TÉMA

Olivia Colmanová

Streamovací služby nasadily cenám Emmy korunu. Poprvé ovládly všechny hlavní kategorie

Americké televizní ceny Emmy patří streamovacím službám. Ty si poprvé odnesly ocenění ve všech třech hlavních kategoriích. Dramatu vládla Koruna o britské královské rodině z produkce Netflixu. Pod stejnou značkou vznikl i Dámský gambit označený za nejlepší minisérii. Mezi komediálními seriály uspěla Ted Lasso z prostředí amerického fotbalu, vznikl pro platformu Apple TV+.
20. 9. 2021|

Boj o Korunu. Se seriálem se rozhořel spor o to, jak adaptovat živou historii

Britská královská rodina v prosinci znovu okupuje média. Tentokrát nejde o prince Harryho a Meghan Markleovou nebo skandály prince Andrewa, ale seriál Koruna od Netflixu. V jeho ostře sledované čtvrté řadě se řeší bouřlivý vztah princezny Diany s princem Charlesem, což znovu rozvířilo debaty o tom, jak adaptovat živou historii, která se v seriálech a filmech kvůli dramatické výstavbě či zvýšení atraktivnosti stává fikcí.
13. 12. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Britské drama zachycuje chřadnoucí mysl Anthonyho Hopkinse

První oficiální trailer k snímku The Father (Otec) představuje Anthonyho Hopkinse v roli muže trpícího stařeckou demencí. Organizovaný život se mu začne rozpadat pod rukama, navíc odmítá veškerou pomoc od své dcery. Film je označován za jednoho z předních oscarových kandidátů.
19. 9. 2020|

Favoritka byla nejlepší, ovládla Evropské filmové ceny

Britsko-irské drama Favoritka se stalo nejlepším evropský filmem roku 2019 i nejlepší komedií. Snímek Yorgose Lanthimose se dočkal pocty i za režii, střih a kameru. Ocenění se dostalo také Angličance Olivii Colmanové, která ve filmu ztvárnila jednu z hlavních rolí, a to královny Anny a letos už za ni převzala Oscara. Snímek Rekonstrukce českých tvůrců Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka nominaci v kategorii krátkých filmů neproměnil.
7. 12. 2019Aktualizováno7. 12. 2019, 23:33|

Zelená kniha je film roku. Nejvíc Oscarů má ale Bohemian Rhapsody

Cenu Oscar pro nejlepší film letos získala Zelená kniha režiséra Petera Farrellyho, která vypráví o cestě černošského pianisty s bílým řidičem po rasistickém Jihu šedesátých let. Zelená kniha uspěla celkem třikrát stejně jako Black Panther a Roma, čtyři zlaté sošky má Bohemian Rhapsody. Ceny pro nejlepší herce v hlavních rolích dostali Rami Malek a Olivia Colmanová. Cenu za režii má Alfonso Cuarón.
24. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 06:39|

Nominace cen BAFTA: Opět se zrodila hvězda, favoritkou je ale Favoritka

Britská akademie filmového a televizního umění vyhlásila nominace na výroční ceny. Trofej BAFTA je, podobně jako nedávno udělené Zlaté glóby, považována za předzvěst Oscarů. V britských nominacích je často skloňovaným filmem hudební příběh Zrodila se hvězda. Nejvíce – hned dvanáct – nominací ale obdrželo historické komediální drama Favoritka. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 10. února.
9. 1. 2019|