TÉMA

Anthony Hopkins

Jako vidět mého otce, říká syn Nicholase Wintona o filmu s Anthonym Hopkinsem

Česká kina uvádí britský snímek Jeden život, který vypráví o Nicholasi Wintonovi. Britský makléř si dlouho nechával pro sebe, že pomohl před druhou světovou válkou zachránit z Československa 669 převážně židovských dětí. Hraný film se natáčel i v Česku, Nicholase Wintona ztvárnili Anthony Hopkins a Johnny Flynn.
5. 2. 2024|

Anthony Hopkins jako Nicholas Winton. Film o zachránci dětí uvidí nejdříve v Torontu

Tvůrci zveřejnili první snímky z chystaného filmu One Life (Jeden život), který převypráví strhující příběh Nicholase Wintona. Britský makléř pomohl zachránit téměř sedm set převážně židovských dětí, když zařídil jejich odjezd z předválečného Československa na Západ. V hraném filmu ho ztvární Anthony Hopkins a v mladší verzi Johnny Flynn.
31. 7. 2023|

Evropským filmem roku je Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové

Cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film letos získal snímek Quo vadis, Aida? bosenské režisérky Jasmily Žbaničové. Příběh vypráví o masakru ve Srebrenici z roku 1995. Snímek obdržel také ocenění za režii a za ženský herecký výkon, informoval server České noviny. Evropské filmové ceny, které bývají označovány za evropské Oscary, se předávaly v Berlíně.
11. 12. 2021|

Oscaři s pandemií zapomněli, jak se dělá show. Ceny bojují se sledovaností i diverzitou

Nejlepším snímkem loňského roku se na Oscarech stala favorizovaná Země nomádů, nejslavnější filmové ceny na světě ale v posledních letech hledají lesk i tvář. Letos za to částečně může slabá sezona, která filmy odehnala na stream, kde nedokázaly tolik zazářit. Oscaři ale s odlivem diváků bojují každoročně.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 20:41|

Oscara za nejlepší film má Země nomádů, herecké ceny si odnesli Hopkins a McDormandová

Nejlepším filmem loňského roku je podle americké Akademie filmového umění a věd drama Země nomádů. Na 93. ročníku byla oceněna teprve jako druhá žena v historii i režisérka snímku Chloé Zhaová. Nejlepší herečkou je hvězda snímku Frances McDormandová, nejlepším hercem potom Anthony Hopkins za drama The Father. Ve vedlejších hereckých kategoriích uspěli Daniel Kaluuya a Yuh-Jung Youn. Oscarový boj byl letos vyrovnaný – Země nomádů má tři sošky, po dvou cenách mají filmy Mank, Judas and the Black Messiah, The Father, Ma Rainey – matka blues a Sound of Metal, stejně jako animovaný snímek Duše.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 07:48|

Země nomádů získala čtyři ceny BAFTA. Nejlepším hercem se stal Anthony Hopkins

Ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) za nejlepší film, herečku, režii i kameru si v neděli odnesl snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Ocenění bylo uděleno také třiaosmdesátiletému Anthonymu Hopkinsovi. Ten získal cenu pro nejlepšího herce díky svému výkonu ve snímku Otec (The Father), kde hrál roli muže trpícího stařeckou demencí. Film, který natočil francouzský režisér Florian Zeller, rovněž obdržel cenu za nejlepší adaptovaný scénář.
11. 4. 2021|

Oscarové nominace nejvíce přejí černobílému Mankovi, na Česko se nedostalo

Americká Akademie filmového umění a věd oznámila nejužší nominace na ceny Oscar za rok 2020. Nejčastěji, konkrétně desetkrát, padl název dramatu Mank. Poprvé v téměř stoleté historii Oscarů se v nominacích na nejlepší režii objevila jména dvou žen. Český zástupce, drama Šarlatán, hlasováním akademiků do finálního výběru nepostoupil.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 15:17|

Filmová upoutávka týdne: Britské drama zachycuje chřadnoucí mysl Anthonyho Hopkinse

První oficiální trailer k snímku The Father (Otec) představuje Anthonyho Hopkinse v roli muže trpícího stařeckou demencí. Organizovaný život se mu začne rozpadat pod rukama, navíc odmítá veškerou pomoc od své dcery. Film je označován za jednoho z předních oscarových kandidátů.
19. 9. 2020|

„Muzikál ohavné krásy.“ Drábek inscenuje slavný příběh sloního muže

Dramatika Davida Drábka zaujal osud Josepha Merricka, který byl přezdíván sloní muž kvůli tělesným deformacím. Jeho příběh teď uvádí v muzikálu Elefantazie v pražském divadle ABC. Do hlavní role obsadil Tomáše Havlínka, jeho zachránce hraje Tomáš Klus.
2. 2. 2020|

Nominace na Zlaté glóby: Manželskou historii dohání zabijácký Irčan

Komedie Manželská historie získala šest nominací na Zlatý glóbus. O jednu méně si v letošním ročníku filmových cen vysloužil Irčan. Vítězové ocenění, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, budou známi 5. ledna.
9. 12. 2019|