Nominace na Zlaté glóby: Manželskou historii dohání zabijácký Irčan

Komedie Manželská historie získala šest nominací na Zlatý glóbus. O jednu méně si v letošním ročníku filmových cen vysloužil Irčan. Vítězové ocenění, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, budou známi 5. ledna.

Manželská historie sleduje rozpad manželství, a zároveň vypráví o tom, jak rodina může zůstat pohromadě. Břitký i procítěný příběh natočil Noah Baumbach se Scarlett Johanssonovou a Adamem Driverem. Herecké hvězdy Roberta De Nira a Al Pacina zase obsadil Martin Scorsese do dramatu o nájemném zabijákovi Irčan.  

Oba snímky se ucházejí také o titul „nejlepší film“ v kategorii drama. Konkurují jim Dva papežové. Režisér Fernando Meirelles vypráví o církevním zlomu a překvapivém přátelství mezi Benediktem XVI. (Anthony Hopkins) a teprve budoucí hlavou církve Františkovi (Jonathan Pryce). Nejlepším dramatem se může stát také novinka Sama Mendese 1917 z bojišť první světové války anebo příběh o zrodu superpadoucha Jokera v režii Todda Phillipse.

O ceně pro nejlepší herečku se rozhodne mezi Scarlett Johanssonovou (Manželská historie), Cynthií Erivoovou (Harriet), Saoirse Ronanovou (Malé ženy), Charlize Theronovou (Bombshell) a Renée Zellwegerovou (Judy). Z herců může své jméno při slavnostním vyhlašování vítězů uslyšet Christian Bale (Le Mans '66), Antonio Banderas (Bolest a sláva), Adam Driver (Manželská historie), Joaquin Phoenix (Joker) či Jonathann Pryce (Dva papežové).

Celkem se Zlaté glóby udělují ve více než dvou desítkách kategorií. Historie ceny sahá až do roku 1944. Glóby bývají považovány za předzvěst Oscarů, ty své nominace zveřejní 13. ledna příštího roku, vítěze pak 9. února.