Vláda chce najít kompromis, vůle ale musí být oboustranná, vzkazuje Jurečka odborům

Události, komentáře: Stávka odborářů (zdroj: ČT24)

Vláda chce najít dohodu i kompromis, tento přístup ale musí sdílet obě strany, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něho členové vlády za poslední půlrok absolvovali mnoho jednání s odbory. O řešení požadavků odborářů se podle něj povede diskuse i na prosincovém jednání tripartity. V pořadu Události, komentáře společně s Jurečkou diskutoval předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a také prezident Federace strojvůdců ČR Jaroslav Vondrovic.

„Myslím si, že musí být vůle na obou stranách. Za MPSV a vládu obecně platí, že chceme najít dohodu a kompromis. Opadnou emoce, příští týden máme řádné jednání tripartity. Tam se budeme bavit, jaké řešení bude možné najít,“ pronesl v pořadu Jurečka.

Odbory v pondělí protestovaly proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, ale také proti drahým energiím, vysoké inflaci či nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis. Stávkovalo se ve školách, některých firmách, na úřadech nebo v nemocnicích.

V případě, že kabinet nebude chtít jednat, jsou odbory připravené v protestních akcích pokračovat. Členové vlády naopak opakují, že s odboráři komunikují. Premiér Petr Fiala (ODS) již v pondělí ráno uvedl, že vláda je připravena s předáky dál rokovat, nikoliv však pod tlakem.

Premiér podle Jurečky s odbory komunikuje a za poslední půlrok absolvoval bezpočet setkání. „Já za poslední čtyři měsíce jsem udělal deset jednání. V pondělí jsem šel za zástupci odborů, byl jsem na úřadech, kde se stávkovalo, i na končící demonstraci. Přišel jsem tam naslouchat. Myslím, že jsem za vládu udělal celou řadu kroků a s těmi lidmi mluvil,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí.

Dodal, že v pátek navrhl předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefovi Středulovi schůzku na pondělí (den konání stávky), kde spolu situaci projednají. V neděli odpoledne jeho výzvu odbory odmítly.

Schůzka s Jurečkou nebyla vhodná, tvrdí Ďurčo

Šéf Odborového svazu KOVO Ďurčo zkritizoval Jurečkovo vyjádření o dřívějších schůzkách mezi členy vlády a odboráři. „Dlouhodobě kritizujeme styl sociálního dialogu. Těch schůzek bylo nespočet, naše požadavky ale nebyly vyslyšeny. Jestli se bavíme o dohodě, my jsme žádné požadavky neprosadili,“ podotkl. 

Odboráři jsou podle něho ochotni dojít ke kompromisu. Co se týče Jurečkovy výzvy k pondělnímu jednání, Ďurčo odmítnutí zdůvodnil tím, že se odboráři chtěli věnovat protestům. „Protest byl celodenní, nepovažovali jsme za vhodné se po stávce okamžitě scházet, ale vyhodnotit všechny akce, které byly v jednotlivých podnicích. Jsme připraveni k jednání,“ dodal Ďurco. 

Vondrovic označil stávku proti vládním krokům za mimořádnou, jelikož klasická stávka je obvykle kolektivním protestem zaměstnanců vůči zaměstnavateli. „Tady vnímáme stávku školských odborů jako legitimní, ve většině případů. My ale nejsme zaměstnanci státu a v případě přistoupení ke stávce bychom stávkovali proti našim zaměstnavatelům, a ti nejsou v hledáčku těchto protestů,“ dodal.