Ocenění Podnikatel roku získal zakladatel Kiwi Oliver Dlouhý

Vítězem ocenění EY Podnikatel roku za loňský rok se stal zakladatel a spolumajitel společnosti Kiwi Oliver Dlouhý. Prodejce letenek Kiwi.com patří mezi nejúspěšnější české start-upy se zákazníky po celém světě. Výsledky organizátoři vyhlásili v úterý večer v pražském paláci Žofín. Dlouhý bude v červnu reprezentovat Českou republiku na světovém finále soutěže v Monte Carlu.

Oliver Dlouhý založil současnou firmu Kiwi.com pod názvem SkyPicker.com v roce 2012 jako vyhledávač levných letenek. Nyní je jeho firma globálním prodejcem letenek, Dlouhý by ale chtěl, aby se stala globálním virtuálním dopravcem.

Firma se profiluje hlavně jako technologická, která přináší do cestování moderní technologie. Ty mají zákazníkům zjednodušovat nákup cestovních dokladů a cestování. Zahrnuje nejen leteckou, ale i železniční nebo autobusovou dopravu.

Kiwi.com zaměstnává po světě 2800 lidí, hlavní sídlo ale má v Brně. Denně zpracuje sto milionů vyhledávání a její tržby v roce 2018 dosáhly 28 miliard korun a zisku 111 milionů korun. Loni v červnu koupil většinový podíl akcií americký fond General Atlantic.

Mezi favority DEK i Matttoni

Mezi pěti finalisty byli vedle Dlouhého majitel středočeské společnosti DEK Vít Kutnar, ředitel a spolumajitel rodinné firmy Mattoni 1873 Alessandro Pasquale, dále Libor Musil, který je předsedou představenstva stavební firmy Liko-S ze Slavkova u Brna, a Vlastimil Sedláček, majitel ústecké společnosti SEKO Aerospace.

Ocenění pro začínajícího podnikatele si  odnesl dvaadvacetiletý Václav Staněk, zakladatel společnosti Vasky trade, která se zabývá ruční výrobou kožených bot a doplňků. Trofej pro technologického podnikatele získal Michal Tresner z brněnské společnosti ThreatMark, která podniká v kyberbezpečnosti. Titul pro nejlepšího společensky prospěšného podnikatele dostali Antonín Nekvinda a Josef Suchár z občanského spolku Sdružení Neratov.

V předchozím ročníku se celostátním vítězem soutěže stali manželé Radka Prokopová a František Fabičovič, zakladatelé a majitelé břeclavské firmy Alca plast vyrábějící sanitární techniku. V minulosti tento titul získali například majitel firmy Unicorn Vladimír Kovář, Eduard Kučera z Avastu, šéf dopravní společnosti Student Agency Radim Jančura, majitel výrobce zdravotnických lůžek Linet Zbyněk Frolík či ředitel Kofoly Jannis Samaras.

Poradenská firma EY (dříve Ernst & Young) pořádá soutěž ve světě od roku 1986. Aktuálně se koná téměř v šedesáti zemích, v Česku letos podvacáté.