Situace ve školství je mimořádná, ministr zpackal jednání s odbory, tvrdí Valachová

Valachová v Interview ČT24: Ministerstvo školství zpackalo jednání o platech (zdroj: ČT24)

Jsme svědky zpackaného vyjednávání s pedagogy. Situace ve školství je mimořádná proto, že s plánem ministra školství Roberta Plagy (za ANO) na navýšení platů ve školství nesouhlasí vedle školských odborů ani ředitelé škol a zaměstnavatelské svazy. Uvedla to v Interview ČT24 bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která stojí za učiteli a učitelkami v jejich požadavcích. Peníze v rozpočtu na to totiž podle ní jsou, proto nechápe, proč je ministr učitelům na platy nechce dát.

Ministr Plaga plánuje navýšení platových tarifů ve školství o osm procent a dvě procenta chce dát do nadtarifní pohyblivé složky na případné odměny, které rozdělují ředitelé škol. Školské odbory ale požadují desetiprocentní navýšení rovnou do tarifů. Na středu 6. listopadu vyhlásili stávku ve školství.

„Situace je podle mě mimořádná v tom, že nejenže nesouhlasí školské odbory, ale nesouhlasí ředitelské asociace, to znamená zaměstnavatelé, ředitelé škol a také nesouhlasí zaměstnavatelské svazy. Ty jsou paradoxně ještě radikálnější než odbory a žádají patnáct procent. Takže tohle je zcela mimořádná situace a z mého pohledu jde o zpackané vyjednávání ze strany ministerstva školství,“ zhodnotila situaci Kateřina Valachová.

Podle svých slov od učitelů a učitelek slyší výtky na adresu ministra Plagy, že se nesnaží prosadit nejvyšší možné navýšení. Školské odbory již dlouho požadují desetiprocentní navýšení platového tarifu a k tomu říkají, že je dvouprocentní možnost pro růst nadtarifní složky, osobní příplatky a odměny, připomněla Valachová. „A na všechno toto, pozor, teď to přijde, je v rozpočtu dost peněz podle návrhu ministryně financí a podle toho, co schválila vláda,“ zdůraznila v Interview ČT24.

Je to zpackané vyjednávání, zbytečný podraz na učitele a učitelky, vůbec tomu nerozumím. To, co chtějí školské odbory, můžeme jako vláda udělat hned zítra. Zkrátka deset procent zvýšení v tarifu a další dvě procenta na nadtarifní složky v rozpočtu jsou. Tomu, proč je nedáme učitelům, vůbec nerozumím.
Kateřina Valachová

Vláda podle ní pro učitele a učitelky dělá maximum, situaci tedy hodnotí jako nezvládnuté vyjednávání ze strany ministerstva školství. Má za to, že vláda pokračuje v narovnávání platů ve školství, které byly v České republice dlouhodobě zanedbávány.

Zvyšováním platů se jen vrací dluh z minulosti, soudí Valachová. „Ačkoli zvyšujeme rozpočty škol, pořád je rozpočet našeho ministerstva školství, řekněme, jeden z nejméně bohatých na celé planetě, takže se nemůžeme tvářit, že jim dáváme nějaké bohatství,“ zdůrazňuje poslankyně školského výboru ve sněmovně.

Šest plánů za tři měsíce

Plánovaná stávka jí nedělá radost, naopak by ocenila, kdyby se podařilo plán školských odborů ještě do středy odvrátit nějakou dohodou. Ale má pro stávku pochopení, protože nejen pedagogové, ale také poslanci a poslankyně školského výboru slyšeli od ministra Plagy za poslední tři měsíce šest různých variant.

Růst platu učitelů od roku 2012
Zdroj: MŠMT/ČSÚ

„Upřímně řečeno, jeden den padl na školském výboru nějaký návrh, jak jsou vyjednány platy pro učitele, a druhý den jsme se dozvěděli z televize, že pan ministr Plaga má nápad, inspiraci, a porostou platy učitelů o pevnou částku o 1750 korun,“ prohlásila bývalá šéfka resortu školství k jedné ze zvažovaných variant.

Má za to, že šlo o moment, který učitele a učitelky rozčílil, protože úředníkům ministerstva se mají platy zvednout o 1500 korun. Učitelé a učitelky by si tedy oproti nim polepšili o 250 korun hrubého. „To opravdu není žádné bohatství, pokud chceme, aby naše děti učili ti nejlepší z nás,“ tvrdí Valachová.

Kateřina Valachová také v Interview ČT24 mluvila o svém postoji k povinné maturitě z matematiky a o pátečním jednání poslanců o rodičovském příspěvku. Celý rozhovor si můžete přehrát ve videu.