Nabarvené ptáče dál doskáče. Možná až pro Oscara

V cenách Oscar Česko zastupuje film Nabarvené ptáče (zdroj: ČT24)

Česká filmová a televizní akademie vybrala svého kandidáta na Oscara pro nejlepší zahraniční film. O nominaci od amerických akademiků bude usilovat Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula.

Film podle románu Jerzyho Kosińského se divákům i kritikům poprvé představil při světové premiéře na festivalu v Benátkách. Počin českého režiséra se do hlavní soutěže této prestižní přehlídky dostal po pětadvaceti letech.

Uvedení Nabarveného ptáčete na benátské přehlídce provázely protichůdné reakce. Ne všichni diváci byli připraveni na zobrazení zla, jehož jsou lidé schopni a kterého se dopouští na hlavním hrdinovi – opuštěném židovském chlapci. Během promítání tak někteří násilné scény nesnesli, a opustili sál. Nicméně ti, kdo vydrželi, tvůrce odměnili potleskem. Při premiéře publikum aplaudovalo vstoje po dobu osmi minut trvajících závěrečných titulků.

Hlavní cenu, Zlatého lva, sice Marhoulův film nezískal, získal si ale pozornost studentské poroty Film pro UNICEF, která mu udělila ocenění. 

Čeští akademici vybrali Nabarvené ptáče z deseti hraných a dokumentárních filmů přihlášených jejich producenty. S velkým počtem bodů v hlasování skončilo také komediální drama Jiřího Mádla Na střeše a basketbalový příběh Zlatý podraz od Radima Špačka.

Trailer: Nabarvené ptáče (zdroj: ČT24)

Vyslání Nabarveného ptáčete za Oscarem je úspěchem i pro Českou televizi, která je koproducentem snímku. Podílela se také na rodinném dramatu Budiž světlo režiséra Marka Škopa, kterým se Oscara pokusí oslovit Slovensko. 

Zda Marhoulův černobílý snímek o lidské krutosti a naději zaujme americkou akademii natolik, aby ho zařadila do užšího výběru pěti nominací, se tvůrci dozvědí 13. ledna. Vítězům se budou ceny Oscar předávat 9. února.

Jednoho Oscara už ale má Česko jistého – toho studentského si z Los Angeles odveze už v říjnu studentka FAMU Daria Kashcheeva za animovaný snímek Dcera.

  • Mezi pět nominovaných se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary
  • Do finálového výběru se podařilo dostat ještě dalším pěti snímkům: komediím Lásky jedné plavovlásky (1965), Hoří, má panenko (1967) a Vesničko má středisková (1985) a také dramatům Obecná škola (1991) a Musíme si pomáhat (2002).
  • Soška Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek putovala do Česka naposledy v roce 1997 za film Kolja režiséra Jana Svěráka. 
  • Další dva Oscary si Česko (Slovensko) připsalo v 60. letech – za Obchod na korze a za Ostře sledované vlaky.