Zelená kniha je film roku. Nejvíc Oscarů má ale Bohemian Rhapsody

Cenu Oscar pro nejlepší film letos získala Zelená kniha režiséra Petera Farrellyho, která vypráví o cestě černošského pianisty s bílým řidičem po rasistickém Jihu šedesátých let. Zelená kniha uspěla celkem třikrát stejně jako Black Panther a Roma, čtyři zlaté sošky má Bohemian Rhapsody. Ceny pro nejlepší herce v hlavních rolích dostali Rami Malek a Olivia Colmanová. Cenu za režii má Alfonso Cuarón.

„Zelená kniha byla v oscarové soutěži jak zástupcem děl, která reflektují postavení černochů v americké společnosti, tak typickým představitelem takzvaných feel-good filmů, které na diváky přenášejí pocit, že láska a sounáležitost mohou spasit lidstvo,“ upozornil v recenzi Adam Fiala. 

„Dalo by se čekat, že společná jízda Italoameričana s nekonečným apetitem a omezeným chováním a černošského hudebníka s nosem příliš nahoře nabídne zajímavou sondu do témat předsudků a rasismu. Místo toho je to spíš slabší variace na Řidiče slečny Daisy v obráceném gardu,“ píše Fiala. 

Zelená kniha bodovala celkem třikrát, kromě sošky pro nejlepší film získala také ceny za původní scénář, který napsali Nick Vallelonga, Brian Currie a režisér snímku Peter Farrelly, a pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Tu obdržel Mahershala Ali za roli pianisty, který se vydá na turné po divokých státech amerického Jihu. Před dvěma lety byl oceněn za výkon ve filmu Moonlight. Film se v českých kinech představí už v březnu.

Za nejlepší režii i za kameru byl oceněn Alfonso Cuarón, autor mexického snímku Roma, který uspěl také v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. Cuarón velmi osobní snímek, který vypráví o dětství ve čtvrti Roma v Mexico City, sám napsal, režíroval i natočil. 

Několik ocenění pro Romu způsobilo jásot a nadšení na ulicích Mexico City, kde davy fanoušků ceremoniál sledovaly na obří obrazovce pod širým nebem. Úspěch filmu je pozoruhodný také proto, že ho produkovala původně streamovací služba Netflix.

Ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli si odnesl Rami Malek, který v hudebním dramatu Bohemian Rhapsody ztělesnil zpěváka Freddieho Mercuryho. „Děkuji vám, děkuji celému štábu a děkuji Queen,“ prohlásil dojatý herec. Film o proslulé britské kapele získal také dvě ceny ve zvukových kategoriích a byl vyznamenán i za střih.

Právě kapela Queen v čele s novým zpěvákem Adamem Lambertem slavnostní večer v Dolby Theatre v Hollywoodu odstartovala skladbami We Will Rock You a We Are The Champions.

„Natočili jsme snímek o homosexuálovi a imigrantovi, který strávil život tím, že byl sám sebou. Skutečnost, že ho dnes oslavujeme, ukazuje, že toužíme právě po takových příbězích,“ uvedl v proslovu Rami Malek, který sám je synem egyptských přistěhovalců. 

Za ženský výkon v hlavní roli byla oceněna Olivia Colmanová, která si zahrála královnu v tragikomedii Favoritka. „Glenn Closeová, já nechtěla, aby to tak dopadlo,“ oslovila kolegyni, která byla na zlatou sošku neúspěšně nominována už sedmkrát. Favoritka, stejně jako Roma, byla nominována na deset sošek, nakonec získala jen jednu.

Hned první sošku večera určenou pro herečku ve vedlejší roli si odnesla Regina Kingová za roli ve filmu If Beale Street Could Talk, který zatím v Česku uveden nebyl, ale bude k vidění na Febiofestu. Režisér filmu Barry Jenkins před dvěma lety na Oscarech uspěl se snímkem Moonlight. 

Nejlepší kostýmy vytvořila Ruth Carterová pro film Black Panther, který se stal v USA nejen filmovým, ale také společenským fenoménem. Působivá kombinace africké kultury a science-fiction, která bývá označována jako afrofuturismus, si vysloužila i cenu za výpravu. Snímek dostal také sošku za hudbu, kterou napsal Ludwig Göransson. 

Za adaptovaný scénář byli oceněni autoři filmu BlacKkKlansman. Snímek, který si dělá legraci nejen z Ku-klux-klanu, napsali Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott a režisér Spike Lee. Oba filmy, které dostaly ceny za scénář, tedy BlacKkKlansman i Zelená kniha, komentují rasismus v amerických dějinách. Spike Lee vzdal ve své řeči hold černochům, kteří byli zavlečeni do Severní Ameriky jako otroci.

Příběh o cestě na Měsíc První člověk dostal cenu za vizuální efekty. Snímek režiséra Damiena Chazella byl podle některých kritiků nespravedlivě opomenut v mnoha dalších kategoriích už během nominací.

Nejlepším celovečerním animovaným filmem je Spider-Man: Paralelní světy ze stáje Marvel Entertainment. Kritici chválí přelomový vizuální styl, který originálně pracuje s komiksovým vyprávěním.

Nejlepším dokumentem se stal film Free Solo od režisérů Jimmyho China a Elizabeth Chaiové Vasarhelyové, který zachycuje doslova závratný horolezecký výkon Alexe Honnolda.

Cenu za nejlepší masky si vysloužil tým filmu Vice za to, jak dokázal zcela proměnit herce Christiana Balea, který ztvárnil bývalého viceprezidenta Spojených států Dicka Cheneyho. 

Duet Shallow z filmu Zrodila se hvězda je nejlepší píseň, za cenu mimo jiné emotivně poděkovala zpěvačka a herečka Lady Gaga.

Nejlepší krátký dokument je Period. End of Sentence. Připomíná, že na indickém venkově znamená menstruace stále ještě stigma, což přináší závažné důsledky pro vzdělávání místních dívek. „Nepláču, protože mám menstruaci, ale protože film o menstruaci získal Oscara,“ prohlásila při převzetí zlaté sošky režisérka Rayka Zehtabchiová.  

V nejlepším krátkém animáku BAO od studií Disney a Pixar dostane stárnoucí čínská maminka, které už dávno děti vyletěly z hnízda, druhou šanci prožít mateřství, když ožije jeden z jejích knedlíčků. Nejlepší krátký film Skin natočil izraelský režisér Guy Nattiv. Vypráví o válce gangů, která vypukne kvůli jedinému úsměvu.

  • Nejlepší film
    Zelená kniha
  • Režie
    Alfonso Cuarón - Roma
  • Herečka v hlavní roli
    Olivia Colmanová - Favoritka
  • Herec v hlavní roli
    Rami Malek - Bohemian Rhapsody
  • Herečka ve vedlejší roli
    Regina Kingová - If Beale Street Could Talk
  • Herec ve vedlejší roli
    Mahershala Ali - Zelená kniha
  • Neanglicky mluvený film
    Roma - Mexiko, režie Alfonso Cuarón
  • Nejlepší animovaný film
    Spider-Man: Paralelní světy - režie Bob Persichetti a Peter Ramsey
  • Původní scénář
    Nick Vallelonga, Brian Currie a Peter Farrelly - Zelená kniha
  • Scénář podle předlohy
    Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott a Spike Lee - BlacKkKlansman
  • Kamera
    Alfonso Cuarón - Roma
  • Hudba
    Ludwig Göransson - Black Panther
  • Nejlepší píseň
    Shallow - Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando a Andrew Wyatt - Zrodila se hvězda
  • Výprava
    Hannah Beachlerová a Jay Hart - Black Panther
  • Kostýmy
    Ruth Carterová - Black Panther
  • Masky
    Greg Cannom, Kate Biscoeová a Patricia DeHaneyová - Vice
  • Střih
    John Ottman - Bohemian Rhapsody
  • Zvuk
    Paul Massey, Tim Cavagin a John Casali - Bohemian Rhapsody
  • Zvukové efekty
    John Warhurst a Nina Hartstoneová - Bohemian Rhapsody
  • Vizuální efekty
    Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles a J.D. Schwalm - První člověk
  • Dokument
    Free Solo - režie Jimmy Chin a Elizabeth Chaiová Vasarhelyová
  • Krátký dokument
    Period. End of Sentence. - režie Rayka Zehtabchiová
  • Krátký animovaný film
    BAO - režie Domee Shi a Becky Neiman-Cobbová
  • Krátký hraný film
    Skin - režie Guy Nattiv

Na nominace vítězily Roma a Favoritka

V počtu získaných zlatých sošek se tedy nejúspěšnějším filmem 91. ročníku stala Bohemian Rhapsody, kterou akademici ocenili ve čtyřech kategoriích. Po třech soškách mají filmy Zelená kniha, Roma a Black Panther. 

Se shodným a nejvyšším ziskem deseti nominací přitom do slavnostního večera vstoupily hned dva snímky, Cuarónova Roma a Favoritka řeckého režiséra Jorgose Lanthimose. Favoritka však nakonec slavila jen jednou.

Jenom o dvě nominace méně měl snímek Zrodila se hvězda, který je v pořadí již třetím remakem slavného filmu z roku 1937. Roli, kterou v aktuálním snímku ztvárnila zpěvačka Lady Gaga, ve verzích z roku 1954 a 1976 hrály Judy Garlandová a Barbra Streisandová. Současná verze si ze slavnostního večera odnáší jen jednu zlatou sošku.

Letos bez moderátora

Zvláštností letošního ročníku Oscarů byla absence hlavního moderátora, což se stalo teprve podruhé v historii cen udílených od roku 1929. Jedinkrát tomu tak bylo v roce 1989. Původně měl večer uvádět komik Kevin Hart, role moderátora se ale vzdal po kritice kvůli sporným prohlášením na účet lidí s menšinovou sexuální orientací.

Organizátoři se nakonec rozhodli, že se slavnost bez hlavního moderátora obejde a na pódiu se během večera střídaly různé slavné osobnosti, včetně Helen Mirrenové, Sereny Williamsové či Julie Robertsové.

  • Čeští filmoví nadšenci mohli slavnostní večer sledovat živě v noci z neděle na pondělí od 2:00 na programu ČT2.
  • Zkrácený záznam pak uvede v pondělí od 20:20 ČT art. 

Oscarová show se v posledních letech potýká s propadem prestiže i sledovanosti. Loňský ročník zhlédlo vůbec nejméně lidí v jejích dějinách. Organizátoři proto plánovali letošní vyhlášení výrazně zkrátit. Docílit toho chtěli předáním několika ocenění během komerční přestávky. Po kritice ze strany umělců si to však rozmysleli a večer nakonec zkrátili aspoň rychlejším tempem, přesto trval přes tři hodiny.

Český zástupce Všechno bude režiséra Olma Omerzua se letos do užší nominace v kategorii cizojazyčných filmů vůbec neprobojoval.

Vloni cenu Oscar za nejlepší film získala Tvář vody, na suchu před rokem nezůstali ani herci Gary Oldman nebo Frances McDormandová.

  • Nejlepší film
    Black Panther
    BlacKkKlansman
    Bohemian Rhapsody
    Favoritka
    Roma
    Vice
    Zelená kniha
    Zrodila se hvězda
  • Režie
    Alfonso Cuarón - Roma
    Jorgos Lanthimos - Favoritka
    Spike Lee - BlacKkKlansman
    Adam McKay - Vice
    Pawel Pawlikowski - Studená válka
  • Herečka v hlavní roli
    Yalitza Apariciová - Roma
    Glenn Closeová - Žena
    Olivia Colmanová - Favoritka
    Lady Gaga - Zrodila se hvězda
    Melissa McCarthyová - Can You Ever Forgive Me?
  • Herec v hlavní roli
    Bradley Cooper - Zrodila se hvězda
    Christian Bale - Vice
    Willem Dafoe - At Eternity's Gate (U bran věčnosti)
    Rami Malek - Bohemian Rhapsody
    Viggo Mortensen - Zelená kniha
  • Herečka ve vedlejší roli
    Amy Adamsová - Vice
    Marina de Taviraová - Roma
    Regina Kingová - If Beale Street Could Talk
    Emma Stoneová - Favoritka
    Rachel Weiszová - Favoritka
  • Herec ve vedlejší roli
    Mahershala Ali - Zelená kniha
    Adam Driver - BlacKkKlansman
    Sam Elliott - Zrodila se hvězda
    Richard E. Grant - Can You Ever Forgive Me?
    Sam Rockwell - Vice
  • Neanglicky mluvený film
    Kafarnaum - Libanon, režie Nadine Labakiová
    Roma - Mexiko, režie Alfonso Cuarón
    Studená válka - Polsko, režie Pawel Pawlikowski
    Werk ohne Autor - Německo, režie Florian Henckel von Donnersmarck
    Zloději - Japonsko, režie Hirokazu Kore'eda
  • Nejlepší animovaný film
    Mirai - režie Mamoru Hosoda
    Psí ostrov - režie Wes Anderson
    Raubíř Ralf a internet - režie Phil Johnston a Rich Moore
    Úžasňákovi 2 - režie Brad Bird
    Spider-Man: Paralelní světy - režie Bob Persichetti a Peter Ramsey 
  • Původní scénář
    Deborah Davisová a Tony McNamara - Favoritka
    Paul Schrader - Zoufalství a naděje
    Nick Vallelonga, Brian Currie a Peter Farrelly - Zelená kniha
    Alfonso Cuarón - Roma
    Adam McKay - Vice
  • Scénář podle předlohy
    Joel a Ethan Coenovi - The Ballad of Buster Scruggs
    Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott a Spike Lee - BlacKkKlansman
    Nicole Holofcenerová a Jeff Whitty - Can You Ever Forgive Me?
    Barry Jenkins - If Beale Street Could Talk
    Eric Roth, Bradley Cooper a Will Fetters - Zrodila se hvězda
  • Kamera
    Alfonso Cuarón - Roma
    Caleb Deschanel - Werk ohne Autor
    Matthew Libatique - Zrodila se hvězda
    Robbie Ryan - Favoritka
    Lukasz Žal - Studená válka
  • Hudba
    Terence Blanchard - BlacKkKlansman
    Nicholas Britell - If Beale Street Could Talk
    Alexandre Desplat - Psí ostrov
    Ludwig Göransson - Black Panther
    Marc Shaiman - Mary Poppins se vrací
  • Nejlepší píseň
    All The Stars - Mark Spears, Kendrick Lamar Duckworth, Anthony Tiffith a Solana Roweová - Black Panther
    I'll Fight - Diane Warrenová - RBG
    The Place Where Lost Things Go - Marc Shaiman a Scott Wittman - Mary Poppins se vrací
    Shallow - Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando a Andrew Wyatt - Zrodila se hvězda
    When A Cowboy Trades His Spurs For Wings - David Rawlings a Gillian Welchová - The Ballad of Buster Scruggs
  • Výprava
    Hannah Beachlerová a Jay Hart - Black Panther
    Fiona Crombieová a Alice Feltonová - Favoritka
    Nathan Crowley a Kathy Lucasová - První člověk
    John Myhre a Gordon Sim - Mary Poppins se vrací
    Eugenio Caballero a Bárbara Enríquezová - Roma
  • Kostýmy
    Mary Zophresová - The Ballad of Buster Scruggs
    Ruth Carterová - Black Panther
    Sandy Powellová - Favoritka
    Sandy Powellová - Mary Poppins se vrací
    Alexandra Byrneová - Marie, královna skotská
  • Masky
    Göran Lundström a Pamela Goldammerová - Tina a Vore
    Jenny Shircoreová, Marc Pilcher a Jessica Brooksová - Marie, královna skotská
    Greg Cannom, Kate Biscoeová a Patricia DeHaneyová - Vice
  • Střih
    Barry Alexander Brown - BlacKkKlansman
    Hank Corwin - Vice
    Patrick J. Don Vito - Zelená kniha
    Jorgos Mavropsaridis - Favoritka
    John Ottman - Bohemian Rhapsody
  • Zvuk
    Steve Boeddeker, Brandon Proctor a Peter Devlin - Black Panther
    Paul Massey, Tim Cavagin a John Casali - Bohemian Rhapsody
    Jon Taylor, Frank A. Montano, Ai Ling Lee and Mary H. Ellisová - První člověk
    Skip Lievsay, Craig Henighan a José Antonio García - Roma
    Tom Ozanich, Dean Zupancic, Jason Ruder a Steve Morrow - Zrodila se hvězda
  • Zvukové efekty
    Benjamin A. Burtt a Steve Boeddeker - Black Panther
    John Warhurst a Nina Hartstoneová - Bohemian Rhapsody
    Ai Ling Lee a Mildred Iatrouová Morganová - První člověk
    Sergio Díaz a Skip Lievsay - Roma
    Ethan Van der Ryn a Erik Aadahl - Tiché místo 
  • Vizuální efekty
    Dan DeLeeuw, Kelly Port, Russell Earl a Dan Sudick - Avengers: Infinity War
    Christopher Lawrence, Michael Eames, Theo Jones a Chris Corbould - Kryštůfek Robin
    Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles a J.D. Schwalm - První člověk
    Roger Guyett, Grady Cofer, Matthew E. Butler a David Shirk - Ready Player One: Hra začíná
    Rob Bredow, Patrick Tubach, Neal Scanlan a Dominic Tuohy - Solo: Star Wars Story
  • Dokument
    Free Solo - režie Jimmy Chin a Elizabeth Chaiová Vasarhelyová
    Hale County This Morning, This Evening - režie RaMell Ross
    Minding the Gap - režie Bing Liu
    O otcích a synech - režie Talal Derki
    RBG - režie Betsy Westová a Julie Cohenová
  • Krátký dokument
    Black Sheep - režie Ed Perkins
    End Game - režie Rob Epstein a Jeffrey Friedman
    Lifeboat - režie Skye Fitzgerald
    A Night at The Garden - režie Marshall Curry
    Period. End of Sentence. - režie Rayka Zehtabchiová
  • Krátký animovaný film
    Animal Behaviour - režie Alison Snowdenová a David Fine
    BAO - režie Domee Shi a Becky Neiman-Cobbová
    Late Afternoon - režie Louise Bagnallová
    One Small Step - režie Andrew Chesworth a Bobby Pontillas
    Weekends - režie Trevor Jimenez
  • Krátký hraný film
    Detainment - režie Vincent Lambe
    Fauve - režie Jérémy Comte
    Marguerite - režie Marianne Farleyová
    Mother - režie Rodrigo Sorogoyen
    Skin - režie Guy Nattiv