TÉMA

Radim Jančura

Resortu dopravy vadí kvalita u rychlíkových spojů. Chce zrušit limit na pokuty

Ministerstvo dopravy řeší problémy s kvalitou vlaků na rychlíkových železničních spojích. U nově podepisovaných kontraktů chce resort zrušit limit na výši pokut. V součtu za loňský rok činily asi jedenáct milionů korun.
24. 5. 2023|

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

Evropská komise obvinila České dráhy a ÖBB. Tajnou dohodou prý dopravci poškodili RegioJet

Evropská komise obvinila České dráhy a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet. Komise v pátek uvedla, že český podnik s rakouským uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy, oběma proto zaslala takzvané prohlášení o námitkách. Unijní úřady případ vyšetřovaly šest let. České dráhy odmítly, že uzavřely kartelovou dohodu. Majitel RegioJetu Radim Jančura avizoval, že si počká na konec vyšetřování a přihlásí se o náhradu škody.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 14:43|

Za jízdenky si lidé připlatí. Zdražení by podle ředitele Českých drah mělo být do dvaceti procent

Lidé si už brzy připlatí za cestování vlakem, dálkovými autobusy i hromadnou dopravou ve městech. Podle ředitele Českých drah (ČD) Michala Krapince vzrostou ceny jízdenek nejméně o tři procenta, někde ale až o pětinu. Důvodem jsou především rostoucí náklady na energie a pohonné hmoty.
15. 5. 2022|

Sedačkovné má odvrátit krach autobusových dopravců. Ti se staršími vozy na něj nedosáhnou

Autobusoví dopravci žádají kompenzace za zakázky, o které je připravil letošní výrazný útlum zájezdů a hromadné přepravy. Ministerstvo dopravy už dostalo více než 150 žádostí o kompenzace, v programu za jednu miliardu korun se však dostane jenom na novější typy autobusů. Například provozovatelé autobusů, které pochází z devadesátých let, na náhrady nedosáhnou. Někteří chtějí z trhu odejít úplně.
28. 10. 2020|

Ocenění Podnikatel roku získal zakladatel Kiwi Oliver Dlouhý

Vítězem ocenění EY Podnikatel roku za loňský rok se stal zakladatel a spolumajitel společnosti Kiwi Oliver Dlouhý. Prodejce letenek Kiwi.com patří mezi nejúspěšnější české start-upy se zákazníky po celém světě. Výsledky organizátoři vyhlásili v úterý večer v pražském paláci Žofín. Dlouhý bude v červnu reprezentovat Českou republiku na světovém finále soutěže v Monte Carlu.
4. 3. 2020|

České dráhy loni zvýšily zisk o 200 milionů na 1,2 miliardy korun

České dráhy loni hospodařily se ziskem téměř 1,2 miliardy korun, o více než 200 milionů korun vyšším než v roce 2017. K výsledku skupiny přispěla především nákladní doprava, která vykázala zisk 663 milionů korun. Osobní přeprava naopak skončila ve ztrátě 230 milionů korun. Státní dopravce loni přepravil 179 milionů cestujících, nejvíce za deset let. Zisk za loňský rok vykázali i konkurenční dopravci RegioJet a Leo Express.
29. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 16:47|

Boj železničních dopravců pokračuje. Získali zakázky, teď nutně potřebují stovky lidí

Mnohem pestřejší než dnes budou od poloviny prosince nádraží v Česku. Konkurenti Českých drah začnou jezdit na více místech, převezmou některé rychlíky i regionální linky. Začíná kvůli tomu ještě jeden souboj – po přízni ministerstva dopravy a krajů se nyní začnou dopravci přetahovat také o zaměstnance. Dráhy opakují, že i přes ztrátu výkonů nechtějí propouštět, soukromníci ale potřebují více strojvedoucích a vlakový personál – minimálně 700 lidí. Narychlo musí sehnat i vozidla, se kterými budou jezdit.
23. 3. 2019|

Jančura se musí omluvit ČVUT za slova o „zločinném spiknutí“. Vrchní soud zvrátil předchozí rozsudek

Podnikatel Radim Jančura se musí omluvit Českému vysokému učení technickému (ČVUT) za své výroky v médiích. Konkrétně za to, že v pořadu Otázky Václava Moravce kritizoval jednoho z expertů školy a mluvil o „zločinném spiknutí“ v souvislosti s vydáváním odborných posudků. Olomoucký vrchní soud teď potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně, který žalobě školy vyhověl. Rozhodnutí je pravomocné, Jančura tak má 15 dnů na uveřejnění omluvy. ČT to sdělil mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.
23. 11. 2018Aktualizováno23. 11. 2018, 14:18|

Podnikatel Jančura kritizoval ČVUT a mluvil o zločinném spiknutí. Spor o omluvu se vrací na začátek

Nejvyšší soud zrušil rozsudek odvolacího Vrchního soudu v Olomouci, na jehož základě se podnikatel Radim Jančura nemusí omlouvat Českému vysokému učení technickému v Praze za své výroky v médiích o zločinném spiknutí. Soud v Brně původně rozhodl, že se Jančura omluvit musí, vrchní soud ale žalobu školy na podnikatele zamítl. Krajský soud teď bude muset rozhodnout znovu.
7. 8. 2018|