Tisíce lidí se ve Vatikánu loučí se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI.

S úderem deváté hodiny dopolední se veřejnosti v pondělí otevřely dveře vatikánské Svatopetrské baziliky, kde je až do čtvrtečního pohřbu vystavena rakev se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI. Rozloučit se přicházejí tisíce lidí.

Podle odhadů jen v pondělí přijde dát Benediktovi poslední sbohem nejméně pětadvacet tisíc lidí. Již od časných ranních hodin čekaly na vstup do hlavního vatikánského chrámu tisíce lidí a před vchodem se vytvořila dlouhá fronta.

Papež František, jakož i přátelé a další souputníci Benedikta, se rozloučili se zesnulým již dříve v kapli kláštera Mater Ecclesiae, kde dosud tělo spočívalo, uvedla agentura DPA.

V pondělí při úsvitu pak bylo tělo převezeno do svatopetrského dómu. Za vozidlem šel v průvodu Benediktův dlouholetý sekretář Georg Gänswein a několik služebnic z domácnosti emeritního papeže. V bazilice Benedikt spočívá na katafalku umístěném před hlavním kněžištěm. Po levé i pravé straně stojí člen švýcarské gardy, tradiční ozbrojené složky na ochranu papeže.

„Chtěl jsem Benediktovi vzdát hold, protože hrál klíčovou roli v mém životě a mém vzdělání. Dorazil jsem sem kolem půl osmé,“ řekl agentuře AP pětatřicetiletý Filippo Tuccio, který se přijel rozloučit nočním vlakem z Benátek.

Pohřeb povede papež František

Možnost rozloučení se zesnulým bude mít veřejnost po následující tři dny. Pohřeb je naplánován na čtvrtek 5. ledna 2023 v 09:30 na Svatopetrském náměstí. Povede ho Benediktův nástupce František, což bude ve dvoutisícileté historii katolické církve bezprecedentní událost.

Úřady přijaly v souvislosti s pohřbem zvláštní bezpečnostní opatření. Podle nedělního prohlášení římské prefektury bude stejně jako při pohřbu papeže Jana Pavla II. v roce 2005 či následných voleb nové hlavy katolické církve nasazeno více než tisíc policistů. Vyšší má být také počet detektorů kovů při vstupu na Svatopetrské náměstí.

Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, zemřel v sobotu ve věku 95 let ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae. V čele katolické církve stále v letech 2005 až 2013, kdy odstoupil s odkazem na své chatrné zdraví. Stal se prvním papežem po zhruba šesti stech letech, který se funkce vzdal.