Začne sněžit, od pátečního poledne ale hrozí i náledí

Od pátečního poledne se začne vytvářet náledí. Voda bude na silnicích namrzat zprvu na severovýchodě republiky, později ale v celém Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí až do sobotního dopoledne.

Meteorologové očekávají, že v pátek bude sněžit, napadne až pět centimetrů za dvanáct hodin. Od dvanácti hodin ale také hrozí, že na cestách vznikne náledí nebo zmrazky. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahy. Chodcům hrozí uklouznutí, řidičům na neošetřených komunikacích nehody. Zejména starší a méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven.

Od pátečních 12 hodin bude výstraha na náledí platit pouze v severovýchodní části republiky – v celém Moravskoslezském kraji, většině Olomouckého kraje a hornatých severních oblastech Zlínského, Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Po západu slunce – od 18 hodin – bude náledí hrozit již téměř na celé Moravě s výjimkou Dačicka, ale i ve většině Čech kromě jihozápadní části. Od půlnoci na sobotu bude výstraha platit již pro celé Česko, a to až do 10 hodin.

Sobota by měla být nejchladnějším dnem týdne, teploty vystoupají nejvýše na minus 2 až plus 2 stupně Celsia. Od neděle se zase začne oteplovat, v noci na neděli i pondělí ale bude dál mrznout.