TÉMA

Svatopetrské náměstí

Papež František kvůli nemoci nepronesl tradiční modlitbu, přečetl ji jeho pomocník

Nachlazený papež František nepronesl tradiční nedělní modlitbu z okna paláce na Svatopetrském náměstí, ale z kaple ve své vatikánské rezidenci. Její podstatnou část navíc přečetl jeho pomocník. Modlitba byla přenášena na velkoplošnou obrazovku na hlavním vatikánském náměstí. Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla, že papež zrušil své sobotní aktivity kvůli lehké chřipce.
26. 11. 2023|

Papež podstoupil tříhodinovou operaci kýly, proběhla bez komplikací

Papež František ve středu odpoledne v Římě podstoupil operaci kýly, trvala tři hodiny a proběhla bez komplikací, oznámil Vatikán. Kvůli zotavování z operace šestaosmdesátiletý papež zrušil všechny audience až do 18. června, informovala agentura ANSA.
7. 6. 2023|
Obrazem

Vatikán se rozloučil s emeritním papežem Benediktem XVI.

Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu se věřící přišli naposledy rozloučit s emeritním papežem Benediktem XVI. Zádušní mši sloužil současný papež František a zúčastnily se jí desítky tisíc lidí. Liturgie byla prvním případem v moderní době, kdy papež předsedal pohřbu svého předchůdce.
5. 1. 2023|

Církev se rozloučila s emeritním papežem Benediktem XVI. Pohřbu se účastnily desetitisíce lidí

Ve Vatikánu byl pohřben emeritní papež Benedikt XVI., který zemřel v sobotu. Zádušní mši na Svatopetrském náměstí sloužil papež František. Ceremoniálu se účastnily desítky tisíc lidí, včetně delegací ze zahraničí. Rakev s Benediktem XVI. byla poté uložena do hrobky ve Svatopetrské bazilice.
5. 1. 2023Aktualizováno5. 1. 2023, 13:42|

Tisíce lidí se ve Vatikánu loučí se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI.

S úderem deváté hodiny dopolední se veřejnosti v pondělí otevřely dveře vatikánské Svatopetrské baziliky, kde je až do čtvrtečního pohřbu vystavena rakev se zesnulým emeritním papežem Benediktem XVI. Rozloučit se přicházejí tisíce lidí.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 11:15|

František se pomodlil za svého předchůdce a lidi trpící ve válkách

Papež František se při novoroční mši modlil ve Svatopetrské bazilice za svého předchůdce Benedikta XVI., který zemřel v sobotu ve věku 95 let ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae.
1. 1. 2023|

Zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Hold mu vzdal jeho nástupce František i státníci

Ve věku 95 let zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Zdravotní stav rodilého Němce se v poslední době zhoršil. Benedikt stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy se úřadu vzdal kvůli zhoršujícímu se zdraví. Pohřeb bude ve čtvrtek 5. ledna 2023 na vatikánském Svatopetrském náměstí. Povede ho současný papež František. Ten svého předchůdce označil za ušlechtilého a dobrého člověka, který byl darem pro katolickou církev. Zesnulému papeži vzdali hold také mnozí státníci, Benedikta XVI. vyzdvihují jako velkého teologa nebo obránce „tradičních hodnot“.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 18:20|