Nehoda v Pardubicích ukázala, že je nejvyšší čas na zavedení ETCS, řekl ministr dopravy Kupka

Interview ČT24: Ministr dopravy Martin Kupka (zdroj: ČT24)

Železniční nehoda v Pardubicích, při které ve středu pozdě večer zemřeli čtyři lidé, ukázala, že je nejvyšší čas zavést v Česku evropský zabezpečovací systém ETCS. V Interview ČT24 to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Termín 1. ledna 2025 je podle něj závazný a musí se stihnout, na některých tratích by podle něj mohl systém fungovat už na podzim. Ministr také vyzdvihl práci složek Integrovaného záchranného systému při nehodě vlaků, řekl, že je to jedna z věcí, na kterou může být Česko hrdé.

„Dovolím si tvrdit, že pokud může být Česká republika na něco hrdá, tak je to právě fungování Integrovaného záchranného systému, tedy spolupráce jednotlivých složek. To, že v České republice se nejenom daří v případě takových událostí opravdu velmi efektivně a profesionálně zasahovat, ale že je za tím celá řada cvičení, která ve výsledku vedou k tomu, že ty složky jsou připravené velmi přesně koordinovat své kroky, to se ukazuje,“ sdělil Kupka.

Ministr dopravy také uvítal, jak rychle se podařilo alespoň částečně obnovit provoz na koridoru. Jednu z kolejí se podařilo zprovoznit v 7:30, nejdříve mohly vlaky projíždět jen desetikilometrovou rychlostí, později třicetikilometrovou. Zatím ale nedokáže odhadnout, kdy bude provoz na trati v Pardubicích obnoven bez omezení.

„Je nejvyšší čas zavést evropský zabezpečovač (ETCS),“ uvedl Kupka. Právě ten může podle něj reálně podobným událostem zabránit. „Na celé síti české železnice totiž doposud nemáme takové zabezpečení, které by umožnilo automaticky samočinně spustit brzdné systémy v lokomotivách v okamžiku, kdy by mělo dojít ke srážce,“ zmínil.

Je podle něj potřeba naplnit termín, o kterém Česko rozhodlo už v roce 2017, tedy 1. leden 2025. V tomto termínu by měl být podle Kupky systém ETCS funkční na vybraných hlavních koridorech.

První zátěžové testy ETCS probíhaly podle ministra hned na začátku letošního roku, další pak proběhly na jaře. „Chystáme se k dalším testům v průběhu léta. Ta vozidla, která už teď jsou vybavena systémem ETCS, se ve spolupráci s dopravci snažíme zavést do systému. Získáváme zpětnou vazbu od strojvedoucích, i v tomto směru jim chci poděkovat, protože ten projekt je opravdu významný a bez spolupráce se neobejde,“ sdělil.

Dodal také, že všechny testovací jízdy ministerstvo dopravy vyhodnocuje. „Jsme i v úzkém kontaktu se všemi aktéry, to je věc, která zasahuje jak stranu dopravců či naší infrastruktury, ale do hry jsme zapojili i všechny dodavatele technologií jak pro infrastrukturu, tak i ty, kteří dodávají palubní jednotky,“ řekl s tím, že termín 1. ledna 2025 je závazný.

Právě nehoda v Pardubicích podle Kupky ukázala, že zavedení evropského zabezpečovače není možné odkládat.

Bez národního zabezpečovače i bez ETCS

Pokud jde o trať v Pardubicích, je na ní standardní staniční zabezpečení. Samotné ETCS tam má být spuštěno na podzim letošního roku. Do té doby je potřeba vybavit všechna hnací vozidla, která touto tratí budou projíždět, potřebnou technologií. Až v tu chvíli bude možné spustit ETCS.

V Pardubicích byl v době rekonstrukce trati národní zabezpečovací systém odstraněn a zároveň ještě není funkční ETCS. Vniklo tam tak mezidobí, ve kterém byla snížena rychlost projíždějících vlaků, ale zároveň byla kladena větší zodpovědnost na strojvedoucího. „Je třeba ale podotknout, že náš zabezpečovací systém, který přenáší informaci o stavu návěstidla do kabiny strojvedoucího, je jen v části celé sítě. Nebývá v samotných stanicích právě z toho důvodu, že se obtížně kódují výhybky. A právě tam i s ohledem na rychlost často národní zabezpečovač zaveden není,“ popsal Kupka.

Samotný staniční zabezpečovač podle ministra dopravy fungoval. „Co selhalo, a na to upozornila i Drážní inspekce, která prověřuje detaily, je buď technická závada na vozidle, nebo selhání lidského faktoru, případně kombinace obojího. To ale může ukázat až samotný podrobný průzkum a šetření Drážní inspekce a Policie České republiky,“ uvedl.

Spojení mezi západem a východem Česka se zastavilo

Středeční nehoda v Pardubicích prakticky zastavila provoz na železnici mezi západem a východem Česka. Problém nastal proto, že trasy, na které by mohly být vlaky odkloněny, procházejí rekonstrukcí. „Jsme v situaci, kdy se sešlo několik nešťastných událostí, například reklamace na jedné z výhybek na zhlaví v Pardubicích, což je věc, kterou nikdo nemůže předpokládat,“ řekl ministr.

„Jedna z věcí, které pokládáme za stěžejní – a urychlili jsme přípravu – je vytvoření bypassu právě toho nejzatíženějšího úseku české železnice, a to je dvoukolejná plně elektrifikovaná trať mezi Velkým Osekem, Hradcem Králové a Chocní. Ta by ulevila přetížené koridorové trati přes Kolín a Pardubice,“ popsal Kupka. Další nezbytností jsou podle něj vysokorychlostní tratě.

Železničních tratí, kde chybí kapacita, je v Česku podle Kupky hodně. Zmínil například trať z Prahy do Ústí nad Labem nebo trasu ze Staré Boleslavi na Mělník a dál na Litoměřice a Ústí nad Labem. „Je pravda, že se velmi obtížně daří plnit ten historický dluh, i proto tato vláda investuje tolik peněz do přípravy staveb a infrastrukturních projektů,“ řekl.