ČT ukáže Ostravu jako místo zločinu. Vyšetřují Majer a Beretová

Upoutávka: Místo zločinu Ostrava

Skutečnými případy z Ostravska se částečně inspiruje nový kriminální seriál, který začíná Česká televize vysílat 6. ledna. Po Plzni se totiž podívá na Místo zločinu Ostrava. Do vyšetřování se v moravskoslezském regionu pouští dva na první pohled odlišní kriminalisté v podání Stanislava Majera a Pavly Beretové. V prvním díle řeší případ ztracené čtrnáctileté dívky.

Podobnost se skutečnými případy mohou diváci odhalit například v dílech Smrt v Tunisu nebo Kyselina. Podobné zločiny totiž policie v průběhu několika uplynulých let skutečně na Ostravsku vyšetřovala. Podle režiséra Dana Wlodarczyka ale nezáleží, zda příběhy vycházejí z fikce, nebo reality. Důležitý je spíše dobře napsaný scénář.

Oba scenáristické základy, fikční i skutečný, nicméně mají svoje úskalí, soudí režisér: „Scenáristé často píšou postavy podle sebe a své sociální bubliny. Zločinci pak jednají jako inteligentní rozumní lidé, jejich činy mají celkem racionální a logickou motivaci. V životě je to jinak, lidi se vraždí z nepochopitelných a malicherných pohnutek, zmítají jimi podivné vášně a dělají takové absurdní pitomosti, že by to scenárista nevymyslel. Na druhou stranu spousta příběhů podle skutečnosti trpí dokumentárně statistickou pravděpodobností, vyšetřování je lineární a děj nepřekvapí.“

Pavel Kříž v seriálu Místo zločinu Ostrava
Zdroj: ČT

O režii se Wlodarczyk podělil s Janem Hřebejkem a Jiřím Chlumským. „V ‚mých‘ případech jsme trošku přidali na humoru. Chtěl jsem, aby se jednotliví kriminalisté trošku špičkovali, abychom odlehčili tragičnost nebo depresivnost případů a také podtrhli souhru mezi policisty,“ připouští Hřebejk, že určité režijní rozdíly může divák postřehnout.

Racionální Beretová a náladový Majer

Jednotnou linii naopak v seriálu zajišťuje město Ostrava a jeho genius loci a charaktery hlavních detektivů. Pavla Beretová představuje šéfku mordparty Emu, která se na vedoucí pozici dostala k překvapení svému i svých mužských kolegů. Její postavu lze popsat jako soutěživou a racionální, zcela vyvrací stereotyp, že ženy řeší vše emocemi.

Emin kolega Honza v podání Stanislava Majera je naopak výbušný a náladový. Navíc se domnívá, že mordpartu měl vést on, zatímco Eva na tuhle náročnou práci nemá. „Jejich vztah není zpočátku ideální, protože Jan má jisté podezření, že výběrové řízení neproběhlo úplně košer, a cítí se tím dotčený,“ potvrzuje Majer. Do ostravského kriminalistického týmu patří ještě Karel Dobrý, Štěpán Kozub a Pavel Kříž.