TÉMA

Srážka vlaků

V Indii se srazily vlaky, zemřelo nejméně devět lidí

Nejméně devět mrtvých a desítky zraněných si podle policie vyžádala srážka osobního a nákladního vlaku v okrese Dárdžiling v indickém státě Bangla. Dřívější zprávy hovořily až o třinácti mrtvých. Na místě zasahovaly záchranné týmy a sanitky s lékaři. Na záběrech z místa lze vidět zdemolované vagony, z nichž jeden stál krátce po nehodě téměř vertikálně.
17. 6. 2024Aktualizováno17. 6. 2024, 20:42|

České dráhy zkontrolují své lehátkové vozy Bcmz. RegioJet je po nehodě v Pardubicích radši vyřadil

České dráhy mimořádně prověří stav svých devíti lehátkových vozů řady Bcmz, napsal server Zdopravy.cz. Ve stejném vagonu společnosti RegioJet zemřely při nehodě v Pardubicích čtyři ženy. Při tragédii se ve středu kolem 23:00 srazil rychlík RegioJetu a nákladní vlak ČD Cargo. Zemřely dvě Slovenky a dvě Ukrajinky, dalších 27 lidí bylo zraněno.
8. 6. 2024|

Cestující po srážce vlaků v Pardubicích mají nárok na odškodnění. Žádat mohou i pozůstalí

Lidé, kteří cestovali vlakem RegioJet, mají po tragické nehodě v Pardubicích nárok na několik druhů odškodnění. Žádat můžou o kompenzaci materiálních i nemateriálních škod. Právo na ni pak mají i blízcí těch, kteří při nehodě zemřeli.
7. 6. 2024|

Vlaky jezdí po tragické nehodě v Pardubicích bez omezení

Na trati v Pardubicích, kde se ve středu pozdě večer srazil rychlík s nákladním vlakem, se po více než 40 hodinách začalo odpoledne jezdit bez omezení. Novinářům to oznámil mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. Zbytek vraku osobního vagonu, který dosud po nehodě na trati zůstával, je posunutý stranou a bude se odklízet v pondělí, dodal. Plně se tak uvolnila cesta pro vlaky na hlavní koridorové trati mezi Prahou a Moravou.
7. 6. 2024Aktualizováno7. 6. 2024, 19:50|

RegioJet odškodní cestující, slíbil Jančura. Fungují krizové linky

Železniční dopravce RegioJet, jehož expres se v noci na čtvrtek v Pardubicích čelně srazil s nákladním vlakem, je připravený odškodnit cestující i další lidi, kterých se nehoda dotkla. Společnost to oznámila na svém webu. Nehodu nepřežili čtyři lidé, 27 zraněných převezli záchranáři do nemocnic. Příčiny srážky zatím nejsou známé. Pro dotazy zřídil dopravce krizovou telefonní linku 539 000 955. Krizovou linku na čísle 950 570 805 zřídili také hasiči.
6. 6. 2024Aktualizováno6. 6. 2024, 21:01|

Srážka vlaků v Pardubicích má čtyři oběti. Většina zraněných byla propuštěna z nemocnic

Při čelní srážce expresního osobního a nákladního vlaku v Pardubicích ve středu v noci zemřeli čtyři lidé. Mezi oběťmi srážky vlaků jsou dvě občanky Slovenska, zemřely také dvě ženy z Ukrajiny. Mezi mrtvými není ani jeden ze strojvedoucích, jeden je lehce zraněný. Nemocnice přijaly 27 lidí, většina z nich už byla propuštěna. Hospitalizovaných zůstává šest lidí. Podle hasičů byl zásah komplikovaný, a to zejména u jednoho z vagonů, který náraz poškodil nejvíce. Policie už zahájila úkony v trestním řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Kolem osmé ráno se v Pardubicích obnovil provoz po jedné koleji. Vlaky místem nemohly projíždět devět hodin.
6. 6. 2024Aktualizováno6. 6. 2024, 20:56|

Expres projel návěstidlo zakazující jízdu. Inspekce vyšetřuje, zda šlo o závadu, nebo chybu

Osobní expres společnosti RegioJet při nehodě v Pardubicích projel návěstidlo zakazující jízdu. Uvedla to Drážní inspekce. Zda šlo o technickou závadu, nebo lidskou chybu, nyní vyšetřuje. Zabezpečovací systém ETCS, který dokáže mimo jiné zabránit jízdě vlaku na červenou nebo regulovat jeho rychlost, je sice v pardubickém železničním uzlu nainstalovaný, zatím ale není aktivní. Do provozu by měl být uveden na podzim, sdělila mluvčí Správy železnic (SŽ) Nela Eberl Friebová. V Pardubicích se ve středu večer srazil expres s nákladním vlakem. Při nehodě zemřeli čtyři lidé a 27 dalších skončilo v nemocnicích.
6. 6. 2024Aktualizováno6. 6. 2024, 14:22|

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně se po několika dnech podařilo částečně obnovit

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně, kde se ve středu srazil vlak s nákladním autem, byl v sobotu odpoledne částečně obnoven. Vlaky místem nehody zatím jezdí omezenou rychlostí a po jedné koleji, sdělil mluvčí Správy železnic (SŽ) Martin Kavka. Středeční havárii nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění.
27. 1. 2024|

Štědrého večera 1953 se v Šakvicích nedožilo přes sto lidí. Zabil je opilý strojvedoucí

Štědrý den je obvykle považován za období klidu po předvánočním nákupním shonu, je dnem, na který se těší děti celý rok, a v žádném případě to není moment, kdy by musela truchlit celá tisícihlavá vesnice i široké okolí. V roce 1953 se to ale stalo. Na Štědrý den toho roku se stala druhá nejtragičtější železniční nehoda v české historii. Byla navíc mimořádně bizarní – hlavní roli hrál alkohol a značně prodloužená předvánoční směna posádky parní lokomotivy.
23. 12. 2023|

Po srážce vlaků v Řecku jsou desítky mrtvých a zraněných, vláda vyhlásila státní smutek

Při čelní srážce dvou vlaků v Řecku zahynulo nejméně 38 lidí, dalších více než sedm desítek cestujících skončilo v nemocnici. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli čeští občané. Jde o nejtragičtější železniční nehodu v Řecku za několik desetiletí, vláda vyhlásila tři dny státního smutku. Místo neštěstí navštívila prezidentka Katerina Sakellaropulosová i premiér Kyriakos Mitsotakis, který uvedl, že nehodu způsobila „tragická lidská chyba“. Přednosta stanice v Larise se už k chybě přiznal. Po nehodě rezignoval řecký ministr dopravy Kostas Karamanlis.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 21:22|

Soud uložil strojvedoucímu za střet lokomotivy s vlakem podmíněný trest a zákaz činnosti

Prostějovský soud uložil strojvedoucímu Janu Šperlichovi za střet jeho lokomotivy s osobním vlakem v Němčičích nad Hanou dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé. Škodu Drážní inspekce původně vyčíslila na 24 milionů korun, u soudu byla tato škoda prokázána ve výši 10,6 milionu korun. Strojvůdce při zahájení jednání přiznal svou vinu, což se odrazilo i na výši trestu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 14:20|

Za srážku vlaků u Kdyně potvrdil soud strojvedoucímu podmíněný trest. Zrušil zákaz řízení

Podmíněným trestem třiceti měsíců s dvouletou zkušební lhůtou potrestal Krajský soud v Plzni strojvedoucího Jaroslava Krotkého za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřícího vozu v Kdyni na Domažlicku. Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozilo strojvedoucímu až osm let vězení. Rozsudek je pravomocný.
18. 10. 2022|

Strojvedoucí nestihl včas zastavit, špatně brzdil. Za srážku vlaků u Kdyně ho soud potrestal podmínkou

Domažlický okresní soud uložil podmíněný trest padesátiletému strojvedoucímu Jaroslavu Krotkému za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřicího vozu v Kdyni na Domažlicku. Při nehodě se zranilo dvacet lidí včetně Krotkého. Strojvedoucímu osobního vlaku hrozilo za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení. Soud mu vyměřil trest třicet měsíců se zkušební lhůtou tří let a zákaz řízení vlaků na tři roky.
12. 1. 2022|

Trať u Domažlic je po srážce vlaků opět v provozu. Železničáři vyměnili pražce a opravili výhybku

Železniční trať u obce Milavče na Domažlicku je zprovozněna. Správa železnic (SŽ) vyměnila všech 109 pražců na poškozeném úseku, kde se ve středu čelně srazil expres z Mnichova s osobním regionálním vlakem. Zhruba dvousetmetrový opravovaný úsek zpevňovala podbíječka, pak železničáři opravili výhybku, vše proměřili a zkontrolovali. Zatím po trati jezdí jenom regionální vlaky.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 19:31|