Na D1 se na poslední sezonu vrací dělníci. Řidiče čeká nejdřív omezení na Brněnsku

Události: Začíná poslední sezona oprav na D1 (zdroj: ČT24)

Řidiči musí nově počítat s omezením na D1 mezi Devíti kříži a Ostrovačicemi na Brněnsku, kde začínají práce na prvním z úseků poslední fáze modernizace. Aktuálně se v každém směru projíždí jedním jízdním pruhem. Kolony se podle webu Ředitelství silnic a dálnic Dopravniinfo.cz před zúženími netvořily.

V úseku je doprava kvůli přípravám na obnovení prací vedena jedním jízdním pruhem v každém směru od pátečního večera do pondělních ranních hodin. Poté budou řidiči jezdit v jízdním pásu ve směru na Prahu v režimu 2+2. Další úseky budou následovat postupně během března.

V letošním roce zbývá modernizovat necelých padesát kilometrů D1. „Z toho osm kilometrů u Humpolce bude hotovo hned na jaře, a to bez větších omezení pro řidiče,“ uvedl už dříve ministr dopravy a současně ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Kromě úseku u Humpolce a na Brněnsku budou letos práce pokračovat i mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi, mezi Koberovicemi a Humpolcem a mezi Velkým Beranovem a Měřínem. V těchto úsecích se musí řidiči připravit na omezení.

Celá modernizace dálnice D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou začala v roce 2013. Stavba spočívá v kompletním odstranění původního povrchu i podloží a vystavění nové dálnice ve stejné stopě za plného provozu, včetně všech silničních nadjezdů. Zatím se drží harmonogramu, konec prací někdejší ministr dopravy Dan Ťok (ANO) sliboval na rok 2021.