Ve sporu o platy učitelů má každý jiná čísla. Vysvětlujeme jim, že jejich jsou špatná, tvrdí ministr

Události, komentáře: Školské odbory vyhlašují jednodenní stávku (zdroj: ČT24)

Vládní politici jsou přesvědčeni, že ohlášená stávka učitelů je bezdůvodná. Ministr školství Robert Plaga (ANO) v Událostech, komentářích zopakoval, že skutečnost, že učitelé dostanou přidáno o něco méně, než chtěli, jim chce vynahradit tím, že v příštím roce bude růst podobný jako letos a nikoli mnohem nižší. Šéf školských odborů František Dobšík naproti tomu hovoří o zklamání, odboráři se domnívají, že za ně ministr při sestavování rozpočtu dostatečně nebojoval.

Učitelé budou stávkovat ve středu 6. listopadu, argumentují tím, že dostanou přidáno méně, než kolik měli slíbeno. „Je to o tom, jak vnímáme plnění slibů. Myslím, že ministerstvo školství při vyjednávání rozpočtu selhalo,“ řekl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Že slib „nebyl zcela dodržen“ připustil i přeseda Unie školských asociací Jiří Zajíček, který ve školské tripartitě zastupuje zaměstnavatele. Konkrétně podle něj vláda neučinila to, co slíbila na jednání s odbory minulý pátek.

Jádro sporu spočívá v tom, jak velký bude růst tarifní části platů a kolik z navýšení půjde na odměny. Podle ministra Plagy se zmiňovaný slib týkal tarifního růstu o sedm až osm procent, přičemž se stále hovoří o celkové fixní částce. „Není to o tom, jestli učitelé dostanou osm nebo deset procent, ale je to o tom, jestli dostanou osm procent do tarifu a zbytek ředitel na příplatky odměny, anebo deset do tarifu a zbytek na příplatky a odměny,“ podotkl.

Dobšík však zdůraznil, že růst tarifů o sedm až osm procent odbory od počátku odmítaly a zároveň celou dobu chtějí, aby tři čtvrtiny z navýšení šly do tarifů. „My jsme ustoupili z navýšení, které nám bylo slibováno – z patnácti procent na deset. Pak nám nabídl pan ministr ve finále osm procent jako zaručených. Takže se nezlobte na učitele – to není jenom můj názor, že se má stávkovat,“ podotkl.

Odbory a ministr školství se neshodují v tom, z jaké částky se oněch tarifních 75 procent vlastně počítá. Podle Roberta Plagy je chyba na straně odborů a jejich předáka. „Pan Dobšík počítá se špatnými čísly a ministerští úředníci se mu třikrát snažili vysvětlit, že se mýlí v nápočtu a nezbývá tam tolik peněz, kolik si myslí,“ podotkl.

Dobšík tvrdí opak. „Ať pan ministr řekne, že osm procent se rovná 75 procent, ale to si myslím, že není schopen potvrdit,“ konstatoval.

Podle Jiřího Zajíčka z Unie školských asociací je situace v důsledku velmi nepřehledná. „Diskuse se dostala do roviny, že ministerstvo školství má nějaká čísla, odbory mají nějaká čísla a kde je realita, v tuhle chvíli opravdu nevíme,“ shrnul.

Jak odboráři, tak vláda ale ujišťují, že jsou ještě ochotni jednat. Jak ale vyplývá z pátečních vyjádření, atmosféra již může být značně vyhrocená. „Já jsem schopen se bavit nad těmi čísly a klidně počtvrté panu Dobšíkovi vysvětlím, že pracuje se špatnými čísly a vysílá poplašné informace do terénu,“ uzavřel ministr.