Na jaře se ČT pobaví na účet vysílání z Brna, otevře Místo zločinu České Budějovice a vrátí se Kukačky

Česká televize už připravila program na začátek nového roku a na jaro. Hned od 2. ledna začne vysílat krimiseriál Místo zločinu České Budějovice. Do vyšetřování se nově pustí také Docent v podání Ivana Trojana. Dvě novinky nahlédnou do televizního zákulisí. Minisérie Volha je příběhem udavače z dob normalizační Československé televize, komediální seriál Dobré ráno, Brno! si zase dělá legraci z prostředí současného ranního vysílání. Divákům už jsou známé Kukačky, příběh o záměně dětí se na obrazovky vrátí v dalších třinácti dílech. Filmoví fanoušci se mohou těšit na televizní premiéry sedmnácti snímků dosud uvedených jen v kinech.

Česká televize oslaví příští rok sedmdesát let existence televizního vysílání u nás. „Samotné oslavy sice nebudou příliš bujaré, protože si uvědomujeme realitu, ve které veřejnoprávní média fungují, ale budeme chtít připomenout cestu, kterou televize veřejné služby urazila,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

„Jubileum připomeneme divákům kultovními pořady i řadou premiér. Z novinek navázaných na výročí například dramatickou pětidílnou sérií Volha režiséra Jana Pachla s komediální perspektivou otevírající dveře do Československé televize v době normalizace,“ dodal.

Dva pohledy do televizního zákulisí

Volha je velkým příběhem malého práskače Standy Pekárka, kterého hraje Kryštof Hádek. „I když jsem v sedmdesátých letech ještě nebyl na světě, mám je hodně nakoukané z filmů. Člověk je pořád stejný. V jakékoliv době. Volha nevezme diváky do minulosti, kterou by neznali,“ podotýká k televizní novince.

Do zákulisí televize nahlédne také komediální seriál Dobré ráno, Brno! Po Čtvrté hvězdě, Trpaslíkovi a MOSTu! provede Jan Prušinovský diváky s velkou nadsázkou přípravou a vysíláním ranního pořadu Dobré ráno.

„Někdy k tomu, aby se rozjela fantazie a chuť vytvořit fikční svět, stačí mít otevřené oči a trochu štěstí. Pracoval jsem intuitivně v nadsázce. Nepsal jsem žádnou postavu podle někoho konkrétního. Dokonce i známé osobnosti, které se v seriálu objevují a hrají samy sebe, jsou fiktivní,“ vysvětluje režisér a spoluscenárista.

S humorem, byť v příběhu, který je ve své podstatě dramatický, pracuje také režisér Biser A. Arichtev. V pokračování seriálu Kukačky o nechtěné záměně dětí sleduje snahu obou rodin být si nablízko, aby se všichni jejich členové mohli vídat.

„Mohu prozradit, že druhá série Kukaček je ještě napínavější než ta první,“ avizuje Biser A. Arichtev. První řada se stala nejsledovanějším pátečním seriálem České televize od roku 2008, každý z dílů zhlédlo průměrně 1,7 milionu diváků starších patnácti let.

Zločiny vyšetřuje „docent“ Trojan i tým z Budějovic

Po Plzni a Ostravě se od ledna přesune zločin do jižních Čech, kde se odehrává třináct dílů Místa zločinu České Budějovice. Případy režírované Jiřím Chlumským a Janem Hřebejkem jsou inspirované skutečnými událostmi, v seriálu je vyšetřuje policejní tým ve složení David Novotný, Judit Pecháček, Filip Březina a Leoš Noha. „David Novotný jí dal přezdívku Šprtka, což docela sedí. Snaží se být drsná, ale zároveň jí to moc nejde,“ představila svou postavu Judit Pecháček.

V nové třídílné minisérii Docent režiséra Jiřího Stracha si zdánlivě nesourodou dvojici vyšetřovatelů zahrají Tereza Ramba spolu s Ivanem Trojanem. „Moje postava kapitánky Douchové je rozmazlená a nepořádná, zatímco docent Stehlík v podání Ivánka je pedant. Dohromady jsou tak tihle dva sice komplikovaná, ale zároveň i velice zábavná dvojice,“ popisuje herečka Tereza Ramba.

Scénář je dílem bývalého kriminalisty Josefa Mareše a novináře Jana Malindy, kteří stojí za divácky oblíbenými Případy 1. oddělení.

Na jaře uvede Česká televize také dva nové celovečerní televizní filmy Případ se štěnicí a Případ s koncem, které zároveň uzavřou volný cyklus detektivních příběhů podle literárních předloh Hany Proškové. V hlavních rolích se vrací Viktor Preiss a David Matásek.

„Stejně jako v celém předchozím cyklu půjde o psychologické příběhy, o studie konkrétních typů postav a jejich jednání, vzájemné vztahy a propletence, které jsou většinou v jádru každého zločinu. Díky přívětivému naturelu hlavní dvojice Vašátko–Horác jde o svým způsobem ‚laskavé detektivky‘. Příroda jako protiváha zločinu tu vždy hraje velkou a harmonizující roli,“ vysvětlila režisérka Lucie Bělohradská.

Premiéry kinofilmů, večerníčků i cestopisů

Česká televize divákům na jaře rovněž nabídne v televizní premiéře sedmnáct snímků, které vznikly v její koprodukci. Nový rok odstartuje Zátopek, životopisné drama o legendárním běžci. Do programu se dostane i sportovní drama Poslední závod, komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Mimořádná událost či Kdyby radši hořelo, animovaný snímek Moje slunce Mad, pohádka Myši patří do nebe nebo dramata Okupace a Chyby.

Vedle hrané tvorby se diváci vydají například po Stopách Járy Cimrmana, a to spolu s „cimrmanology“. Novinkou je i série odkrývající Příběhy starých hospod. Vica Kerekes se vydá V karavanu po Maďarsku a připraveno je rovněž pokračování road movie Po jedné stopě do Afriky, kam se vypravili na motorkách herec Martin Písařík a cestovatel Igor Brezovar.

Co chystá ČT na začátek nového roku a na jaro (zdroj: ČT24)

Kulturní stanice ČT art chystá druhou řadu talk show Ikony Kamila Střihavky, premiérové dokumentární cykly České televize Dirigenti a Varhanní NEJ nebo sérii koncertů klasické hudby. Ze světové hrané tvorby zařadí do programu severské drama Temné srdce či šestidílný kriminální thriller Bagdád střed.

Malí i větší diváci Déčka se mohou těšit na šest nových večerníčkových příběhů Nejmenšího slona na světě vyrobených technologií 3D počítačové animace, road movie V pohybu! nebo na druhou sérii populárně naučené Alenky v říši GIFů.