Vlak RegioJetu jel před srážkou rychleji, než měl, říká ministr Kupka

Události: Opatření proti nehodám na železnici (zdroj: ČT24)

Vlak RegioJetu jel před tragickou nehodou v Pardubicích rychleji, než připouštějí pravidla, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle ředitele drážního odboru ministerstva dopravy Jindřicha Kušníra pak strojvedoucí chybně projel dvě návěsti, nikoliv pouze jednu. RegioJet zase tvrdí, že podle testu společnosti by aktivní národní zabezpečovač tragické nehodě vlaků v Pardubicích předminulý týden zabránil.

Souprava jela podle ministra nepovolenou rychlostí. Kušnír uvedl, že strojvedoucí nejdříve projel při odjezdu od nástupiště návěst s opakovanou výstrahou na maximální rychlost 50 kilometrů v hodině, následně projel návěst Stůj.

„Určitě je namístě počkat na finální zprávu Drážní inspekce,“ dodal Kupka po schůzi k zavádění evropského zabezpečovače ETCS. Také Kušnír zdůraznil, že je potřeba vyčkat na výsledky vyšetřování.

Brífink po jednání zástupců železničního sektoru k zavádění evropského zabezpečovače v ČR (zdroj: ČT24)

Video RegioJetu podle Kupky ukazuje, že vlak by musel v konkrétní situaci splnit řadu podmínek, aby zasáhl včas zabezpečovací systém Mirel.

Také Kušnír podotkl, že zabezpečovací systém neumí zasáhnout vždy. „Strojvedoucí může za určitých podmínek také obsluhou toho zařízení nouzové brzdění překlenout,“ dodal.

Zabezpečovač by nehodě zabránil, tvrdí RegioJet

Majitel RegioJetu Radim Jančura dříve v pondělí uvedl, že nepopírá chybu strojvedoucího, ale zdůraznil, že zabezpečovací zařízení existují proto, aby kontrolovala lidské chyby. Národní zabezpečovač by podle něj v tomto případě svou funkci splnil a nehodě by zabránil.

Nehoda se stala pozdě večer ve středu 5. června. Vlak RegioJetu odjížděl z Pardubic, na červenou nezastavil a vjel do cesty nákladnímu vlaku. I když si strojvůdce chybu uvědomil a zastavil o několik set metrů dále, strojvůdce nákladního vlaku už zastavit nestihl. Zemřeli čtyři lidé a další tři desítky lidí se zranily.

Pardubický uzel Správa železnic několik let modernizovala a přestavovala, slavnostně stavbu zakončila 31. května. Už ale neaktivovala národní zabezpečovač a přichystala uzel na přechod na mezinárodní zabezpečovací systém ETCS, který aktivně kontroluje, zda strojvedoucí jede podle toho, jak má postavenou takzvanou vlakovou cestu. Chybu strojvedoucího je systém ETCS schopen aktivně napravit a v případě potřeby vlak zastavit. Tento systém však plánovala Správa železnic spustit až k 1. lednu příštího roku. Nyní je tedy pardubický uzel zabezpečený dle standardů, ale bezpečnost závisí na tom, zda strojvůdce neudělá chybu a neprojede návěst zakazující jízdu. Uzlem denně projedou stovky vlaků a patří k nejvytíženějším v české železniční síti.

Že jízda na červenou není v Česku naprostou výjimkou, ukazují statistiky Drážní inspekce. Loni před návěstí nezastavilo 136 vlaků, předloni 183. Podle zprávy RegioJetu jeho strojvůdci jeli na červenou loni i předloni jednou.

RegioJet má ve všech lokomotivách nainstalovaný zabezpečovací systém Mirel, který při simulační jízdě v úseku s funkčním národním zabezpečovačem automaticky a včas zastavil vlak, který překročil rychlost 47 kilometrů za hodinu. V Pardubicích jel vlak 59 kilometrů za hodinu, než si strojvedoucí chybu uvědomil a zastavil.

„Detailní analýza dat z lokomotivy ukázala, že s aktivním vlakovým zabezpečovačem by vlak začal samočinně brzdit o 458 metrů dříve, než rychlobrzdu spustil sám strojvedoucí. Výsledkem by bylo zastavení našeho vlaku přibližně o půl kilometru dříve. Oba vlaky by se nedostaly do společného kolizního bodu, protože by se vůbec nepotkaly. Vlak Regiojetu by zastavil, aniž by došlo k vjezdu na obsazenou kolej,“ uvedla mluvčí RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová.

Nový systém ETCS stop

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda po setkání k ETCS novinářům oznámil zavedení nového zabezpečovacího systému ETCS stop, který bude nasazen na úseky s výlukou trvající déle než půl roku a deaktivovaným klasickým zabezpečením a bude umět zastavit vlak v případě projetí návěsti Stůj. „Je to řešení, které do budoucna může předcházet podobným situacím,“ dodal k nehodě v Pardubicích Kupka.

Zavádění ETCS po Česku požaduje Evropská unie. Má sjednotit odlišné zabezpečovací technologie v jednotlivých státech EU. Jde o jeden z nejvýznamnějších projektů na české železnici, řekl Kupka. Náklady se budou pohybovat v desítkách miliard korun. Systém ETCS funguje jako nezávislý dohled nad vlaky, který automaticky zasáhne v okamžiku chyby strojvedoucího nebo při jiné nežádoucí situaci a nouzově zabrzdí vlak.

Pro fungování ETCS je nutné, aby byl nainstalován jak na samotné trati, tak přímo ve vlaku. Strojvůdci se s ním také musí v rámci školení naučit pracovat. V současnosti má ETCS v Česku nainstalováno asi devět set vlaků. České dráhy systémem vybavily více než čtyři sta vozidel a jednotek, do začátku příštího roku jich chtějí mít pět set dvacet. RegioJet má ETCS nainstalován v jednatřiceti jednotkách, v dalších devíti lokomotivách zatím není. Podle Kostřicové u nich probíhá vypisování zakázky.

Události, komentáře: Předseda Spolku pro efektivní železnici Josef Hendrych komentuje ETCS systém (zdroj: ČT24)

„Je už opravdu nejvyšší čas, aby se systém začal na hlavních trasách zavádět,“ zmínil v pořadu Události, komentáře předseda Spolku pro efektivní železnici Josef Hendrych. Přestože podle něj evropský systém zvyšuje bezpečnost na tratích, zkritizoval postupné vypínání národního systému, který v Česku funguje asi padesát let. „My (ve spolku) jsme bojovali za to, aby souběžně běžely oba systémy,“ zmínil. Podle Hendrycha běží dva systémy souběžně například v Německu nebo Rakousku bez toho, aby docházelo k problémům.