Před eurovolbami v Maďarsku sílí kritika Bruselu. Vláda spustila kampaň proti Junckerovi

Horizont ČT24: Před eurovolbami zesiluje kritika Bruselu (zdroj: ČT24)

Blíží se eurovolby a nervozita napříč Unií roste. Maďarská vláda spustila ostrou kampaň proti Evropské komisi v čele s předsedou Jeanem-Claudem Junckerem, kterého obvinila z podpory masové migrace. Evropská komise zareagovala dokumentem, kde bod po bodu rozebírá „výmysly“, které kampaň obsahuje. Kritika Bruselu zní čtvrt roku před klíčovým hlasováním i z dalších zemí.

„I vy máte právo vědět, co Brusel chystá.“ Slogan, kterým maďarská vláda zostřuje kampaň před volbami do Evropského parlamentu a vedle notoricky známé tváře miliardáře George Sorose k tomu přidává další – šéfa Evropské komise Junckera.

„Premiér rozešle všem voličům dopis, ve kterém poskytne faktické a detailní informace o sedmi bodech,“ avizoval mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács. Téma všech sedmi bodů je jediné: migrace. Podle premiéra Viktora Orbána ji Evropská komise podporuje, a to například tím, že oslabuje práva členských států chránit svoje hranice, financuje politické aktivisty nebo rozdává přistěhovalcům předplacené platební karty. 

Orbánovi domácí odpůrci už přišli s odpovědí. Na některých billboardech se objevil nápis „Orbán je zloděj“. Opozice pak na reklamu vládního Fideszu lepí vlastní transparenty. A na nich úplně jiné informace, které mají podle ní Maďaři právo vědět.

„Stav Maďarska je takový, že ve více než 400 obvodech nemáme rodinné lékaře. Ve školách chybí více než čtyři tisíce učitelů a každé šesté maďarské dítě se narodí v zahraničí,“ uvedla Katalin Csehová, lídryně kandidátky opoziční strany Momentum pro volby do Evropského parlamentu.

Evropská komise odpověděla stejným stylem

Evropská komise zase kontruje na webu, kde vyvěsila dokumenty s podrobnými argumenty pod názvem I vy máte právo vědět, co jsou fakta a co je fikce. Na tvrzení z kampaně, že Brusel chystá povinné migrační kvóty, Komise například připomíná, že v současnosti žádné povinné přerozdělování unijní pravidla neobsahují a debata o reformě azylové politiky pokračuje v europarlamentu a mezi členskými zeměmi.

„Pozicí Komise při těchto jednáních je, že všichni (všechny země) by měly být nějak solidární, to však může mít mnoho různých podob,“ uvádí materiál Komise a jako varianty nabízí vyslání pohraničníků či finanční podporu členského státu dotčeného migrační krizí.

„Mohu k tomu říct pouze to, že Jean-Claude Juncker má moji plnou podporu a že to v debatě s Maďarskem dáme jasně najevo,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

„Orbán je pochopitelně velkým tématem také v Bruselu. A to zejména pro největší lidoveckou frakci, jejímž členem Fidesz stále ještě je. Ostatní frakce na lidovce naléhají, aby se Orbána zbavili. Jenže lidovci namítají, že je mnohem výhodnější mít Orbána u sebe, uvnitř své frakce, než aby se spojil s protievropskými stranami,“ říká zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.

Právě posílení nacionalistů a euroskeptiků v květnových volbách se Brusel obává. Týká se to mimo jiné italské Ligy. Její šéf Matteo Salvini už nabídl spojenectví polské straně Právo a spravedlnost. „Polsko a Itálie budou součástí nového evropského jara, znovuzrození evropských hodnot,“ uvedl v lednu italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini.

Porážku lidovců a socialistů v europarlamentu plánuje i lídryně francouzské krajní pravice Marine Le Penová. Německá AfD mluví rovnou o dexitu – tedy vystoupení Německa z Unie. A to v případě, že se nepodaří uskutečnit zásadní evropské reformy.