„Bylo slyšet, jak se po městě zapínají majáky.“ Po srážce vlaku zasahovaly desítky záchranářů

Na místě nehody vlaků zasahovaly desítky záchranářů (zdroj: ČT24)

Na místě středeční srážky expresního a nákladního vlaku v Pardubicích zasahovaly desítky policistů, hasičů a záchranářů. Vagon, který byl postižen nejvíc, byl lůžkový, sdělili hasiči ČT24. Zemřeli čtyři lidé, zraněných bylo 27.

„Na místě zásahu jsme byli v řádech minut, protože jsme se nacházeli relativně blízko od místa události,“ sděluje zasahující policista Roman Mrkvička. Jenom bylo slyšet, jak se po městě zapínají majáky.

Cvičení zažil už několikrát, ale naostro to bylo poprvé. Necelých patnáct minut po nahlášení nehody na místo dorazil Jakub Fater. Se sanitkou jezdí celkem sedm let. Překonal prvotní šok a hned se zapojil do třídění cestujících podle závažnosti jejich zranění.

„Mně osobně nejvíc v paměti utkvěly děti, protože jsem otec a dětí v kočárku tam nebylo málo,“ říká Fater.

„Lidé vesměs spali“

Někteří lidé si teprve pár desítek minut po neštěstí začali uvědomovat celou situaci. Záchranáři a hasiči se s policií rychle sladili. Nejprve odvezli těžce zraněné, potom lehce, vyklidili okolí nehody, řídili dopravu, postarali se o odvoz cestujících.

„Byl jsem tam do čtyř do rána, což byl čas, kdy nás velitel odvolal. A musím říct, že už jsem spát nešel. Nešlo to,“ vypráví Fater.

Fyzicky i psychicky náročný zásah má za sebou i hasič Petr Dvořák – podílel se na vyprošťování zraněných i obětí z prvního vagonu. „Vagon, který byl postižen, tak byl lůžkový, takže lidé tam vesměs spali. A ti, co byli ve vagonech za ním, tak nevěděli, co se děje,“ prohlašuje zasahující hasič HZS Pardubického kraje.

„Roky výcviku a praxe, tady do sebe všechno přesně zapadlo a fungovalo to na jedničku,“ říká Dvořák.

Záchranáři, kteří u nehody zasahovali, mohou využít pomoc psychologa, případně žádat o krátké volno. Většina z nich už se ale teď chystá na další směnu.