TÉMA

Jaroslav Vondrovic

Strojvedoucí RegioJetu si uvědomil chybu a zastavil, uvedla inspekce

Před tragickou srážkou dvou vlaků minulý týden v Pardubicích si strojvedoucí rychlíku RegioJet uvědomil, že projel návěst, a stihl zastavit. Strojvedoucí protijedoucího nákladního vlaku však včas zabrzdit nemohl, nic ho nevarovalo, uvedl generálního inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Při nehodě zemřely čtyři ženy, dalších sedmadvacet lidí rozvezly sanitky do nemocnic.
12. 6. 2024|

Vlaky jezdí po tragické nehodě v Pardubicích bez omezení

Na trati v Pardubicích, kde se ve středu pozdě večer srazil rychlík s nákladním vlakem, se po více než 40 hodinách začalo odpoledne jezdit bez omezení. Novinářům to oznámil mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. Zbytek vraku osobního vagonu, který dosud po nehodě na trati zůstával, je posunutý stranou a bude se odklízet v pondělí, dodal. Plně se tak uvolnila cesta pro vlaky na hlavní koridorové trati mezi Prahou a Moravou.
7. 6. 2024Aktualizováno7. 6. 2024, 19:50|

Vláda chce najít kompromis, vůle ale musí být oboustranná, vzkazuje Jurečka odborům

Vláda chce najít dohodu i kompromis, tento přístup ale musí sdílet obě strany, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něho členové vlády za poslední půlrok absolvovali mnoho jednání s odbory. O řešení požadavků odborářů se podle něj povede diskuse i na prosincovém jednání tripartity. V pořadu Události, komentáře společně s Jurečkou diskutoval předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a také prezident Federace strojvůdců ČR Jaroslav Vondrovic.
27. 11. 2023|

Na chybující strojvedoucí by měla dohlížet technika, zavedení nového zabezpečovače však potrvá ještě dlouho

Strojvedoucí se po sérii mimořádných událostí na železnici ocitli ve středu pozornosti politiků i odborné veřejnosti. Chystá se pro ně zpřísnění podmínek, avšak generální ředitel Správy železniční dopravní cesty připustil, že nelze vše házet jenom na ně. Problém je i na straně infrastruktury, která stále nemá nejnovější evropský zabezpečovací systém. Sami strojvedoucí si pak stěžují i na pracovní podmínky, podle předsedy jejich odborů bývá obvyklou obětí zpoždění vlaků jejich přestávka. Dění na české železnici se věnovalo úterní Interview ČT24 i pořad 90' ČT24 se zástupci SŽDC, Drážního úřadu, Drážní inspekce i odborů.
7. 3. 2019|