V Indii se srazily vlaky, zemřelo nejméně devět lidí

Srážka vlaků v Indii (zdroj: Reuters)

Nejméně devět mrtvých a desítky zraněných si podle policie vyžádala srážka osobního a nákladního vlaku v okrese Dárdžiling v indickém státě Bangla. Dřívější zprávy hovořily až o třinácti mrtvých. Na místě zasahovaly záchranné týmy a sanitky s lékaři. Na záběrech z místa lze vidět zdemolované vagony, z nichž jeden stál krátce po nehodě téměř vertikálně.

Podle místních úřadů do rychlíku Kanchanjunga Express, který spojuje severovýchodní státy Ásám a Tripura s Banglou, narazil nákladní vlak. V důsledku nárazu tři vagony rychlíku vykolejily a přepadly na bok. Záchranářské práce značně zkomplikoval silný déšť, píše deník Indian Express. Proč nákladní vlak do rychlíku narazil, zatím není jasné, generální ředitelka správní rady indických železnic nicméně uvedla, že tragédii mohla způsobit „lidská chyba“ na straně strojvedoucích nákladní soupravy.

Premiér Naréndra Módí oznámil, že vláda nejbližším příbuzným zesnulých vyplatí dvě stě tisíc rupií (asi 55 tisíc korun). Lidé, kteří utrpěli zranění, ze státního fondu obdrží padesát tisíc rupií, tedy zhruba čtrnáct tisíc korun. Počty raněných se v indických médiích pohybují mezi pětadvaceti až padesáti osobami, konkrétní číslo zatím není jasné.

Indie má jednu z největších železničních sítí na světě, která ale byla vybudována před více než 160 lety za britské koloniální nadvlády. Dnes po ní v nejlidnatější zemi světa jezdí denně asi jedenáct tisíc vlaků, které přepraví asi třináct milionů cestujících.

Chátrající infrastruktura je často uváděna jako příčina zpoždění a četných vlakových nehod. Ačkoli vládní statistiky ukazují, že nehod a vykolejení v posledních letech ubývá, stále jsou tragicky časté. Podle oficiálních údajů zahynulo v roce 2021 v celé zemi při téměř osmnácti tisících železničních nehod více než šestnáct tisíc lidí. Většinou se jednalo o pády z vlaků a srážky souprav s lidmi na trati.

Nejhorší železniční neštěstí se v Indii stalo v roce 1981, kdy vlak vykolejil při přejezdu mostu ve státě Bihár. Tehdy zahynulo asi osm set lidí. V červnu 2023 zemřelo při srážce tří vlaků ve státě Odiša téměř tři sta osob.