic. Stejně tak třeba úseku mezi Prahou-Smíchovem a Prahou-Radotínem. Já jsem čekal, že první takováto nehoda bude právě tam,“ řekl Seznam Zprávám Šimek. Podle něj nebylo šťastné udělat ostrý řez a přejít na ETCS k jednomu pevnému datu. „Myslím si, že by bylo rozumnější ponechat po nějakou dobu smíšený provoz a nefixovat se na datum 1. ledna 2025. Potom by byla i daleko větší vůle tam dočasně instalovat ten původní zabezpečovač, než bude ETCS,“ doplnil.