Filmová upoutávka týdne: Britské drama zachycuje chřadnoucí mysl Anthonyho Hopkinse

První oficiální trailer k snímku The Father (Otec) představuje Anthonyho Hopkinse v roli muže trpícího stařeckou demencí. Organizovaný život se mu začne rozpadat pod rukama, navíc odmítá veškerou pomoc od své dcery. Film je označován za jednoho z předních oscarových kandidátů.

Anthony je muž vysokého věku. Obývá rozlehlý byt, není však opuštěný – dochází za ním dcera Anne a právě ta si začne všímat jeho zmatených reakcí a mezer v paměti. Otci se rozhodne sehnat výpomoc, on ji však rezolutně odmítá.

Ukázka představuje, co se stalo vyzdvihovaným prvkem snímku, tedy zobrazení problematiky demence přímo z pohledu člověka, který ji zakouší. Anthony ve svém bytě začíná potkávat neznámé tváře. Lidé ho však ujišťují, že jsou jeho přátelé a Anne s péčí pomáhají. Postavy tak ve filmu často ani nejsou pojmenované a v titulcích mají označení jako „muž“, „žena“ nebo „chlapec“.

Tato látka je velkou hereckou příležitostí pro Anthonyho Hopkinse v ústřední roli, stejně tak ale i pro Olivii Colmanovou jako Anne. Upoutávka zdůrazňuje citace z různorodých recenzí, v kterých jsou výkony obou herců obzvlášť chváleny. Otec měl světovou premiéru na mezinárodním filmovém festivalu Sundance.

S Hopkinsem, nebo do Francie

Scénář i režie Otce jsou dílem Floriana Zellera. Tento všestranný francouzský umělec napsal několik televizních scénářů a románů, především je ale autorem oceňovaných divadelních dramat. Právě i Otec má základ v Zellerově patrně nejznámější hře. Deník The Times ji označil za „nejoceňovanější novou hru poslední dekády“.

Zeller pracoval na filmové adaptaci Otce již v roce 2017. Scénář zaslal Hopkinsovi s nabídkou hlavní role. Pokud by odmítl, Zeller byl odhodlán snímek místo toho realizovat ve Francii a tedy i v jazyce, v kterém drama původně vzniklo.

Oscaroví herci

Sir Anthony Hopkins se ve filmech objevoval již v šedesátých letech, například v adaptaci dramatu Lev v zimě (1968), světovou slávu mu však přinesly až hlavní role v amerických snímcích jako Kouzlo (1978) či Sloní muž (1980). Zcela jistě nejznámější je však jeho pojetí pronikavě inteligentního vraha a kanibala Hannibala Lectera v Mlčení jehňátek (1991). Za tuto roli také obdržel Oscara. V devadesátých letech ztvárnil mnoho dalších oceňovaných rolí – kupříkladu věrného majordoma v dramatu Soumrak dne (1993). Jeho posledním úspěchem u kritiků byla role Benedikta XVI. ve filmu Dva papežové (2019).

Olivia Colmanová je britská divadelní, televizní a filmová herečka. Prosadila se díky angažmá v sitkomech, komediích i dramatickými rolemi z produkce BBC. Následně se představila coby Carol Thatcherová, dcera Margaret Thatcherové ve snímku Železná lady (2011). Dále ztělesnila královnu matku Elizabeth Bowes-Lyonovou v životopisné komedii Královský víkend (2012). Podstatně excentričtější byla její královna Anna, poslední z rodu Stuartovců, kterou hrála ve filmu Favoritka (2018). Odměnou jí byl Oscar, Zlatý glóbus i cena BAFTA. 

Otec je momentálně uváděn na mnoha filmových festivalech. Premiéru ve Velké Británii bude mít 8. ledna 2021. České uvedení nebylo oznámeno.