TÉMA

Benedikt XVI.

Papež František slaví deset let v čele církve. Za největší dárek by považoval mír

Papež František si v pondělí připomíná deset let v čele katolické církve mší s kardinály a také svým prvním podcastem. V pořadu, který už vatikánská média překřtila na Popecast, František podle agentury ANSA hovořil například o tom, že za nejlepší dárek k výročí by považoval mír.
13. 3. 2023|

Papež František vede církev deset let. Vydobyl si pověst skromného liberála

Desáté výročí nástupu papeže Františka na svatopetrský stolec si v pondělí připomene 1,3 miliardy světových katolíků. Probíhající pontifikát mnozí uvnitř i vně největší křesťanské církve považují za přelomový a plný reforem.
12. 3. 2023|
Obrazem

Vatikán se rozloučil s emeritním papežem Benediktem XVI.

Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu se věřící přišli naposledy rozloučit s emeritním papežem Benediktem XVI. Zádušní mši sloužil současný papež František a zúčastnily se jí desítky tisíc lidí. Liturgie byla prvním případem v moderní době, kdy papež předsedal pohřbu svého předchůdce.
5. 1. 2023|

Církev se rozloučila s emeritním papežem Benediktem XVI. Pohřbu se účastnily desetitisíce lidí

Ve Vatikánu byl pohřben emeritní papež Benedikt XVI., který zemřel v sobotu. Zádušní mši na Svatopetrském náměstí sloužil papež František. Ceremoniálu se účastnily desítky tisíc lidí, včetně delegací ze zahraničí. Rakev s Benediktem XVI. byla poté uložena do hrobky ve Svatopetrské bazilice.
5. 1. 2023Aktualizováno5. 1. 2023, 13:42|

Po odchodu ze svatého stolce žil ve velkém vnitřním klidu, vzpomíná Graubner na zesnulého papeže

„Benedikt XVI. byl člověk velmi mírný a laskavý. Když dostal úkol být strážcem pravověří, tak se snažil tento úkol plnit,“ komentoval pražský arcibiskup Jan Graubner povahu zesnulého papeže v pořadu Události, komentáře ČT24. Vzpomínal na vzájemná osobní setkání i Benediktovo odstoupení ze svatého stolce.
3. 1. 2023|

Tisíce lidí se ve Vatikánu loučí se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI.

S úderem deváté hodiny dopolední se veřejnosti v pondělí otevřely dveře vatikánské Svatopetrské baziliky, kde je až do čtvrtečního pohřbu vystavena rakev se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI. Rozloučit se přicházejí tisíce lidí.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 11:15|

František se pomodlil za svého předchůdce a lidi trpící ve válkách

Papež František se při novoroční mši modlil ve Svatopetrské bazilice za svého předchůdce Benedikta XVI., který zemřel v sobotu ve věku 95 let ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae.
1. 1. 2023|

Benedikt ukázal, že lze udělat krok, ke kterému se stovky let nikdo neodvážil, říká teoložka

S emeritním papežem Benediktem XVI. ztratila katolická církev vlivného teologa a intelektuála, pro samotný chod Vatikánu se úmrtím Josepha Ratzingera ale nic nemění. Na Petrově stolci zůstává papež František, který svého předchůdce ve čtvrtek vyprovodí na poslední cestu. Ač byl Benedikt XVI. často považován za konzervativce, podle teoložky Jitky Jonové je třeba jeho osobnost vnímat mnohem komplexněji.
31. 12. 2022|

Zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Hold mu vzdal jeho nástupce František i státníci

Ve věku 95 let zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Zdravotní stav rodilého Němce se v poslední době zhoršil. Benedikt stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy se úřadu vzdal kvůli zhoršujícímu se zdraví. Pohřeb bude ve čtvrtek 5. ledna 2023 na vatikánském Svatopetrském náměstí. Povede ho současný papež František. Ten svého předchůdce označil za ušlechtilého a dobrého člověka, který byl darem pro katolickou církev. Zesnulému papeži vzdali hold také mnozí státníci, Benedikta XVI. vyzdvihují jako velkého teologa nebo obránce „tradičních hodnot“.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 18:20|

Odešel Benedikt XVI. Konzervativec, který vstoupil do dějin církve převratným rozhodnutím

Byl jednou z nejvýraznějších osobností katolické církve konce dvacátého a začátku jednadvacátého století. Nekompromisní zastánce konzervativních hodnot se v samotném závěru své aktivní dráhy rozhodl učinit zcela bezprecedentní krok. Rezignovat. A i když papežskou funkci provází dogma neomylnosti, on – s vědomím vlastní omylnosti – psal vždy raději jen obyčejnou tužkou. Emeritní papež Benedikt XVI., německý rodák Joseph Ratzinger, zemřel ve Vatikánu ve věku 95 let.
31. 12. 2022|

Arcibiskup Graubner odsloužil ve Staré Boleslavi mši k Národní svatováclavské pouti

Ve Staré Boleslavi u Prahy si ve středu lidé Národní svatováclavskou poutí připomněli národního světce a patrona svatého Václava. Poutní mši na Mariánském náměstí sloužil pražský arcibiskup Jan Graubner. Nedaleko kostela, kde byl před 1087 lety kníže zavražděn, se mše v silném vytrvalém dešti účastnily stovky lidí. Na místě byli i kardinál Dominik Duka, apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo a všichni čeští a moravští biskupové.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 13:33|

Papež s kardinály řešil velké církevní reformy. Pokračuje i v obměně sboru

Největší setkání papeže Františka s kardinály po dvou dnech skončilo. Za zavřenými dveřmi je ve Vatikánu seznamoval s první reformou Římské kurie za více než tři dekády. Změny ve fungování katolické církve se mohou týkat i pravidel volby nového papeže.
30. 8. 2022|

„Asimilace“ dětí původních obyvatel Kanady v katolických školách byla genocida, řekl papež

Trýznění a násilnou asimilaci dětí kanadského původního obyvatelstva v katolických internátních školách označil papež František za kulturní genocidu. Řekl to při návratu z cesty do Severní Ameriky. Při rozhovoru s novináři na palubě letadla, které v sobotu ráno přistálo v Římě, papež také přiznal, že mu ubývají síly, a zopakoval, že by jednou mohl z čela církve odstoupit.
30. 7. 2022Aktualizováno30. 7. 2022, 13:05|

Papež podpořil ukrajinský lid, řekl po audienci Fiala. Františka pozval do Česka

Velkou podporu ukrajinskému lidu a jeho nynějšímu zápasu vyjádřil papež František při přijetí českého premiéra Petra Fialy (ODS). Šéf české vlády to řekl ve Vatikánu poté, co opustil Apoštolský palác, kde s hlavou katolické církve strávil přibližně hodinu. Audience byla pro předsedu vlády podle jeho vlastního vyjádření „obrovská čest“. Papeže Fiala pozval k návštěvě České republiky. Ačkoliv je podle něj na reakci Vatikánu ještě brzy, premiér věří, že František přijede, pokud mu to dovolí zdravotní stav a bude k tomu mít příležitost. Podle Vatikánu rozhovory ukázaly dobrý stav vzájemných vztahů i vůli je dále zlepšit.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 12:27|

Premiér Fiala se příští čtvrtek setká s papežem Františkem

Příští čtvrtek se na oficiální návštěvě Vatikánu setká český premiér Petr Fiala (ODS) s papežem Františkem. Hovořit by měli o české pomoci Ukrajině a mezinárodních otázkách.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 11:29|

Kritizovaný i oceňovaný kardinál Duka odchází z funkce pražského arcibiskupa

Odcházející pražský arcibiskup Dominik Duka prožil během kněžského života mnohé – odnětí státního souhlasu, působení v ilegalitě i věznění. Až po listopadu 1989 mohl začít stoupat v církevní hierarchii. Úřadu arcibiskupa se oficiálně ujal 10. dubna 2010 a o dva roky později jej tehdejší papež Benedikt XVI. jmenoval kardinálem. V roce 2018 Duka, když dosáhl 75 let, v souladu s církevními předpisy nabídl svou rezignaci, papež František jej ale ponechal ve funkci ještě čtyři další roky.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 12:48|

Ratzinger požádal o odpuštění v kauze sexuálního zneužívání. Žádné provinění ale nepřiznal

Bývalý papež Benedikt XVI. požádal o odpuštění v souvislosti s kauzou sexuálního zneužívání duchovními v době, kdy stál v čele mnichovského arcibiskupství. Informovala o tom agentura AP, podle níž však nepřiznal žádné osobní nebo konkrétní provinění. Duchovní reagoval na nedávnou zprávu, podle níž ještě jako kardinál Joseph Ratzinger pochybil ve čtyřech případech sexuálního obtěžování.
8. 2. 2022|

Předseda německých biskupů chce konec celibátu. Ratzingera vyzývá k omluvě za chyby v případech zneužívání

Konec povinného celibátu pro katolické kněze podpořil předseda německé biskupské konference. Reagoval tak na odhalení stovek případů sexuálního zneužíti, kterých se podle vyšetřovací zprávy dopustili církevní hodnostáři v mnichovském arcibiskupství. Vyzval také k omluvě bývalého papeže Benedikta XVI., který ještě coby mnichovský arcibiskup Joseph Ratzinger nezasáhl podle vyšetřovací komise v případech sexuálního zneužívání dětí.
3. 2. 2022|

Zeman pozval papeže na návštěvu Česka, popřál mu k narozeninám

Prezident Miloš Zeman pozval papeže Františka k návštěvě České republiky. Pozvání uvedl v dopise, ve kterém mu popřál k 85. narozeninám. František se 85 let dožije v pátek. Papeže na návštěvu Česka Zeman i další představitelé státu pozvali opakovaně.
16. 12. 2021|

Česko vzpomíná smrt svatého Václava. V Boleslavi se otevře opravená bazilika

V pondělí začaly tradiční oslavy zemského světce a přemyslovského knížete Václava, jehož mučednickou smrt si věřící každoročně připomínají 28. září. Už vpředvečer svátku Prahou prošel průvod s kopií Palladia za požehnání metropoli i vlasti, hlavní slavnost pak připadá na úterý, kdy proběhne i Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi.
27. 9. 2021|

Papež František dorazil do Bagdádu. Žádný z jeho předchůdců Irák dosud nenavštívil

Papež František během pátečního poledne přiletěl do iráckého Bagdádu jako vůbec první hlava katolické církve. V rámci čtyřdenní návštěvy ho čeká mimo jiné setkání s jedním z nejvlivnějších šíitských duchovních Alím Sistáním. Zavítá také do několika měst, jako je historické Uru či křesťany obývaný Mosul. Právě přimět místní křesťany, kterých v zemi ubývá, aby vlast neopouštěli a podíleli se na obnově státu po mnohaletých bojích a diskriminaci, je cílem návštěvy. Podle komentátorů lze význam cesty srovnat s první návštěvou Jana Pavla II. v Polsku.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 20:19|

Stará Boleslav si připomněla svatého Václava, program byl kvůli covidu-19 omezený

Lidé v Česku si v pondělí připomněli národního světce a patrona Václava. Národní svatováclavskou pouť ve Staré Boleslavi letos provázala přísná opatření kvůli koronaviru. Centrum města, které v jiných letech zaplnily tisíce poutníků, bylo ráno nezvykle prázdné. Větší hloučky přicházely na náměstí až před slavnostní mší, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. Účast byla však proti minulým rokům výrazně nižší. Akci poznamenalo také deštivé počasí.
28. 9. 2020Aktualizováno28. 9. 2020, 20:15|

Letošní svatováclavská pouť má být bez větších omezení. Z Vatikánu přijede vlivný kardinál Ouellet

Bez zvláštních hygienických opatření, nebo maximálně s oddělenými sektory pro návštěvníky –⁠ tak by měla vypadat letošní svatováclavská pouť do Staré Boleslavi. Podle pražského arcibiskupství by koronavirová krize neměla tradiční akci výrazně ovlivnit. Nejvýznamnějším hostem bude prefekt Kongregace pro biskupy kardinál Marc Ouellet, který bývá označován za „čtvrtého muže Vatikánu“. Mši odslouží na Mariánském náměstí společně s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.
14. 8. 2020|

Benedikt XVI. si zachovává svůj vliv i v době Františka. Vatikán ale nechce o dvou papežích ani slyšet

Sedm let po svém nečekaném odstoupení nedokáže Benedikt XVI. zůstat diskrétně ve stínu svého argentinského nástupce Františka. Nechtěně tak probouzí domnění, že jsou zde dva vzájemně spolu soupeřící papežové, píše agentura AFP.
25. 2. 2020|