Dvě české firmy pronikly do desítky nejrychleji rostoucích firem v Evropě i Africe

Události ČT: Kiwi.com se zařadilo mezi nejrychleji rostoucí firmy (zdroj: ČT24)

Nejrychleji rostoucí firma v regionu Evropy, Afriky a Blízkého východu sice pochází z Velké Británie, ale hned dvě české firmy se umístily v první desítce žebříčku společnosti Deloitte. Mezi premianty se dostal vyhledávač letenek Kiwi.com a výrobce 3D tiskáren Prusa Research.

Začalo to hledáním levného leteckého spojení do Portugalska. Pátrání ale zabralo Oliverovi Dlouhému příliš mnoho času, a tak se už před šesti lety rozhodl, že založí firmu, která bude kombinace levných letenek vyhledávat. Zrodil se tak pozdější portál Kiwi.com.

„Kombinujeme lety nespolupracujících aerolinek, což vlastně předtím nikdo na světě nedělal. A díky tomu, že jsme na tom trhu byli jediný, tak jsme ho obsadili celý,“ podotkl Dlouhý.

Na začátku byli tři lidé a asi půl milionu korun. Teď má firma 1400 zaměstnanců a letošní odhadovaný obrat až 20 miliard.

„Představoval jsem si, že budeme úspěšní a že se nám zákazníci jenom pohrnou. Ale ve chvíli, kdy se to opravdu povedlo, tak jsem strašně překvapený,“ přiznal Dlouhý.

Firma, kterou založil, je teď přitom podle informací Hospodářských novin na prodej za minimálně 10 miliard korun. Její zakladatel ale zatím nespěchá. Diskuse podle něj probíhají s několika firmami. „Myslím si, když vidím, jak diskuse probíhají, že shoda tam nakonec nebude,“ dodal.

  • 1. Deliveroo (Velká Británie, růst o 107 117 procent)
  • 2. Lesara (Německo, růst o 71 981 procent)
  • 3. Guide to Iceland (Island, růst o 30 314 procent)
  • 4. youAPPi (Izrael, růst o 16 230 procent)
  • 5. Bloom & Wild (Velká Británie, růst o 13 818 procent)
  • 6. Yotpo (Izrael, růst o 8703 procent)
  • 7. Kiwi.com (Česko, růst o 7165 procent)
  • 8. Deeper (Litva, růst o 7048 procent)
  • 9. Prusa Research (Česko, růst o 6910 procent)
  • 10. Fingerprint Cards (Švédsko, růst o 6858 procent)
  • Zdroj: Deloitte

Nejenže je Kiwi.com podle poradenské společnosti Deloitte nejrychleji rostoucí firmou střední a východní Evropy, nyní se umístila i v seznamu pěti set technologických firem, jejichž výnosy rostou nejrychleji. Díky tomu, že v letech 2013 až 2016 společnost vzrostla o více než sedm tisíc procent, pronikla dokonce mezi deset nejlepších.

Úspěch 3D tisku z českých rukou

I když je Kiwi.com nejlepší český zástupce v žebříčku, není v první desítce jediný. Najdeme tam i výrobce 3D tiskáren Prusa Research. Jeho zakladatel Josef Průša se 3D tisku věnuje od roku 2009 a koncovým uživatelům slouží desítky tisíc jeho tiskáren. Firmu Prusa Research založil v roce 2012 a už loni byla v žebříčku Deloitte vyhlášena jako „stoupající hvězda“ – Rising Star. V letech 2013 až 2016 narostla o téměř sedm tisíc procent.

Úspěch, který se povedl českým firmám letos, je fenomenální.
Jiří Sauer
ředitel projektu Fast 50 Česká republika, Deloitte

Koncem loňského roku Průšova firma dodávala měsíčně svým zákazníkům zhruba dva tisíce nových 3D tiskáren. Zákazníky měla loni firma ve více než 90 zemích světa, a to i v Keni nebo Pákistánu. Za největší trh ale Průša označil USA. Loni prodal tiskárny za 240 milionů korun.

Technologie 3D tisku, která umožňuje uživatelům vyrábět v domácím prostředí předměty založené na počítačových modelech, zažívá v posledních letech velký rozmach. 3D tiskárny jsou cenově stále přístupnější a zdokonalované výrobní postupy otevírají vstup do světa 3D tisku nejen technologickým fanouškům, ale i veřejnosti z řad modelářů a kutilů. 

Josef Průša byl v roce 2012 hostem Marka Ebena Na plovárně (zdroj: ČT24)

V žebříčku pěti set nejrychleji rostoucích firem od Deloitte má nejvíc zástupců Francie, a to už sedmým rokem v řadě. Za ní je Velká Británie, která se však může pyšnit tím, že právě britská společnost Deliveroo seznamu kraluje. Během čtyř let vzrostla o více než sto tisíc procent.