Cestující po srážce vlaků v Pardubicích mají nárok na odškodnění. Žádat mohou i pozůstalí

Události: Odškodnění pro cestující z vlaku (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří cestovali vlakem RegioJet, mají po tragické nehodě v Pardubicích nárok na několik druhů odškodnění. Žádat můžou o kompenzaci materiálních i nemateriálních škod. Právo na ni pak mají i blízcí těch, kteří při nehodě zemřeli.

Bude to moment, na který přinejmenším 380 cestujících patrně nikdy nezapomene. Většina z nich z nehody vyvázla bez zranění, na různé formy odškodného může mít nárok ale prakticky každý z nich. 

Lidé se můžou přihlásit na krizové lince společnosti RegioJet 539 000 955 nebo pomocí e-mailu pomoc@regiojet.cz. „Během včerejška (čtvrtek – pozn. red.) vzniklo kontaktní spojení a cestující, kterým vznikla újma, se musí přihlásit. Na základě dokumentů, které cestující dodají, ať už jsou to dokumenty o ošetření, připravují podklady na výplatu bolestného,“ popsal majitel RegioJet Radim Jančura.

Advokáti a odborníci na odškodnění radí, aby si lidé dokumenty o ošetření schovali v případě, že by se potíže projevily později, a to třeba i ty psychické. „Já bych všem cestujícím doporučil, aby vyhledali lékaře, aby si nechali napsat zprávu, zda mají zranění, případně jaké, spojené s tou nehodou. Pokud mají nějakou psychickou újmu, aby vyhledali psychologa, psychiatra, aby měli důkazy pro případné uplatnění toho nároku,“ uvedl advokát Štěpán Ciprýn.

„Pokud jsme byli v ohrožení života, tak rodinní příslušníci mají nárok na denní odškodnění v rámci toho, kdy se báli o náš život. Pokud to zranění způsobí to, že už nemůžeme vykonávat práci, kterou jsme vykonávali předtím, můžeme se bavit i o doživotní rentě,“ doplnil výkonný ředitel společnosti Vindicia Tomáš Beck.

Cestující bez zranění

Nezranění cestující mají nejčastěji nárok na náhradu materiální škody. „V případě, že cestujícím vznikla újma ztrátou mzdy, nebo ztráta spojení, poškození zavazadel, tak to doloží a pojišťovna to proplatí,“ sdělil také Jančura.

I cestující, kteří zranění nebyli, si ale vinou nehody můžou nést psychické potíže, i v takovém případě mají nárok na odškodné. „Pokud se bude jednat o psychickou újmu u lidí, kteří nebyli fyzicky zraněni, tak pak se to chová prakticky stejně jako kdyby zraněni byli. Ta psychika je dneska hodnocená prakticky jako klasické zranění,“ konstatoval Beck.

Pozůstalí

Právo na kompenzaci mají pozůstalí po čtyřech cestujících, kteří při nehodě zemřeli, všechny čtyři ženy přitom byly cizí národnosti. „Zatím komunikujeme na úrovni ambasád, protože kontaktní a pozůstalé nemáme, čekáme na spojení a začneme komunikovat a dáme nabídku na odškodnění. Pokud nedojde k dohodě, rozhodne o tom soud,“ upřesnil Jančura.

„Vycházíme ze základní hodnoty lidského života, která je stanovena něco málo nad 800 tisíc korun, nicméně tato částka může být několikrát násobena. Pokud to bude například smrt mladšího člověka oproti staršímu, můžeme počítat, že zde to budou miliony korun,“ sdělil advokát Ciprýn.

Kromě rodiny o odškodné můžou podle advokátů žádat třeba i blízcí známí, pokud prokážou, že se zesnulým měli dlouhodobé vztahy.

90′ ČT24: Vyšetřování srážky vlaků v Pardubicích (zdroj: ČT24)