A zelený mužík zatleskal... ČT uvede detektivní baladu Vodník

Vražda dítěte, k níž došlo před čtvrtstoletím, se zvláštním způsobem překrývá s dějem Erbenovy balady. Hororově ponurá minisérie Vodník je novým případem Detektivů od Nejsvětější Trojice. Případ s řadou nesrovnalostí budou od 31. března řešit po tři večery na ČT1.

„Vodník je klasická investigativní detektivka opírající se o místní hororovou legendu, kterou zde představuje Vodník Karla Jaromíra Erbena. Tři dívky jsou svědky hrůzného zločinu. Ve své imaginaci tehdy uvěří, že viděly vraha a že jím byl vodník. Ta představa je pronásleduje i po pětadvaceti letech. Konfrontace se zločinem stále ovlivňuje jejich životy, a tak se jedna z nich rozhoduje obrátit se na majorku Výrovou s prosbou o přešetření tohoto dávno uzavřeného případu,“ prozradil režisér Viktor Tauš.

Divákům se postupně odkrývá příběh ve dvou časových rovinách: V době, kdy se vražda skutečně stala, a v současnosti, kdy majorka Výrová případ vyšetřuje. Snímek tak ukazuje, jak dávno prožité hrůzy mohou člověka ovlivnit.  

„Pro mne je Vodník především studií toho, co s naší povahou, ve smyslu jednotlivců i společnosti, dělá konfrontace se zlem, které není pojmenováno, objasněno a správně vyšetřeno,“ podotýká Viktor Tauš.

Upoutávka: Vodník na ČT

Vodník je předposlední minisérií z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice, který Česká televize začala vysílat před čtyřmi lety. V iVysílání si diváci mohou připomenout předchozí vyšetřování: Případ pro exorcistu, Pět mrtvých psů a Modré stíny. O režii se podělili Jan Hřebejk a Viktor Tauš, který i u Vodníka zvolil osobitý vizuální přístup. A to s pomocí kameramana Martina Douby.

„Jejich koncepce vycházela z nálady, jakou v nich příběh Vodníka zanechal a vůbec se nerozporoval s hereckou prací,“ domnívá se Václav Neužil, který v nejnovějším případu hraje jednu z hlavních rolí. Diváci se na obrazovce také setkají s Klárou Melíškovou, Lenkou Krobotovou, Zuzanou Stivínovou, Stanislavem Majerem nebo Miroslavem Táborským.