Papež František kvůli nemoci nepronesl tradiční modlitbu, přečetl ji jeho pomocník

Nachlazený papež František nepronesl tradiční nedělní modlitbu z okna paláce na Svatopetrském náměstí, ale z kaple ve své vatikánské rezidenci. Její podstatnou část navíc přečetl jeho pomocník. Modlitba byla přenášena na velkoplošnou obrazovku na hlavním vatikánském náměstí. Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla, že papež zrušil své sobotní aktivity kvůli lehké chřipce.

Papež se také v sobotu odebral do římské nemocnice na vyšetření, které podle Vatikánu vyloučilo plicní komplikace. Když bylo papežovi 21 let, prodělal zánět pohrudnice a přišel o část plic.

Nyní šestaosmdesátiletý František promlouvá vždy v neděli k věřícím na Svatopetrském náměstí. Modlitbu za něj nyní přečetl biskup Paolo Braida v přímém přenosu z jeho rezidence. Věřící ji mohli sledovat na obrazovkách na Svatopetrském náměstí nebo na webových stránkách Vatikánu. František, který na videozáznamu kašlal a měl obvázanou ruku, uvedl, že má problém se „zánětem plic“.

V modlitbě papež mimo jiné děkoval za příměří v bojích mezi Izraelem a teroristickým palestinským hnutím Hamás, poděkoval také za propuštění několika rukojmí.

Začátkem tohoto měsíce papež vynechal čtení připraveného projevu na setkání s evropskými rabíny, protože trpěl nachlazením, ale jen o několik hodin později se při setkání s dětmi zdál být v dobré kondici, uvedl Reuters.

Papež se má zúčastnit klimatické konference

V červnu papež podstoupil břišní operaci. V nemocnici strávil devět dní a podle Reuters to vypadá, že se z této operace plně zotavil.

Nejvyšší představitel katolické církve se má 1. až 3. prosince účastnit klimatické konference COP28 v Dubaji, kde se očekávají téměř celodenní bilaterální setkání se světovými lídry. Konference se koná od 30. listopadu do 12. prosince.