TÉMA

Jan Hřebejk

Na jaře se ČT pobaví na účet vysílání z Brna, otevře Místo zločinu České Budějovice a vrátí se Kukačky

Česká televize už připravila program na začátek nového roku a na jaro. Hned od 2. ledna začne vysílat krimiseriál Místo zločinu České Budějovice. Do vyšetřování se nově pustí také Docent v podání Ivana Trojana. Dvě novinky nahlédnou do televizního zákulisí. Minisérie Volha je příběhem udavače z dob normalizační Československé televize, komediální seriál Dobré ráno, Brno! si zase dělá legraci z prostředí současného ranního vysílání. Divákům už jsou známé Kukačky, příběh o záměně dětí se na obrazovky vrátí v dalších třinácti dílech. Filmoví fanoušci se mohou těšit na televizní premiéry sedmnácti snímků dosud uvedených jen v kinech.
6. 12. 2022|

Česká televize na podzim uzavře Případy 1. oddělení. Chystá také komedie o zdraví a Zločin na hranicích

Česká televize prozradila seriálové a filmové novinky, které se objeví v podzimním programu. K divácky očekávaným patří poslední řada krimiseriálu Případy 1. oddělení. Kriminálního prostředí se více či méně týká také minisérie Pozadí událostí a v rakouské koprodukci natočený Zločin na hranicích. Zjištění, že „lékař léčí, láska uzdravuje“ spojuje čtyři nové televizní komedie o zdraví a nemoci. Pouze v iVysílání bude k vidění novinka Pět let o jednom pomaturitním vzpomínání.
21. 7. 2022|

Komedie, u nichž zamrazí. Na divadle je k vidění After Life Rickyho Gervaise i noví Homolkovi

Inscenace After Life Divadla Na Jezerce se ptá, jak se vyrovnat se smrtí milované osoby. Režisér Jan Hřebejk na jeviště převedl stejnojmenný seriál britského komika Rickyho Gervaise, hlavní roli v Hřebejkově verzi černé komedie hraje Milan Šteindler. Svérázná česká rodina Homolkových se zase představuje v pražském Švandově divadle.
30. 5. 2022|

Zemřel herec Josef Abrhám. Vrchní Vrána, primář Blažej i Ferdinand Vaněk

Ve dvaaosmdesáti letech zemřel populární divadelní a filmový herec Josef Abrhám. Proslavila ho hlavní role ve filmu Vrchní, prchni!, postava lékaře Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města nebo účinkování v dramatech prezidenta Václava Havla. Na divadelních prknech je spojen především s Činoherním klubem. Abrhámovo herectví bylo neokázalé, osobní a výjimečné, shodují se jeho kolegové.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:43|

Myšička i Trojan vyšetřují zločiny. Boží mlýny chtějí bavit, Docent čerpá ze zkušeností exšéfa mordparty

Česká televize začala vysílat kriminální komediální seriál Boží mlýny, v němž chytá zločince do pasti vyšetřovatel v podání Martina Myšičky. Vzniká i další krimi série, ve které hraje Ivan Trojan profesora z policejní akademie, jenž se musí vrhnout do praxe. Ve skanzenu Řepora na okraji Prahy začalo také natáčení poslední části televizní série Marie Terezie.
14. 4. 2021|

Povinné testování ve firmách? Některé ho už praktikují, dobrovolně a na své náklady

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce naléhat na firmy, aby dohlédly nejen na povinné nošení roušek, ale aby zaměstnance také pravidelně testovaly. Některé společnosti už to praktikují, ovšem na vlastní náklady. ČT zjistila, že testování by mohla vláda povinně zavést v těch největších firmách. Zatím kabinet ve středu rozhodl, že stát bude kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům. Nárok na příspěvek bude na čtyři testy na zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou měsíčně. O termínu spuštění projektu bude teprve rozhodnuto.
24. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 01:24|

Zemřel filmový a divadelní herec Martin Havelka

Ve věku 62 let zemřel filmový a divadelní herec Martin Havelka. ČTK informaci zveřejněnou režisérem Janem Hřebejkem potvrdila Kateřina Vižďová, mluvčí Městského divadla Brno, kde Havelka dlouhá léta působil.
3. 10. 2020|

„Smekám a nezapomenu.“ O vzpomínky na zesnulého Jiřího Menzela se dělí rodina i kolegové

V sobotu 5. září zemřel režisér Jiří Menzel. Natočil oscarové drama Ostře sledované vlaky nebo komedii Vesničko má středisková. O úmrtí jedné z nejvýraznějších osobností české (československé) poválečné kinematografie informovala jeho manželka Olga. Svou vzpomínku připojují také Menzelovi kolegové, ať už se významným filmařem potkali před kamerou, nebo za ní. Poslední rozloučení pro veřejnost se neuskuteční, Menzelova dlouholetá asistentka Míla Řádová v ČT uvedla, že si oficiální pohřeb nepřál.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 14:30|

V Česku je osmdesát nových profesorů. Zeman jmenoval architekta Šépku nebo scenáristu Jarchovského

Prezident Miloš Zeman podepsal jmenování osmdesáti profesorů, jmenovací dekrety jim předá ministr školství Robert Plaga (za ANO). Rozhodnutí Zemana musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO). Mezi jmenovanými profesory je například architekt Jan Šépka nebo scenárista a dramaturg Petr Jarchovský. Zhruba třetinu seznamu tvoří lékaři, o něco méně je techniků. Mezi novými profesory jsou také chemici, přírodovědci, fyzici a zástupci humanitních věd či umění.
17. 6. 2020|

Rapl, Ďáblova lest i Četníci z Luhačovic. Pátrejte v iVysílání po krimi seriálech

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24. V aktuálním výběru vrchovatě nakládáme všem, kteří rádi u televize rozlousknou nějaký ten zapeklitý kriminální případ.
11. 4. 2020|

ČT mimořádně zpřístupnila 25 filmů

Česká televize ze svého videoarchivu mimořádně vybrala pětadvacet kinosnímků, které poslouží jako ohlédnutí za tuzemskou porevoluční kinematografií. Společnou mají nominaci na některou z českých filmových cen (většina dokonce ocenění i získala) a také omezenou dobu, po kterou je lze zhlédnout. V iVysílání si tyto filmy můžete přehrát jen do 12. dubna 2020.
28. 3. 2020|

Vždycky Most, nebo spadne Klec? Český lev zveřejnil televizní nominace

Seriály Most! a Zkáza Dejvického divadla nebo film Klec získaly nominace na Českého lva v televizních kategoriích. Pět z celkem šesti nominovaných počinů vzniklo pod hlavičkou České televize. Výběr z nejlepších kinosnímků už Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) zveřejnila v polovině ledna. Vítězové všech kategorií budou vyhlášeni 7. března v přímém přenosu ČT.
10. 2. 2020|

ČT ukáže Ostravu jako místo zločinu. Vyšetřují Majer a Beretová

Skutečnými případy z Ostravska se částečně inspiruje nový kriminální seriál, který začíná Česká televize vysílat 6. ledna. Po Plzni se totiž podívá na Místo zločinu Ostrava. Do vyšetřování se v moravskoslezském regionu pouští dva na první pohled odlišní kriminalisté v podání Stanislava Majera a Pavly Beretové. V prvním díle řeší případ ztracené čtrnáctileté dívky.
6. 1. 2020|
30 let svobody

Co zanechalo 30 let svobody na kulturní scéně? Rolling Stones, Entropu i Český sen

Kolja získal Oscara, do Prahy se přivalili Rolling Stones, nadšení i kritiku sklidila stavba Tančícího domu a Václav Havel v pětasedmdesáti letech natočil filmový debut. U příležitosti výročí sametové revoluce se ČT24 ve speciálním pořadu ohlédla za třiceti lety na kulturní a společenské scéně. Jako hosté se k bilanci přidali scenáristé Zdeněk Svěrák a Petr Jarchovský, divadelní režisér David Radok, herec Ondřej Vetchý, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo výtvarník David Černý.
7. 11. 2019|

„Gott prostě neumírá.“ Umělci vzpomínají na Karla Gotta

Karel Gott, jenž v úterý zemřel ve věku osmdesáti let, se za desetiletí své kariéry potkal s řadou osobností. Jeho kolegové z umělecké branže o něm mluví jako zpěvákovi s jedinečným hlasem a smyslem pro humor, který věděl, co chce, a byl velmi pracovitým profesionálem. Chtěl lidi spojovat, ne rozdělovat – zaznívá i v souvislosti s Gottovou kariérou v dobách normalizace.
2. 10. 2019Aktualizováno2. 10. 2019, 18:29|

Jak si nepodělat život? Vydat se na podzim s ČT na Sever a za Principem slasti, to se ví

Česká televize vyrobí za rok téměř 18 tisíc hodin vlastních pořadů. Původní tvorba nebude chybět ani v podzimním vysílání. Diváci se mohou těšit na nové seriály, filmy i pořady. Krimisérii Sever od režiséra Roberta Sedláčka, Princip slasti s Karlem Rodenem nebo cyklus filmů s návodem Jak si nepodělat život. Z nehraného programu bude lákadlem už desátá řada taneční soutěže StarDance a ČT chystá také zábavní pořad To se ví, který rozebere falešné zprávy.
1. 8. 2019|

Uhrančivý Vodník předznamenal finále. Poslední případ detektivů od Nejsvětější trojice je tu

Příští neděli nabídne Česká televize první díl poslední minisérie s detektivy od Nejsvětější Trojice nazvanou Živé terče. Vyšetřovatelé olomoucké kriminální policie se vydají po stopě sériového zabijáka, jehož vražedným nástrojem je kuše. Závěrečný příběh, stejně jako první a třetí sérii, režíroval Jan Hřebejk.
23. 4. 2019|

A zelený mužík zatleskal... ČT uvede detektivní baladu Vodník

Vražda dítěte, k níž došlo před čtvrtstoletím, se zvláštním způsobem překrývá s dějem Erbenovy balady. Hororově ponurá minisérie Vodník je novým případem Detektivů od Nejsvětější Trojice. Případ s řadou nesrovnalostí budou od 31. března řešit po tři večery na ČT1.
31. 3. 2019|

Vrah, nebo romantik? Hřebejk točí film o veteránovi z legií

Režisér Jan Hřebejk natáčí v Brně nový televizní film – krimidrama Veterán. Scenárista Marek Epstein pro něj napsal příběh žoldáka, který se vrací zpátky domů, aby začal běžný život v blízkosti své rodiny. Do hlavní role obsadil Hřebejk slovenského herce Milana Ondríka.
21. 3. 2019|

Český lev se dívá hlavně na Českou televizi. Nominace získala za Duklu 61 či Dabing Street

Měsíc po oznámení filmových nominací představují ceny Český lev také nominace na nejlepší televizní počiny uplynulého roku. Obě hodnocené kategorie – film či minisérie a seriál – si pro sebe s převahou zabraly projekty České televize. „Televizní“ Český lev bude spolu s dalšími soškami předán při slavnostním ceremoniálu 23. března, v přímém přenosu ČT.
25. 2. 2019|

Učil slova mluvit. S ním odchází celá herecká generace. Kolegové vzpomínají na Luďka Munzara

Ve věku 85 let v sobotu zemřel herec Luděk Munzar. Na mistra činohry, filmového i televizního herectví nebo rozhlasové tvorby vzpomínají kolegové a představitelé české kultury. „Ještě nedávno jsme společně vzpomínali na jeho sportovní létání nebo závodění v autech po celé Evropě. Myslím, že jsme všichni opět zásadně osiřeli, ale ty vzpomínky nám nikdo nevezme,“ uvedla pro ČT herečka Hana Maciuchová.
26. 1. 2019Aktualizováno26. 1. 2019, 18:43|