V koalici se rýsuje spor kvůli postu eurokomisaře. Nominovat ho chce STAN i Piráti

Události ČT: Ve vládě se očekává spor ohledně kandidátů na eurokomisaře (zdroj: ČT24)

Ve vládních stranách by mohlo dojít k dalšímu střetu, tentokrát kvůli příštímu eurokomisaři. Post má podle dohody připadnout koalici Pirátů a STAN, zájem mají obě uskupení. Neoficiálně už politici mluví i o možných jménech kandidátů, například o ministru průmyslu Jozefu Síkelovi (STAN) nebo o neúspěšné kandidátce na prezidentku Danuši Nerudové.

Nepsaná dohoda o tom, že post nového eurokomisaře obsadí koalice Pirátů a STAN, vznikla na konci roku 2021, kdy probíhalo vyjednávání o složení pětikoalice. Potvrdil to i mluvčí Úřadu vlády Václav Smolka. „Pan premiér už veřejně potvrdil, že existuje gentlemanská dohoda na tom, že příštího eurokomisaře nebo eurokomisařku navrhne koalice Pirátů a STAN,“ sdělil.

„Já to vnímám tak, že vzejde návrh. Neznamená to bezvýhradný souhlas od koalice Spolu, ale diskuzi o tomto návrhu,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.  

Hnutí STAN si dohodu vysvětluje tak, že nominace má být v jejich gesci. „Máme tuto dohodu uzavřenou od té doby, co jsme vyjednávali o vládě. Nikdo z kolegů za mnou nepřišel s tím, že by ji nerespektoval,“ řekl ministr vnitra a předseda hnutí Vít Rakušan.

Kandidát Pirátů nebo Starostů?

O post by měl zájem třeba europoslanec Marcel Kolaja (Piráti), který to vidí jinak než STAN. „Komisaře by měli nominovat Piráti a STAN, koneckonců premiér to potvrdil,“ řekl.

Mezi členy STAN se mluví o tom, že nominantem by mohl být Jan Farský, který chce vést kandidátku do eurovoleb, nebo současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Otázka budoucího portfolia je i otázka dohody v rámci celé Evropské unie, což znamená, že bych možná mohl dostat zajímavější portfolio než jiný kandidát,“ reagoval Síkela. „Já jsem poctěn, že jsem se mezi nimi (kandidáty) objevil také, ale je to rok předtím, než se o tom budeme bavit, takže seznam určitě není konečný,“ dodal Farský.

Von der Leyenová: Mezi kandidáty by měla být i žena

Současná šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová při posledním sestavování Komise členské státy vyzvala, aby nominovali dva kandidáty –⁠ muže a ženu. „Státy to moc nerespektovaly, tak je otázka, jak to česká vláda, která bude nominovat, bude chtít respektovat,“ uvedl Farský. 

Hovoří se ale také o možné ženské kandidátce. Je jí neúspěšná prezidentská uchazečka Danuše Nerudová. Ta zatím vyjednává možnou kandidaturu do eurovoleb. „Já jsem žádnou konkrétní nabídku nedostala, tak o ní nemohu přemýšlet, pokud nějaká přijde, budu o ní přemýšlet,“ reagovala.  

Nový eurokomisař či eurokomisařka nahradí za rok Věru Jourovou, kterou nominovalo Česko za vlády Andreje Babiše (ANO).