Navržení komisaři projdou v europarlamentu zásadní zkouškou. Někteří mohou čekat potíže

Události: Některé eurokomisaře zřejmě čekají při schvalování v europarlamentu potíže (zdroj: ČT24)

Už za dva týdny kandidáti na nové eurokomisaře předstoupí před poslance v Evropském parlamentu, kde je čekají tradiční několikahodinová slyšení. Během nich by měli prokázat zejména znalost svých portfolií, ale i vyjadřovací schopnosti. U některých se ovšem objevují pochybnosti, zda nadcházejícím „grilováním“ projdou. Týká se to zvláště politiků z bývalého východního bloku, ale například i Francouzky Sylvie Goulardové.

Podle vyjádření europoslanců budou mít někteří uchazeči velmi složitou pozici. Jde například o rumunskou kandidátku na komisařku pro dopravu Rovanu Plumbovou. V ní někteří poslanci vidí političku blízkou nejmocnějšímu muži rumunské politiky Liviu Dragneovi, který byl odsouzen ke třem a půl roku vězení za podplácení a zneužívání pravomocí.

Na problémy může narazit i její maďarský kolega László Trócsányi, který by měl dostat na starosti sousedskou politiku a rozšíření EU. Bývalý ministr spravedlnosti je vnímán jako politik loajální premiéru Viktoru Orbánovi, který je u části europoslanců v nemilosti kvůli omezování svobody médií a nezávislosti demokratických institucí.

Podle maďarského socialistického europoslance Csaby Molnára udělají členové maďarské opozice v Evropském parlamentu „vše pro to, aby se László Trócsányi nestal členem Evropské komise“.

Problémy nejen ze strany polské opozice může očekávat navržený komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski, jehož vyšetřuje Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF). Vyšetřovatelé se o něj zajímají kvůli nesrovnalostem při vyplácení cestovních náhrad v době, kdy byl v letech 2004 až 2016 europoslancem.

Politik polské vládní strany Právo a spravedlnost médiím řekl, že Evropskému parlamentu dobrovolně vrátil v přepočtu téměř tři sta tisíc korun, OLAF se však zajímá o další peníze a někteří europoslanci dávají najevo, že jde o zásadní problém.

Potíže může mít i francouzská adeptka

Kvůli financím slibují poslanci žhavé chvíle i bývalé francouzské ministryni obrany Sylvii Goulardové, která by měla dohlížet na oblast vnitřního trhu. Někdejší europoslankyně vrátila europarlamentu částku v hodnotě přes 1,3 milionu korun za to, že vyplácela peníze asistentovi, aniž by doložila, že pro ni pracoval. Francouzská policie ji rovněž vyšetřovala kvůli údajnému zneužívání evropských peněz na fiktivní asistenty její někdejší strany MoDem.

Jméno budoucí české místopředsedkyně Komise Věry Jourové (ANO), která má mít na starost dohled nad hodnotami EU a transparentností, patří zatím k těm, která jsou i vzhledem k dosavadnímu působení v Komisi přijímána bez výraznějších výhrad.

Před pěti lety neustála slyšení slovinská kandidátka

Při schvalování nyní končící Komise před pěti lety neuspěla slovinská kandidátka Alenka Bratušeková. Bývalá premiérka, která se měla stát místopředsedkyní pro energetickou unii, sama kandidaturu vzdala poté, co nezvládla slyšení, a bylo zjevné, že podporu příslušných výborů parlamentu nedostane.

Definitivní potvrzení celé Komise pak bude mít v rukou říjnové plenární zasedání europarlamentu.