Předvánoční vlakové spoje jsou téměř vyprodané. Dopravci je plánují posílit, ale radí rezervovat si místa včas

Vlakové spoje z Prahy do většiny velkých měst v republice jsou v posledním týdnu před Vánocemi téměř obsazené. Zbývá posledních pár míst. České televizi to potvrdila trojice oslovených dopravců. Podle nich jsou nejvíce vytížené vlaky směřující na Slovensko. RegioJet a České dráhy proto soupravy posílí. Leo Express radí využít spoje v méně poptávaných časech.

„Už nyní jsou vlaky zcela obsazené, popřípadě zbývají poslední jednotlivá volná místa na některé spoje na pátek a sobotu 22. a 23. prosince,” upozornil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Podle něj se jedná hlavně o vlaky na severní a východní Slovensko. Místa tedy současně ubývají i pro cestující, kteří jedou směrem na Olomouc, Ostravu nebo Brno – a to nejen u národního dopravce, ale i u soukromých společností RegioJet a Leo Express.

Místa na vnitrostátních méně frekventovaných spojích zatím podle dopravců k dispozici jsou. Kapacity ale rychle ubývají i v nich. S nákupem proto není dobré příliš dlouho čekat, radí mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová. „Místa se rychle vyprodávají, a proto doporučujeme cestujícím včasný nákup jízdenky,” dodala. České dráhy zase radí upřednostnit regionální vlaky před dálkovými spoji. „Hlavně v okolí Prahy, například do Kolína, Benešova či Berouna,” doplňuje Šťáhlavský.

Více vagonů i míst

RegioJet i národní dopravce zároveň plánují vytížené spoje posílit. „Nasadíme posilové vozy, které jsou připravené ve vybraných důležitých uzlech, před svátky pak především v Praze, odkud odjíždí velké množství dálkových spojů a velké množství lidí míří mimo metropoli,” vysvětluje Šťáhlavský. Podle něj České dráhy přidají řádově desítky vozů, což navýší kapacitu o tisícovky míst. Podobně přidá vagony i RegioJet.

Jízdenky se ale rychle vyprodávají nejen kvůli cestám za příbuznými, jak doplňuje mluvčí RegioJetu Janoušek Kostřicová: „Zvýšené vytížení našich vlaků je v předvánočním období umocněno cestováním lidí na adventní trhy.“

Třetí dopravce Leo Express, který stejně jako zbylé společnosti zaznamenal zvýšený zájem o jízdenky, spoje posilovat nebude. „Cestujícím doporučujeme, aby využili spoje v méně frekventovaných časech,” nabádá mluvčí společnosti Emil Sedlařík.