TÉMA

Návěstidlo

Kontrola lůžkových vozů neodhalila konstrukční vady. Otázkou je ale koroze

Lehátkové vozy stejného typu, ve kterém před měsícem u Pardubic zemřely po srážce vlaků čtyři ženy, nemají konstrukční vady. Potvrdily to zkoušky ve Výzkumném ústavu kolejových vozidel. RegioJet po neštěstí tyto čtyřicet let staré vagony z provozu stáhl. České dráhy (ČD), které mají soupravy ve flotile také, zahájily mimořádné kontroly. Těmi sice vozy prošly, test ale ukázal na další problém – korozi, která může být nebezpečná.
11. 7. 2024|

Nehoda v Pardubicích ukázala, že je nejvyšší čas na zavedení ETCS, řekl ministr dopravy Kupka

Železniční nehoda v Pardubicích, při které ve středu pozdě večer zemřeli čtyři lidé, ukázala, že je nejvyšší čas zavést v Česku evropský zabezpečovací systém ETCS. V Interview ČT24 to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Termín 1. ledna 2025 je podle něj závazný a musí se stihnout, na některých tratích by podle něj mohl systém fungovat už na podzim. Ministr také vyzdvihl práci složek Integrovaného záchranného systému při nehodě vlaků, řekl, že je to jedna z věcí, na kterou může být Česko hrdé.
6. 6. 2024|

Železniční nehodu u Poříčan zavinil strojvedoucí, uvedla Drážní inspekce

Vykolejení lokomotivy a dvou cisteren nákladního vlaku v říjnu 2022 na koridoru u Poříčan na Nymbursku zavinil podle závěrečné zprávy Drážní inspekce (DI) strojvedoucí, projel návěsti Stůj. Škoda dosáhla téměř 33 milionů korun, prvotní odhady z místa uváděly čtyři miliony korun. Při nehodě se zranil strojvedoucí, který vlak řídil a jeho kolega ve výcviku. Trať byla téměř dva dny neprůjezdná.
2. 2. 2024|

Strojvedoucí se u soudu přiznal, že zavinil srážku vlaků v Němčicích. Zpochybnil ale výši škody

Vinu za způsobení železniční nehody v Němčicích nad Hanou přiznal strojvedoucí Jan Šperlich, který stanul před soudem. Uvedl, že návěst Stůj pravděpodobně projel kvůli mikrospánku. Jednání prostějovského okresního soudu bylo přesto odročeno a bude pokračovat až v lednu. Strojvedoucí zpochybnil výši vyčíslené škody, soudkyně se proto obrátí na pojišťovny nebo znalce.
15. 11. 2022|

Viníkem srážky dvou vlaků u Milavčí, při které zemřeli tři lidé, byl strojvedoucí, uvedla inspekce

Za loňskou srážku dvou vlaků u obce Milavče na Domažlicku mohl podle Drážní inspekce (DI) strojvedoucí Západního expresu, který při nehodě zahynul. Informoval o tom server Zdopravy.cz. Inspektoři vyloučili, že by příčinou srážky mohlo být oslnění strojvedoucího nebo špatně viditelné návěstidlo. Západní expres jedoucí z Mnichova do Prahy a osobní vlak z Plzně do Domažlic se srazily 4. srpna 2021. Tři lidé - oba strojvedoucí a cestující z osobního vlaku - zahynuli a 56 se zranilo.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 11:20|

V Praze se srazily nákladní vlaky. Jeden člověk je zraněný, provoz na trati je zastaven

Na trati mezi stanicemi Praha-Vysočany a Horní Počernice se dopoledne srazily dva nákladní vlaky. Jedna z lokomotiv vykolejila, provoz v místě nehody byl do odvolání zastaven. Pražská záchranná služba ošetřila šestapadesátiletého muže, kterého s bolestí zad odvezla do nemocnice. Další tři lidé vyvázli z nehody bez zranění. Podle prvních informací jeden ze strojvůdců zřejmě projel návěstidlo v poloze Stůj zakazující jízdu.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 15:39|

Nákladní vlak nezastavil, kde měl, a vyjel vstříc rychlíku. Železničáři stihli oba včas zastavit

Kdo chtěl ráno odjet vlakem na víkendový výlet z Liberce do Lužických hor, tak měl smůlu. Vlaky nemohly projíždět přes Rynoltice, kde brzy ráno vážně hrozila srážka nákladního vlaku s rychlíkem. Nákladní vlak totiž projel návěst Stůj. Oba vlaky se však podařilo včas zastavit, na trati Liberec – Česká Lípa pak ale zůstala ještě pět hodin zastavená doprava.
13. 7. 2019Aktualizováno13. 7. 2019, 19:40|

Zelená, a pak zase červená. Na návěstidle zasvítil povel k odjezdu, asi proto se v Brně srazily dva vlaky

Březnová srážka vlaků v Brně měla složitější průběh, než se zdálo. ČT zjistila, že strojvedoucí, který byl dosud označovaný za jediného viníka, skutečně dostal signál k odjezdu, i když se vzápětí změnil zpět na červenou. Drážní inspekce to potvrdila, podle ní to ukazuje na systémový problém, který vyvolalo rušení výpravčích.
23. 5. 2019|